Hjem Nyheter_2 Skal du sende penger til utlandet? Slutt å betale for mye!

Skal du sende penger til utlandet? Slutt å betale for mye!

Hvert år sender vi milliarder av kroner ut av Norge, der majoriteten sluses gjennom det vanlige banksystemet. Norske bedrifter og privatpersoner taper samtidig store beløp i form av stive gebyrer. 

På toppen av det hele tar det uforholdsmessig lang tid å motta overføringen, der man ofte må vente opptil 10 dager før transaksjonen er gjennomført.

Her ser du hvordan du kan sende penger til utlandet både billigere og raskere.

Spar hundrevis per pengeoverføring

Avhengig av hvor mye penger du sender, vil du fort ende opp med å betale hundrevis av kroner i bankgebyrer. I tillegg vil den som mottar pengene ofte måtte betale et ekstra gebyr når pengene tikker inn på konto.

Du kan derimot spare beløp på alt fra 200 til 500 kroner per overføring, noe du kan lese mer om her: https://www.privatøkonomi.net/sende-penger-utlandet/. Oversikten viser deg hvilke alternativer som er billigst når du skal sende penger utenlands.

Det er ikke bare din egen bank som tar seg godt betalt

Hvorfor er det egentlig så dyrt å overføre til utlandet? Svaret ligger i hvordan det internasjonale banksystemet er skrudd sammen.

Når du sender penger fra din egen bank sluses midlene gjennom et nettverk av betalingsformidlere, før det ender opp hos mottakeren. Som et eksempel, se for deg at du skal sende penger fra din lokalbank til Canada:

I et slik tilfelle vil pengene først overføres til en større norsk bank (f.eks DNB og Nordea), før det videresendes til en Europeisk storbank. Transaksjonen kodes og kan i visse tilfeller videresendes til en annen bank i Europa, før de finner veien over til Canada.

Hvis mottakeren også er kunde i en liten bank vil prosessen kunne gjenta seg innad i Canada. Alle disse mellomleddene gjør at kostnadene fyker i taket.

Det er altså ikke din egen lokalbank som tar seg for godt betalt. I stedet handler det om at systemet for internasjonal pengeoverføring er gammelt og overmodent for en oppgradering.

SEPA betalinger i Europa er unntaket

Hvis du skal overføre penger innad i Europa slipper du som regel unna med langt lavere kostnader. Det kommer av at Europeiske banker bruker SEPA systemet, til forskjell fra SWIFT eller BIC.

SEPA er et Europeisk betalingssystem som gjør det mulig å overføre penger både raskt og billig. Formålet med systemet er å muliggjøre raskere betalinger innad i EU sonen, samt lette på kostnadene til bedrifter.

Med en standard SEPA betaling kan du forvente å betale alt fra 20 til 50 kroner per overføring.

Gebyrer for å overføre utenlands

Når du skal sende pengene dine via en ordinær bank må du betale en rekke gebyrer. Det inkluderer slike ting som:

    • Avsendergebyr: Gebyret du betaler til din egen bank for å sende penger. Det vil koste deg betydelig mer hvis du ikke har noe kundeforhold til banken fra tidligere.
    • Valutagebyr: Bankene tar et påslag når de veksler om pengene dine til utenlandsk valuta. Prisen ligger derfor over den kursen som gis i det internasjonale valutamarkedet.

 

  • Gebyr for hurtigbetaling: Vanligvis tar det opptil 7 dager før pengene kommer frem. Med hurtigbetaling blir overføringen behandlet raskere. Gebyret ligger oftest omkring 200 til 300 kroner.
  • Mottakergebyr: Den som får pengene inn på konto må punge ut et gebyr til sin egen bank.

 

Resultatet er at du og mottakeren ender opp med å betale svært mye penger, for en tjeneste som egentlig burde kostet langt mindre.

Samme maksgrense og overføringstid

Velger du å sende penger gjennom en tredjepart vil maksgrensen være den samme som du får hos bankene. De legger ingen begrensninger på hvilke summer du kan sende, så lenge det ikke er snakk om enorme beløp.

I tillegg vil pengene som oftest havne på mottakers konto langt raskere enn hva bankene klarer. Grunnen til at de overfører midlene raskere er enkel:

Selskapene bytter valuta mellom kundene sine, i henhold til hvilke behov kundene sitter med. Se for deg at to kunder ønsker å sende penger til og fra Canada. Da bytter selskapet canadiske dollar med norske kroner, slik at hver mottaker får sin ønskede valuta.

Derfor blir det også mye billigere for deg å foreta en internasjonal pengeoverføring eller betaling.

Slik er prosessen

Begynn med å bestemme deg for mottakerland og valuta. Deretter velger du ønsket betalingsmetode. De fleste selskapene som tilbyr pengeoverføring lar deg velge mellom følgende:

– Kredittkort/debetkort (oftest kun VISA eller Mastercard).
– Bankoverføring der selskapet tar ut pengene fra din konto.
– Bankoverføring der du selv sender pengene til den kontoen selskapet oppgir.

Så fort de har mottatt pengene vil de sette de inn på mottakers konto. For en overføring fra Norge til Nord Amerika kan du forvente at det tar 2-3 dager (gitt at du sender på en vanlig virkedag).