Hjem Nyheter En av disse blir Årets Bilkjøp i Europa

En av disse blir Årets Bilkjøp i Europa

Autobest er klare med finalistene til tittelen Årets Bilkjøp i Europa.

Av David K Andersen

Juryen, inkludert meg og motorjournalister fra 31 andre land i Europa, kårer hvert år det beste bilkjøpet – i tillegg til at en rekke andre priser deles ut.

En av prisvinnerne som offentliggjøres i dag og får overrakt utmerkelser under galla-middagen på nyåret, er Artur Martens. Portugiseren som startet karrieren i Fiat, har vært i Kia en rekke år nå, og er en av nøkkelpersonene bak merkets suksess i Europa. Nå har han flyttet videre opp i systemet og er sentral i Kias suksessrike strategi for elektrifisering.

Designer-prisen på sin side, går til Jean-Pierre Ploué. Han står bak en rekke biler de siste 30 årene, og har vært design-sjef hos PSA siden 2008. Nå leder han innsatsen for hele Stellantis-gruppen, inkludert Fiat, Alfa Romeo og alle de andre merkene.

Underleverandør-gigant Valeo stikker av med sikkerhets-prisen for det første Lidar-systemet for bilindustrien, mens tech-oppmerksomheten vinnes av Renault som er i ferd med å rulle ut Android Automotive OS i modellene sine, inkludert Google Services. I dette tilfellet gjelder det nye Austral, som vi nettopp prøvekjørte for første gang.

Finalistene

Over på finalistene til hovedprisen, er nettopp nye Renault Austral en av dem. De andre er Opel Astra, Peugeot 308, Dacia Jogger, Honda Civic og Toyota Aygo X.

Kriteriet for å kvalifisere er startpris før nasjonale avgifter under 25 000 Euro. Grensen har økt fra 20 000 i fjor, så flere aktuelle modeller kommer med.

Samtidig er elbiler dyrere enn andre biler, så med norske øyne er kanskje ikke alle modellene like aktuelle. Bilene vi liker best her i landet, blir rett og slett for dyre.

Med det sagt, kommer både Opel Astra og Peugeot 308 som elbiler kommende år, så det er bra.

Toyota Aygo X er allerede på plass i Norge, men om Renaulten kommer hit eller ikke, er ikke endelig avgjort foreløpig. Og Honda Civic og Dacia Jogger er ikke aktuelle for Norge.

Som er synd, Jogger er en smart og romslig familiebil til veldig lite penger, men blir drept av norske avgifter. Det samme gjelder egentlig Hondaen, i alle fall til en viss grad.

I november skal vi i juryen teste finalistene mot hverandre på bane og vei, jeg kommer tilbake til dere med en rapport etter det.

Vinneren vil så offentliggjøres i midten av desember.