Hjem Nyheter Toyota med elektrisk SUV for Europa

Toyota med elektrisk SUV for Europa

På størrelse med RAV4 og utviklet sammen med Subaru: Dette er den første informasjonen om Toyotas nye elektriske SUV.

Av David K Andersen

Det har så langt vært Lexus som har frontet elbil i Toyota-konsernet, blant annet med nye UX300e, men også med dedikerte elbiler rett rundt hjørnet.

De vil være basert på e-TNGA-plattformen, den samme Toyotas første elektriske SUV har som base.

TNGA-navnet kjenner vi fra før, den er på plass i de fleste moderne Toyotaer i dag. e-TNGA derimot, er ny, fleksibel, og dedikert elbiler.

Ved siden av å muliggjøre ulike totallengder for bilen, ulike akselavstander og å passe til både lave biler og høyere crossovere, er det mulig med både forhjuldrift, bakhjulsdrift og firehjulsdrift.

En rekke nye elektriske modeller skal rulles ut de kommende årene, og plattformen tillater flere ulike batteristørrelser.

Vi har dessuten grunn til å tro at Toyota ligger langt framme på utviklingen av faststoffbatterier. Da jeg besøkte Tokyo Motor Show i fjor høst, sa lederen for Advanced R&D & Engineering, Shigeki Terashi, at videre utvikling av lithiumbatterier vil foregår noen år til, før faststoffbatterier ventes å ta over fra midten av tiåret.

I forbindelse med slippet av denne første skissen og litt info om den nye elbilen, sier Toyota at erfaringen de har med batterier og elektrisk drift gjennom mange år med hybrider, vil gi den nye elbilen lenger rekkevidde og bedre batterilevetid.

Den europeiske utviklingssjefen Andrea Carlucci, sier at den nye SUVen er veldig europeisk i både design og DNA. Han sier grunnen til at man har valgt RAV4-størrelse for den første elbilen, er at den har stort globalt potensiale. Samtidig er markedet for mindre biler enn dette stort i Europa, så det vil være naturlig å se den veien for modellene etter.

Toyota har tidligere sagt at en kompakt SUV utviklet sammen med Suzuki, en crossover, en stor SUV, en sedan og en flerbruksbil, er planlagt på e-TNGA-plattformen. Dette i tillegg til Proace og Proace City som begge kommer som elbiler om kort tid.

Toyota har for øvrig flere crossovere og SUVer på gang, som hybrider. Yaris Cross og Highlander kommer snart til Norge.