Hjem Prøvekjøring Prøvekjøring: Opel Astra GSe

Prøvekjøring: Opel Astra GSe

Opel henter frem sin klassiske bokstavkombinasjon GSe – og setter den på toppversjonen av nye Astra. Det gir mer effekt og sportslig kjøreopplevelse.

Tekst og foto: David K Andersen

Første Opel med tilnavnet GS/E var Commodore i 1970, senere kom flere – blant de mest kjente er Monza GSE fra 1983. Grand Sport (GS) kom på sportslige toppmodeller enda tidligere, mens E ble lagt til da innsprøytning erstattet forgassere (Einspritzung).

Når benevnelsen returnerer er den justert til GSe, hvor den siste bokstaven selvsagt står for elektrifisering. Flere modeller enn Astra kommer til å få den, det er for det meste snakk om sporty stil i detaljer og styling både på ut- og innsiden, men også oppgraderte ytelser og kjøreegenskaper.

Altså mer enn et utstyrsnivå, i motsetning til hva de fleste andre merker gjør med sine sportslige bokstaver og fraser. Så også Opel forresten: Du må ikke forveksle GS-line med GSe.

Golf-konkurrenten Astra kom i helt ny utgave i fjor, utstyrt med ladbar drivlinje på 180 hestekrefter og valg mellom 5-dørs kombi eller stasjonsvognen Sports Tourer.

Neste skritt i kompletteringen av Astraens utvalg er denne GSe-utgaven, før vi senere i år også får rene elbiler – alle i begge karosserivarianter.

Dette skiller GSe fra vanlig Astra

Nye 18-tommers felger inspirert av Manta GSe ElektroMOD (les prøvekjøring av den klassiske elbilen med manuell girkasse her!) er største GSe-tegn, komplettert av ny frontfanger og bokstavene på bakenden. Om vi snakker design.

Helt nye sportsseter med integrert nakkestøtte, kledd i Alcantara og med logo på, er hovedattraksjonen på innsiden. Pluss rattet, som har perforert skinn på begge sider.

Minst like viktige, er antagelig endringene under skallet. Fjærene er 11 prosent stivere, men også 10 mm kortere – altså er bilen senket tilsvarende. Videre er Astra GSe utstyrt med Koni FSD støtdempere. De har en tilleggsventil som kontrolleres mekanisk basert på frekvensen på ujevnhetene i veibanen. På den måten skjerper de på egenhånd dempingen når det begynner å gå unna.

Styringen er rekalibrert for bedre følelse og presisjon i Sport-modus, hvor det er økt motstand i rattet utenfor midt-stillingen.

I samme kjøreprogram er anti-sladd-systemet omprogrammert for å gi større spillerom.

Hva drivlinjen gjelder, er den kjent fra andre Stellantis-modeller, men kommer nå for første gang med denne effekten i nye Astra.

En 1,6-liters turbo bensinmotor leverer sammen med elmotoren systemeffekt på 225 hestekrefter via automatkassen med 8 trinn. Det senker akselerasjonstiden fra 0-100 km/t med svært beskjedne 0,2 sekunder over 180-hesteren, men topphastigheten øker til 235 km/t.

12,4 kWt batterikapasitet skal gi elektrisk rekkevidde på opp til 64 km, mens elmotoren på 110 hestekrefter gir elektrisk topphastighet på 135 km/t.

Prisene er foreløpig ikke klare, men etter hva vi forstår er det snakk om 520-530 000 kroner for en fullspekket kombi. Så kan man sikkert regne med ytterligere 20 000 eller så for Sports Tourer stasjonsvogn. Det høres ut som en grei deal over 180-hesters-utgavene, spesielt siden GSe vil ha mer standardutstyr.

Godt avhjulpet av både felger, senking og fargevalg på testbilene du ser på bildene her, er det liten tvil om at Astra GSe ser enda mer sportslig ut enn hva de vanlige utgavene allerede presterer.

For selv dem, har tilført denne nye generasjonen Astra en helt annen profil enn tidligere. Det er lengre og lavere – da blir det også fetere. Med den karakteristiske grillen som nettopp vinker tilbake til Mantaen nevn over, den langsgående profilen midt på panseret og betydelig økt akselavstand mot tidligere, ser dette riktig så bra ut, enten du kikker på 5-dørs-varianten eller stasjonsvogna.

De nye sportssetene, som for ordens skyld i likhet med standard-setene er AGR-sertifisert på vanlig Opel-manér, er ikke uventet komfortable å sitte i. Sidestøtten er bra i seteputen – uten å gjøre den for smal – mens jeg i ryggstødet faktisk kunne tatt enda litt mer. I alle fall når det går unna i svingene.

Men ja, sittekomforten er glimrende – akkurat slik du venter. Det samme er kjøreposisjonen. Den er lav, sånn at du får de beste forutsetningene for både sportslig og vanlig kjøring. Pedalene kunne med fordel vært flyttet noen cm lenger unna, men det er nok mest en vanesak.

Ellers i interiøret gir ikke GSe det helt store tillegget i sportslighet sammenlignet med en enklere Astra-utgave. Det har imidlertid mye å gjøre med at bilen allerede i grunnutførelse er riktig så førerfokusert innvendig. Store oppgraderinger er ikke nødvendig.

De to skjermene er vinklet rundt deg som i en cockpit, og rattet ser ikke bare kult ut, det er godt å holde i og har velfungerende knapper.

