Enten du drømmer om en Bentley, eller faktisk har mulighet til å sikte mot en, henger Continental GT Speed Convertible omtrent så høyt det er mulig å komme.

Tekst og foto: David K Andersen

Det var altså dette som skulle til. Synet av en lilla Bentley Continental GTC Speed, medfører hakeslipp, selv hos en passe blasert biljournalist.

Hallo – den ser til og med umenneskelig fet ut med taket på. Som en blanding av en taksenket custom- eller konseptbil, og absolutt muskler og luksus.

Sistnevnte forsterkes av at dette er en Speed. Det er det som er grunnen til at vi tester denne bilen nå: Continental har kommet Speed-utgave. Her dessuten som kabriolet.

Ikke overraskende betyr det at denne bilen er enda raskere enn GT V8-utgaven vi testet i fjor (les om den her), og varianten som bare heter GT, og har V12.

I Speed har 6-literen, med sylindrene i hver bank lett viklet i hverandre (W12), fått 24 hestekrefter mer, og ender på 659.

Et lite spark til hverdagslige, rimelige folkebiler med M og AMG i navnene, som bare passerer 600-merket med et par titalls hester…

Du sparer 0,1 sekund til 100 km/t, i denne kabrioleten tar det 3,7 – Coupé-utgaven er på 3,6. Topphastigheten øker dessuten. Til 335 km/t. Ja, det stemmer. Dette 2,4 tonn tunge, takløse praktverket, gjør 335 km/t. La oss konkludere med at tilnavnet Speed, sjelden har vært mer riktig.

Speed

Virkeligheten skiller seg ikke vesentlig fra tallene som kan leses på papiret, men måten du øker hastigheten på, er totalt ulik tyske monsterbiler med turbo-V8 og tilnærmet samme fartsressurser.

Her kommer 12 fremfor 8 sylindre inn som en faktor, og selvsagt dreiemomentet på 900 Nm. Det er nemlig ikke bare grenseløst raffinert gange og total vibrasjonsfrihet som leveres med fire sylindre ekstra.

For akkurat som en BMW 330d med 286 hestekrefter føles uendelig mye sterkere enn en 330e med 292, er Continental Speed i stand til å sende deg forover i svimlende takt, men samtidig sjokkerende uanstrengt – sammenlignet med en V8 med lignende effekt.

Motorer kan «downscales» i det uendelige, og det kan kompenseres med så store turboer eller mange elmotorer du bare vil, men det blir aldri det samme som flere sylindre. Denne bilen er beviset på at det samme som skjer når du går fra 4 til 6 sylindre, også skjer når du går fra 8 til 12.

For en fascinerende ting å oppleve. Bare ekstreme motorsykler og superbiler, tar deg like enkelt fra høy hastighet til vanvittig hastighet. Elbiler er ikke en gang verdt å nevne.

Verdens kraftigste bremser

Det er imidlertid mer enn 24 hestekrefter som følger med Speed-navnet.

Motorens styring er endret for å gi mer spillerom i effekt- og momentregisteret. Og dobbeltclutch-automaten med 8 trinn, girer dobbelt så raskt i Sport-modus på denne bilen. Det holder mer enn nok, og som det er å gå fra 8 til 12 sylindre, er det å gå fra 8-trinns converter-automat, til dette. Det er bare bedre – i allefall når du kjører sportslig.

Videre er firehjulsstyringen mer aggressivt programmert, den er med på å gjøre Continental kompakt i følelsen når du manøvrerer på parkeringsplassen. Og den skjerper innstyringen i svingene ved normale hastigheter.

Kjører du fort, styrer bakhjulene svakt med, fremfor mot, forhjulene. Det gir utrolig retningsstabilitet og trygghet i voldsomme hastigheter. Firehjulsstyring kan neppe være mer relevant enn i akkurat denne bilen.

Også firehjulsdriften er modifisert, her sendes nesten alle kreftene bakover i Sport-modus. Der treffer de en elektronisk styrt limited-slip differensial, som er standard for Speed, og for første gang er montert i en Bentley.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dynamic-modus for antispinn og antisladd, tillater deg dessuten å drifte bilen med solid vinkel – før sikkerhetsnettet avbryter deg. Systemene kan selvsagt også skrus helt av.

Listen fortsetter: Du har tre-kammers luftfjæring, adaptive støtdempere og aktive stabstag – drevet av 48V-systemet. De kan vris til med 1 300 Nm på 0,3 sekunder, hensikten er maksimal komfort rett fram, og full kontroll på karosseriet i svingene.

Å ta seg ned i hastighet er problemløst, siden Speed har verdens kraftigste bremser som standard-utstyr. De karbokeramiske skivene foran måler 440 mm, og mottar trykk fra 10-stemplede kalipere på størrelse med et digert kneip-brød. I den grad en Bentley-eier vet hva det er for noe.

Så hvordan føles dette å kjøre?

Komforten er i alle fall imponerende. Med unntak av noe dekkstøy fra de enorme 22-tommers hjulene, er det behagelig inne i kupeen. Jeg har aldri kjørt en kabriolet som er så stille, og påvirkes så lite av tuneller, som denne.

