Hyundai tydeliggjør elbilsatsingen ved å etablere et eget merke for elbiler. Den første Ioniq-bilen kommer allerede neste år.

Av David K Andersen

Navnet Ioniq er allerede godt kjent fra Hyundai-modellen som både kommer i elbil-utgave, og som fullhybrid og ladbar hybrid. Det er samme biltype som Toyota Prius, altså en praktisk kombi med fire dører, men med ekstra fokus på effektivitet.

Hyundai Ioniq kom i 2016, men ble oppdatert med facelift og større batteripakke i fjor. Her kan du lese prøvekjøring av den.

Navnet har opphav i krysningen av ordene «ion» og «unique», og ble først brukt av Hyundai i forbindelse med et langsiktig forsknings- og utviklingsprosjekt fokusert på miljøvennlig transport.

Nå blir det altså eget bilmerke, for å understreke og tydeliggjøre satsingen på elbiler. Hyundai har mål om å bli ledende i verden på dette.

Med start i 2021, skal tre nye modeller lanseres de neste fire årene. De kommer til å hete Ioniq 5, Ioniq 6 og Ioniq 7. Flere nye biler vil følge på i perioden etter.

Ioniq 5 er først ut. Den er basert på konseptbilen 45, som ble vist på Frankfurt-utstillingen i fjor (les mer her). Den blir, i likhet med de andre Ioniq-bilene, basert på en helt ny plattform spesielt utviklet for elbiler.

E-GMP (Electric Global Modular Platform), innebærer blant annet en ny måte å tenke bil på, der den elektriske drivlinjens utforming utnyttes til bedre plassforhold og smarte løsninger.

Ioniq 6 kommer til å være en sportslig sedan med stilig design, basert på Prophecy-konesptbilen som skulle vært vist på Genéve-utstillingen i vår. Du kan lese om og se bilder av den her. Den kommer i 2022.

Den tredje modellen er Ioniq 7, som er en stor SUV – planlagt for første del av 2024.

Designspråket «Timeless Design», skal prege alle Ioniq-bilene. Ifølge Hyundai er de inspirert av fortiden, men er en bro inn i fremtiden.