Hjem Prøvekjøring Prøvekjøring: Kia e-Soul

Prøvekjøring: Kia e-Soul

Like stort batteri, men mindre og kulere enn e-Niro: Vi har kjørt nye Kia e-Soul

Tekst og foto: David K Andersen

Først og fremst, hvertfall enn så lenge, er det en elbil. For det er jo viktigst her i Norge. Ikke bare at den er elektrisk, men også at batterikapasitet og ladeegenskaper tilfredsstiller. Vi tar det først.

Mens forhandlerne i disse dager har fått demobiler, starter leveringene til kunder mot slutten av sommeren. Først kommer «den store» utgaven med 64 kWt batteri, 204 hestekrefter og WLTP-rekkevidde på 452 km. Et par måneder eller så senere, ankommer alternativet: Versjonen med 39,2 kWt batteri, 136 hestekrefter og 276 km.

Hurtiglading kan den ta opp til 80 kW, og den innebygde laderen er på 7,2. Ladeluken, for de som måtte lure på det, sitter fortsatt i front. Den har for øvrig CCS-plugg, som betyr at alle elektrifiserte Kiaer nå har det.

Dette merket er gode på maksimal utnyttelse av batterikapasiteten for rekkevidde, og nye e-Soul har med unntak av designen, som gir lav luftmotstand liten prioritet, alle de rette virkemidlene på plass.

Den kommer i tre utstyrsgrader, Classic, Active og Exclusive – de to høyere har varmepumpe som standard. Dessuten har nå e-Soul væskekjølte batterier, for mer effektiv og bedre oppvarming i kulda, kjøling under lading, og temperaturjustering under kjøring.

Resultatet er oppgitt forbruk, igjen i henhold til WLTP, på 15,6 og 15,7 kWt/100km. I følge bilen selv lå den for øvrig helt nede på 13,7 under den delen av dagens testrunde som ble kjørt i Oslo.

Du kan selv forsøke å påvirke forbruket ved å justere regenereringen under retardasjon, altså hvor mye den skal bremse med generatoren når du slipper gassen og ruller. Via hendlene bak rattet finnes tre styrker, hvor den kraftigste gjør at du kan kjøre med bare gasspedalen.

Den har også en autofunksjon, hvor e-Soul bruker radaren til å skape et bilde av flyten i trafikken foran og tilpasse regenereringen deretter.

Heldigvis er e-Soul mer enn bare batteri og elmotor, den er også ganske kul. Riktignok om du er blant dem som står igjen på positiv side, etter at meningene i god Soul-stil solid er delt.

Det er ingen tvil om at Kia med denne tredje generasjonen, klemmer på med samme design-tema som før, bare i betydelig modernisert form.

Med kun LED-lys i front, enten det gjelder hovedlys, kjøreløys eller blinklys, kommer muligheten til artige utforminger, som i minst like stor grad tar plass også i bakenden.

Størrelsesmessig, om du vil ha en referanse, er nå Soul ganske like Hyundai Kona. Sammenlignet med før, vokser alt litt. Felgene går opp til 17 tommer, lengden øker med 5,5 cm, høyden med 0,5 og bakkeklaringen med 0,2.

Det betyr også mer plass på innsiden, hvor alt er større, unntatt takhøyden i baksetet, som var mer enn stor nok fra før. Bagasjerommet øker med 34 liter til 315, og har høydejusterbart gulv. Feller du ned de 60/40 delbare baksetene, tar den hele 448 liter mer enn tidligere.

Som om ikke det var vekst nok, eser også de to skjermene i dashbordet: Informasjonsdisplayet i instrumenteringen øker til 7 tommer, mens infotainmentskjermen nå er på hele 10,25.

Nytt i sistnevnte, som er standard i de to høyere utstyrsgradene, er en rekke «live»-funksjoner – et resultat av at e-Soul nå er på nett hele tiden. Du får fotoboksvarsler, trafikkinfo, værmelding, søkefunksjon for ting som hoteller, ladestasjoner og spisesteder i nærheten av der du er, og ikke minst en ny parkeringsplass-finner. Den fargekoder områdene rundt deg basert på sjansen for å finne en plass.

Alle moderne sikkerhetssystemer er tilstede, inkludert adaptiv cruisekontroll med aktiv styring og start/stopp funksjon, sånn at bilen blir selvkjørende på nivå 2.

Du kan dessuten, ved siden av typiske Kia-ting som varme i baksete og ratt, samt kjøling i skinnsetene, spille musikk på et nytt Harman/Kardon lydanlegg med 640 Watt effekt og 10 høyttalere.

Sist men ikke minst kommer en egen app til å være klar til bruk innen leveransene av bilen starter i Norge. Med den kan du planlegge reisene dine og sende dem til navien, du kan se på og analysere tidligere reiser, kontrollere klima, starte og stoppe lading, dobbeltsjekke at du låste bilen, finne den på P4 på Gardermoen etter sydenturen, og sikkert litt til.

På veien er nye e-Soul så typisk Kia at jeg nesten føler jeg har kjørt den før, selv om det ikke er tilfelle. Det er 64-utgaven med 204 hestekrefter vi kjører her, signalisert ved røde bokstaver på bakluka, og den er ikke uventet svært kvikk.