Motoren tilfører en beroligende bakgrunnslyd, og kompletterer fremfor som motorer flest skader, det totale støykomfort-bildet. Kjøring med taket av leverer på samme nivå, og her høstes også poeng for at forskjellen mellom å kjøre med sidevinduene oppe og nede, er mindre enn vanlig. Du vil jo kjøre med dem nede.

Fjæringen gir ikke overraskende fantastisk flyt langs veien, og med denne vekten og retningsstabiliteten, er dette omtrent så komfortabelt og avslappende det er mulig å få det på fire hjul.

Ved sportslig kjøring i svingene føles Continentalen mindre og lettere enn den egentlig er. Det kommer godt med også ved bykjøring forresten. Du tror ikke hvor lettkjørt dette er før du prøver.

Å nå grensene for veigrep langs offentlig vei, krever imidlertid så stor hastighet at du blir buret inne om du tas. Den er kapabel så det holder og renner over, og styringen er perfekt vektet, og presis. Sammen med glimrende følelse med drivlinjen via gasspedalen, og hastighetsreduksjon via bremsepedalen, kan hvem som helst kjøre fort langs svingete veier, og de fleste nyte finessen i opplevelsen. Men dette er ikke en sportsbil – selv ikke Bentley kan trylle med den slags.

Himmelsk

Vi ble ikke helt ferdige med å snakke om design oppe i starten av artikkelen. For selv om GTCen ser utrolig bra ut med taket på, er den himmelsk når det forsvinner ned bak andre seterad, og alle vinduene går ned i dørene.

Prosessen tar forresten 19 sekunder og kan gjennomføres i hastigheter opp til 50 km/t – den er et interessant stykke ingeniørkunst å bivåne.

Speed betyr sideskjørt og frontleppe i karbon, samt mer sort og større luftinntak i fronten. Du finner også Speed-, 12, og Bentley-merker spredt ut over karosseriet.

I denne vanvittige lilla-fargen, fanger den velfortjent mer oppmerksomhet enn det meste annet jeg har kjørt på norske veier. Lite der ute fremstår så muskuløst, velproporsjonert og luksuriøst som dette. Det korte overhenget foran, hjulbuene bak, og måten bilen sitter over hjulene og asfalten på, er høydepunktene for meg.

Innvendig er det selvsagt også sensasjonelt

Du har det James Bond-aktige trikset hvor infotainmentskjermen er motorisert og har tre sider, sånn at den enten er en glatt overflate som faller inn i resten av interiørdesignen, en faktisk skjerm, eller inneholder tre ultraklassiske klokker.

I den andre enden av spekteret finner du håndarbeidet med skinn som materiale, kanskje lettest å observere på innsiden av dørene. Bare se på bildene. Innslaget av semsket skinn står perfekt til resten, og gir et sportslig hint.

Området rundt den brutale girvelgeren, som krever en viss bruk av krefter, er fylt opp av knapper og hjul – det hele er svært vellykket og mikser et hint av klassisk, førkrigs-Bentley, med det moderne.

Alt, inkludert instrumentskjermen foran deg og infotainmentskjermen i midten, fungerer akkurat som du forventer i en moderne bil, og har alle funksjoner.

Lydanlegget fra Naim med 18 høyttalere og 2 200 watt, er det beste blant tre valg, og spiller musikk med høyere trykk og større tilstedeværelse enn du finner i selv det beste som er å oppdrive av andre biler.

Alt dette, innrammet av et lilla slør som står perfekt til eksteriørfargen, gjør bilen til en opplevelse man ikke glemmer. Selv ikke en lett blasert biljournalist.

Konklusjon

Ulempen? Det er bare én av dem her faktisk, og det er prisen. Dette er nemlig en bil til 5 millioner kroner, eller kanskje litt mer også. Men spiller det egentlig noen rolle om den koster 3,8 eller 5,3? Jeg brukte 3 000 kroner på bensin i løpet av få dager, og det var hvert hver krone. Jeg er sikker på at de som faktisk har råd til å legge pengene på bordet, vil føle det samme om innkjøpsprisen. Vi andre går tilbake til drømmene, og da er det selvsagt Continental GTC Speed, vi drømmer om.

Galleri:

Data:

Bentley Continental GTC Speed
Pris fra
Pris testbil Ca 5 millioner kroner
Drivlinje 8A 4WD
Motortype V12 bensin turbo
Motorvolum ccm 5 950
HK o/min 659 5 000
Nm o/min 900 1 500
Sek. 0-100 km/t 3,7
Topphastighet km/t 335
Forbruk blandet l/mil 1,4
Utslipp CO2 g/km 317
Egenvekt kg 2 361
Tilhengervekt kg
Bagasjerom liter 235
Lengde mm 4 850
Bredde mm 1 964
Høyde mm 1 399
Akselavstand mm 2 849
Forrige artikkelPrøvekjøring: Toyota bZ4X
Neste artikkelTest: BMW M240i xDrive