Lovende spesifikasjoner gir håp om spennende nyheter fra den franske giganten de kommende årene. Dette er eVMP, Electric Vehicle Modular Platform, fra PSA.

Av David K Andersen

Det går godt for PSA for tiden, selv under corona-krisen hvor flere store merker vakler, ser franskmennene med merkene DS, Peugeot, Citroën og Opel til å klare seg greit.

Vinneroppskriften helt siden gruppen reiste seg fra enorme problemer i forbindelse med finanskrisen, har til stor del vært basert på effektiv plattform-utnyttelse.

Med plattform, eller arkitektur som noen merker kaller det, menes basen som bilen bygges på. Ved å la så mange modeller som mulig bruke samme plattform, er besparelsene på både utvikling og produksjon enorme.

Formen på karosseriet, lengden, høyden, interiøret og til og med hjulopphenget, kan variere fra modell til modell dersom plattformen er fleksibel. Og nettopp det er nøkkelen: Jo mer fleksibel, jo flere modeller på samme plattform.

Sett bort fra enkelte modeller, hovedsakelig fra Opel (som fortsatt produserer Astra og Insignia på GM-base), lages PSAs biler i dag på to plattformer. Den mest moderne av dem er CMP, som du finner på mindre biler som Opel Corsa og Peugeot 2008. På den kan det velges mellom elbil eller ICE (ren diesel eller bensinmotor).

Den andre heter EMP2 og er base for litt større biler som for eksempel Citroën C5 Aircross og Peugeot 508. Denne tillater ikke elbil, men ICE eller plug-in hybrid.

Når PSA i disse dager arbeider med ferdigstillelsen av fusjonen med Fiat Chrysler Automobiles (FCA), som vil skape gruppen som skal hete Stellantis, blir behovet for en elektrisk plattform for større biler enda tydeligere.

Det sies foreløpig ikke noe om i hvilken grad den nye eVMP-basen også vil benyttes på merkene fra FCA (Fiat, Alfa Romeo, Maserati, Chrysler, Dodge, Jeep, RAM), men det sier seg egentlig selv at det kommer til å skje.

For er det en ting som mangler hos PSA i dag, og som selvfølgelig er en av grunnene til at de to grupperingene finner det fornuftig å fusjonere (FCA er sterkere på større biler), er det en topp moderne base for mellomstore og stor sedaner og SUVer.

eVMP skal være tilpasset biler i C- og D-segmentet, så om ikke kapabel til de virkelig store bilene, i alle fall ikke ifølge hva vi foreløpig vet, så blir den et solid utgangspunkt for alt fra romslige familie-SUVer til mellomstore sedaner ala Peugeot 508 eller Opel Insignia.

Den første bilen som lanseres på eVMP skal være en SUV som kommer i 2023.

Spesielt, og svært lovende, er at PSA sier plattformen vil tillate plassering av hele 50 kWt batterikapasitet per meter akselavstand under gulvet i bilen. Med det skal bilene få rekkevidde på opp til 650 km WLTP.

PSA sier de bruker all sin erfaring og kunnskap i konstruksjonen, og at den bygger på komponenter produsert inhouse eller som en del av en joint venture. Ganske mange deler skal være carry-over fra EMP2-plattformen, som vil være svært besparende fordi det blant annet reduserer behovet for oppbygging av nye produksjonslinjer for å takle eVMP.

For markeder hvor det fortsatt vil være behov for ladbare hybrider, er det rom for å produsere slike biler på plattformen, men rene fossilbiler er den ikke tilpasset.

Hva som er mulig av motor-konstellasjoner og ytelser sies det foreløpig ikke noe om, men det er naturlig å anta at firehjulsdrift, og om vi skal gjette, i alle fall 500 hestekrefter, vil være mulig for sportslige modeller.

Og om vi skal dømme etter bildet over, vil bakhjulsdrift være løsningen for biler uten firehjulsdrift. Det passer jo utmerket for større sportslige sedaner.

Vi håper eVMP vil gi flere spennende store biler fra gruppen, og at høye ytelser og gode veiegenskaper sørger for rikelige mengder kjøreglede.