Verden var ikke seg selv i 2020, og det var heller ikke bilsalget. Her er de 20 mest solgte bilene i verden i fjor.

Av David K Andersen

20. Mazda CX-5 – 369 750

Totalt hadde Mazda en nedgang på 17% i fjor, men fikk samtidig inn en bil på topp 20 listen for første gang. Det ser ikke ut som etterspørselen etter SUVer og crossovere har noen ende – det hjelper Mazdas familie-bil inn på listen.

19. Volkswagen Polo – 415 288

Selv om Poloen bare utgjør 1 av 2 småbiler på listen, har den en stor nedgang fra fjorårets 10.plass, og må se seg forbikjørt av erkerivalen.

18. Volkswagen Lavida – 419 816

Her er det Kina som drar, Lavida er en av de mest populære bilene i landet som antagelig setter sedaner aller høyest av alle. Denne nyeste versjonen har 7,8 cm ekstra akselavstand for å akkomodere kinesiske baksetepassasjerer.

17. Nissan Qashqai – 432 791

Denne kompakte crossoveren var en stor hit i Norge tidligere, men i verden holder den seg godt fortsatt. Kanskje den helt nye modellen som straks er på plass vil hjelpe på her hjemme også? Qashqai utgjør om lag en tiendedel av alle Nissaner som produseres.

16. Tesla Model 3 – 439 760
Foto: Odd Erik Skavold Lystad

Den eneste elbilen på lista er en kjenning i toppen her hos oss, men i store deler av verden er det sensasjonelt å nå så høyt opp. Gjennom et år med reduksjon for de aller fleste, økte Tesla betydelig. Model 3 var nest mest registrert i Norge i fjor, etter Audi e-tron, og hårfint foran Volkswagen ID.3.

15. Honda Accord – 451 610

Det begynner å bli en stund siden Accord var i salg i Norge, men i verden holder den stand som en av de aller mest solgte sedanene. Riktignok gikk det 144 000 færre biler enn i 2019, men når totalmarkedet også sank, beholder Accorden stillingen.

14. Toyota HiLux – 457 876

HiLuxen er langt unna de store US-pickupene på denne listen, men i og med at den ikke selges i nettopp det landet, er denne plasseringen ganske imponerende. Den fikk nok litt ekstra boost av oppdateringen, som blant annet innebærer større motor.

13. Toyota Yaris – 458 578

Yaris selger dårligere i 2020 enn året før, men siden Polo taper betydelig mer enn Toyotaen gjør, passerer den tyskeren på listen. Ny modell hjelper naturligvis på.

12. Hyundai Tucson – 462 110

Tucson klatrer på listen mot 2019, selv om den selger dårligere enn før. Bare ikke så mye dårligere enn mange andre. Litt av grunnen til suksessen, er Sør-Koreas effektive håndtering av Covid-19, som både har holdt godt liv i hjemmemarkedet og ikke hindret produksjonen i særlig stor grad. Kommer for øvrig i helt ny ladbar utgave i år (avbildet).

11. Volkswagen Golf – 492 262

Golfen faller fra litt over 641 000 solgte i 2019, men hopper likevel et hakk opp på statistikken. En del av fallet skyldes utsatt utskifting av firmabiler i mange land, samtidig holder den altså stand – kanskje delvis på grunn av fokuset på segmentet Toyota Corolla sørger for.

10. Toyota Camry – 592 648

Klassikeren, som en tid også har vært tilbake i Norge, klarer en imponerende 10. plass. Ikke dårlig i en verden som egentlig ikke er så glad i sedaner lenger. Litt ned mot i fjor på antall, men bilen som i stor grad lever av et utrolig bra rykte for holdbarhet, tøffer på.

9. Volkswagens Tiguan – 607 121

Den mest solgte bilen fra Volkswagen, og sentral idet tyskerne klarte å slå Toyota og bli verdens største i 2020 med 10,8 millioner biler mot 10,5. Salget er riktignok redusert med over 160 000 biler fra 2019, og den går ned fra 7. plass. Men med nye utgaver og facelift, kan 2021 bli bra for Tiguan.

8. RAM pickup – 631 445

Som vanlig går det unna med store amerikanske pickuper, og RAM, som nå heter det og ikke Dodge RAM som før, gjør det bra mot erkerival Chevrolet Silverado. Ekstra boost for hele serien, kommer fra TRX-versjonen med over 700 hestekrefter fra den kompressormatede V8eren på 6,2 liter – verdens sterkeste pickup i produksjon.

7. Chevrolet Silverado – 643 848

Du vet den snart dukker opp, så vi kan like gjerne nevne den med en gang: Som vanlig klarer ikke Silverado helt å hamle opp med Ford F-serie. Chevroleten øker imidlertid på antall mot året før, og det er svært sterkt i et fallende marked.

6. Nissan Sylphy – 674 663

Om navnet høres helt ukjent ut, kanskje Sentra, som den også kan hete i noen markeder, setter deg litt på sporet. Her er det i alle fall Kina som drar, dette var den mest solgte bilen der i fjor.

5. Honda Civic – 697 945

En klassiker på denne listen, Honda Civic har vært en av verdens aller mest solgte biler i tiår. Det er nedgang i salget mot 2019, på grunn av pandemien. Samtidig ventes posisjonen å styrkes i år, i og med introduksjonen av en ny generasjon.

4. Honda CR-V – 736 980

Nå begynner vi virkelig å snakke store tall, og selv om CR-V etter å ha holdt ledelsen over en annen japaner i flere år har blitt nødt til å se slaget tapt akkurat der, leder den stort på de andre crossoverne som VW Tiguan, på denne listen.

3. Ford F-serie – 936 084

Etter å ha eid førsteplassen gjennom en årrekke, raknet det ørlite for F-serie i 2019, og litt til i fjor, hvor den gikk fra andre til tredje. Det antas at Ford misset omlag 100 000 salg i fjor etter at pandemien sørget for at den faceliftede versjonen ikke nådde markedet før helt på tampen av 2020. Det er også problemer på grunn av manglene på microchips. Med elektrisk utgave på gang, kan det bli betydelig comeback når 2021 og de kommende årene skal telles opp. Og nesten en million biler er jo fortsatt voldsomt sammenlignet med alle andre enn de to som slo den.

2. Toyota RAV4 – 995 762

Den øker med 34 000 mot året før, som kanskje ikke er så mye når totalen er nærmere en million. Men med et marked i fall på grunn av Covid er økning, spesielt i dette segmentet, svært bra. Dagens generasjon RAV4 slår alle rekorder og kommer også i en rekke versjoner inkludert ladbar hybrid. Så langt i 2021 er den også mest registrert i Norge.

1. Toyota Corolla – 1 134 262

Corollaen synker noe mot 2019, men er likevel den eneste med over en million biler i 2020. Ikke en absolutt bestselger i de største markedene i verden, men til gjengjeld selges den i nesten alle land, og gjør det rimelig bra nesten alle steder den selges. Det inkluderer Norge, hvor Corolla var nummer 16 i 2020.