0-100 km/t går på friske 7,6 sekunder, og betyr at bilen gir det lille ekstra du egentlig ikke trenger, men som likevel føles så riktig.

Mye krefter skal fort ned i bakken, så antispinn-systemet fyrer hyppig ved kraftig pådrag i lave hastigheter, slik vi kjenner det fra de andre elbilene med forhjulsdrift og omtrent samme power. Det er ikke full stå stilig.

Kjøreegenskapene virker mer trygge enn underholdende etter den første turen, og fjæringskomforten tilfredsstillende. Vi kommer nærmere tilbake til den kjøremessige biten når vi senere får e-Soul på test.

At jeg kjenner meg hjemme bak rattet, skyldes ikke bare drivlinjen og veifølelsen, men også interiøret og ergonomien.

Du sitter forholdsvis høyt, kanskje litt høyere enn jeg kunne ønsket, men det gir hvertfall glimrende oversikt over trafikken. Enkelt å gå ut og inn er det selvfølgelig også.

Setene heller mer mot komfort enn sport, med begrenset sidestøtte, men dette holder mer enn nok for tiltenkt bruk. Ekstra pluss for rikelig teleskopjustering av rattet – jeg tror de fleste kan sitte komfortabelt her.

Baksetet har alltid vært ganske bra i Soul, med tanke på størrelsen. Nå er det enda bedre, største minus er kanskje at dørene er nokså smale.

Bagasjerommet er selvfølgelig ikke all verden, men utformingen praktisk, blant annet takket være bilens vertikale avslutning – det virker nesten større enn literne antyder.

At dashbordet viderefører forrige Souls designtema er ingen hindring for ergonomien, som er like bra her som i andre modeller fra merket. Begge skjermene er enkle å bruke og forstå, og at det finnes ganske mange knapper å trykke på, gjør ikke noe.

Som vanlig har Kia gruppert dem etter funksjonstype sånn at du har de aktive sikkerhets-systemene i et panel nede til venstre for rattet, hurtigvalgene for infotainment i sammenheng med skjermen, klimaanlegget i etasjen under, og resten rundt girvelgeren.

Kvalitetsfølelsen er betydelig oppgradert, og er minst like viktig for opplevelsen av ny og bedre bil enn de større skjermene og forandrede utseendet.

Så lenge prisene ikke er klare, er det vanskelig å komme med direkte anbefaling for nye e-Soul. Ingen kan ha unngått å få med seg hva Teslas prising og leveringsdyktighet på modell 3 innebærer for elbilmarkedet i Norge denne våren.

Det blir nok nødvendig for Kia å prise e-Soul ganske nære DS3 Crossback E-Tense (les første prøvekjøring her). Den plasserer seg riktignok mellom de to e-Soul-versjonene på batterikapasitet, men de to er ikke bare omtrent like store – de er biler som spiller på mer enn bare fornuften.

For når jeg innledningsvis sier at det enn så lenge er elbil-egenskapene som er viktigst i Norge, er det antagelig ikke lenge til det forandrer seg. I takt med at utvalget øker, blir elbiler stadig mer like fossilbiler, ved at det er andre ting enn bare energikilden som avgjør valget.

I den konkurransen tror jeg e-Soul kommer til å gjøre det ganske bra, og dette er vel strengt tatt litt av poenget med hele modellen: Det er en kul bil med personlighet og særpreg.

Kanskje ikke så mye i kjøreopplevelsen, selv om 204-hesteren går som en kule. Men på design, farger, utstyr, interiør og sånne ting.

Akkurat som vi konkluderte med for DS3, og nokså langt unna hva som gjelder for romslige og snusfornuftige e-Niro, er ikke e-Soul nødvendigvis en bil du kjøper bare fordi den er elektrisk, men også fordi du liker og har lyst på den.

MER ELBIL FRA KIA? LES PRØVEKJØRING AV E-NIRO HER!

Bildegalleri:

Data:

Kia e-Soul 39,2 kWt 64 kWt
Pris fra Ikke klar Ikke klar
Pris testbil Ikke klar Ikke klar
Motortype Elektrisk AC synkron Elektrisk AC synkron
HK 136 204
Nm o/min 395 0 – 2 400 395 0 – 3 600
Batteri kapasitet kWt 39,2 64
Batteri vekt kg 317 457
Sek. 0-100 km/t 9,7 7,6
Topphastighet km/t 156 167
Forbruk blandet kWt/100 km 15,6 15,7
Egenvekt kg 1 593 1 682
Tilhengervekt kg Ikke avklart Ikke avklart
Bagasjerom liter 315 – 1 339 315 – 1 339
Lengde mm 4 195 4 195
Bredde mm 1 800 1 800
Høyde mm 1 600 1 600
Akselavstand mm 2 600 2 600
Ombordlader kW 7,2 7,2
Ombordlader, tid 6 t, 10 min 9 t, 35 min
Hurtiglading 50 kW 0-80% 49 min 59 min
Hurtiglading maks kW 0-80% 80 kW 42 min 80 kW 42 min
Rekkevidde WLTP 276 452