Kombinasjonen av åpen og luftig følelse med lav sitteposisjon og nevnte cockpit-inspirasjon, gir deg moderne, lett og ledig, men også kjørefokusert følelse. Dette er et fint sted å være.

Og alt er enkelt å bruke, takket være det Opel kaller «digital detox», hvor knapper og hjul for en rekke funksjoner som klima-anlegget, er beholdt. Altså slipper du å rote inne på skjermene for å gi enkle kommandoer. Bare trykk på en knapp eller vri på et hjul.

Mer fokusert

Mens det er ganske stor forskjell på å kjøre en ren fossil-Astra med 1,2-liters turbomotor og den betydelig tyngre 180-hesters hybriden med mer effekt, tilføres modellen nå en slags tredje kjøreopplevelse.

GSe betyr merkbar oppstramming, om enn ikke med vektbonusen den ekstremt lette fossil-versjonen har. Men siden sistnevnte ikke har nok motoreffekt til å kunne bli særlig sportslig, og uansett ikke selges i Norge, er det ikke vanskelig å kåre bilen jeg kjører her til den nye Astra-favoritten.

På svingete veier i godt driv ligger dette som klistret på veien, og like viktig: Det oppgraderte chassiset og den skjerpede styringen gjør det enkelt å hente ut kjøreglede.

Kontrollen med bilen er utmerket uansett situasjon, og all form for dødgang eller uønsket mykhet er fjernet. Det gir deg selvtillit i kjøringen og forsterker ønsket om å dra på, når veien blir krokete.

Komforten lider heldigvis lite i prosessen, sannsynligvis takket være de avanserte støtdemperne. Noe redusert flyt på skikkelig dårlig vei må du nok regne med, men det er greit.

Og bare sånn for referansens skyld, er dette både betydelig mer sportslig og komfortabelt på en og samme gang, enn en hvilken som helst blytung elbil med nødvendige avstivinger gjort for å beholde i nærheten av samme karosserikontroll. At Astraen er en lav personbil og ikke en crossover eller SUV, bidrar selvsagt også massivt i den sammenhengen.

Skal vi ta en tur innom drivlinjen, er også den en positiv greie, om enn i noe mindre grad. Akselerasjons-indikatoren du ser på papiret er for så vidt ikke spesielt imponerende, men i praksis reiser dette meget bra avgårde.

Det tar i lengste laget før den får samlet krefter og girkasse når du brått trykker gasspedalen i gulvet for å kjøre forbi, men så snart det har skjedd, skyter du solid fart.

I vanlig rolig kjøring er det ikke noe å utsette enten du kjører på ren elektrisitet, eller i hybrid-modus – alt skjer mykt effekt og umerkelig.

Skal du tråkke på, betinges imidlertid Sport-modus for å holde GSe på alerten. Da holder den lavere gir og gir betydelig bedre respons.

At ikke automatkassen kan låses til manuelt modus, er imidlertid en svakhet som ødelegger en ellers optimal tur i godt driv på svingete veier. Du kan gire med hendlene bak rattet, men det går ikke mange sekundene før bilen selv tar over giringen igjen. Resultatet er at du har feil gir i neste sving – nesten hver gang.

Sammen med ønske om bedre bremsepedalfølelse (det har å gjøre med kalibrering og overgangene mellom regenerering og faktisk bruk av bremseskivene), er mangelen på manuelt modus på girkassen, de eneste merkbare svakhetene som er å finne på nye Astra GSe.

Ved siden av å se bra ut, er GSe først og fremst et deilig, savnet sportslig tilskudd blant familiebilene. Sånt er det jammen ikke mye av for tiden.

Her får du over 500 liter bagasjeplass i stasjonsvogna, i kombinasjon med fin tilhengervekt. Pakket inn i en bil som føles sportslig og fokusert å kjøre – uten at komforten lider nevneverdig.

Liker du å kjøre bil, er dette et utmerket familiebilforslag til drøye halvmillionen. Selvsagt godt utstyrt, som vi er vant til fra Opel.

MER OPEL ASTRA? HER KAN DU LESE OM STASJONSVOGNEN SPORTS TOURER!

Galleri:

Data:

Opel Astra GSe
Pris fra Ikke klar
Pris testbil Ikke klar
Motortype R4 bensin turbo +  1 x elmotor
Drivlinje 8A, elmotor på trans.
Motorvolum ccm 1 598
HK o/min bensin 180 6 000
Nm o/min bensin 250 1 750
HK elmotor 110
Nm elmotor 320
Systemeffekt hk 225
Systemmoment Nm 360
Batterikapasitet 12,4 kWt brutto/11,3 kWt netto
Sek. 0-100 km/t 7,5
Topphastighet km/t 235
Topphastighet el 135
Rekkevidde el km 64 WLTP
Forbruk blandet l/mil 0,11
Utslipp CO2 g/km 25
Egenvekt kg 1 628
Tilhengervekt kg 1 450/1 400 (kombi/stasjonsvogn)
Bagasjerom liter 352 – 1 268(kombi)/516 – 1 553(stasj.)
Lengde mm 4 374/4 642 (kombi/stasjonsvogn)
Bredde mm 1 860
Høyde mm 1 432/1 481(kombi/stasjonsvogn)
Akselavstand mm 2 675/2 732 (kombi/stasjonsvogn)