Hjem BMB-BLOGGEN Fra bilprodusent til mobilitets-leverandør

Fra bilprodusent til mobilitets-leverandør

De fleste bilprodusentene mener de skal møte fremtiden ved å bli mobilitetsleverandører. Hva betyr egentlig det? Jeg besøkte Toyota i Japan for å finne ut mer.

Av David K Andersen

Det er ikke bare norske bilkjøpere som klør seg i hodet og lurer på hva de skal gjøre. Sette seg på venteliste på elbil, kjøpe dieselbil en gang til, eller kanskje ladbar hybrid? Hva med bare å vente og se hva som skjer? Problemstillingen er ikke mindre aktuell med Corona-krisen pågående.

Tingen er, at sånn er det for alle. Kanskje ikke helt på samme måten, men ingen vet egentlig hvordan fremtiden kommer til å se ut. Ikke vi, ikke bilkjøpere i andre land, ikke politikerne, ikke bilprodusentene selv.

Ved siden spørsmål rundt elektrifisering, i form av hybrider, elbiler eller hydrogen, er det flere andre forhold som kompliserer. Som for eksempel ankomsten av selvkjørende biler. Eller at mange tror vi ikke kommer til å ville eie våre egne biler i fremtiden, men heller være en del av en bildelingstjeneste. Og kanskje skal vi ikke fraktes i bil i det hele tatt?

Forandringene vi står ovenfor er store, og vi vet ikke helt hvor det vil starte, hvor det vil slutte og hva som skal bli annerledes.

Om det er vanskelig for oss forbrukere, er utfordringene enda større for bilprodusentene. Det tar mange år, og krever investeringer på flere milliarder å utvikle en enkelt ny bilmodell. Det betyr at produsentene må forsøke å forutse hva vi har lyst til å kjøpe om 5 eller 10 år, i tillegg til å forholde seg til politikere som gjerne tar kjappe beslutninger i kompliserte samferdeselsspørsmål de ikke er i nærheten av selv å forstå.

Ikke lett, men de fleste merker, eller grupperinger av merker, ser ut til å gjøre et første skritt i form av å slutte å kalle seg selv bilprodusenter, og heller si at de skal bli mobilitetsleverandører, i fremtiden.

I fjor var det giganten Toyotas tur til å lansere sine fremtidsvisjoner. I forbindelse med bilutstillingen i Tokyo, hadde jeg sjansen til å kikke nærmere på hva det innebærer. Og kanskje forstå litt mer av dette kompliserte bildet.

Selvkjørende biler

-Det finnes ikke teknologi i dag som gjør selvkjørende biler på nivå 5 mulig. Uttalelsen kommer fra Dr. James Kuffner, som er sjef for TRI. Forkortelsen står for Toyota Research Institute – et stort nytt senter midt i Tokyo, hvor bilprodusenten har samlet hva de anser er noen av de beste i verden på teknologi for fremtiden. Kuffner er en av de fremste på roboter og var tidligere med i ledelsen i Google, hvor han blant annet var en av de som sto bak deres selvkjørende bil.

Som du sikkert vet, finnes det en skala som går fra 1 til 5 og som sier noe om i hvilken grad en bil er selvkjørende. I dagens gatebiler har vi for de fleste nye modeller nå i 2020 passert nivå 1, sånn at dersom du topputstyrer en ny bil når du kjøper den, vil den ha selvkjørende teknologi på nivå 2.

Altså vil den, dersom du har alle systemer aktive og den er i stand til å lese veien, kjøre seg selv når du skrur på cruiskontrollen. Den følger fartsgrensen, den hastigheten du har satt eller bilen foran, den styrer og holder seg i filen, og vil bremse dersom den oppdager en hindring så lenge det er en bil, en fotgjenger eller en syklist. Noen kan også hjelpe til med unnamanøver, skifte fil av seg selv når du setter på blinklyset, og enkelte andre ting. Men der stopper det.

På nivå 5 er alt helt automatisk. Du gjør absolutt ikke noe mer enn å angi hvor du skal.

For ikke mange år siden, var mange i industrien sikre på at det ville gå ganske fort til nivå 5, men det siste året eller så har man skjønt at det Kuffner sier, kanskje stemmer. Problemet ligger hovedsakelig å evnen til å håndtere uforutsette ting som skjer – som bilen selv ikke tidligere har opplevd. For å si det veldig forenklet.

At selvkjørende biler derfor ligger litt lenger inn i fremtiden enn vi først trodde, betyr imidlertid ikke at Toyota eller andre produsenter ikke har tro på teknologien. Snarere tvert i mot.

Mens man jobber videre med teknologiutviklingen, sier Toyota at de kommer til å bruke selvkjørende teknologi til å gjøre bilene sikrere, enklere i bruk og morsommere å kjøre.

Allerede under OL i Tokyo til sommeren, var det meningen å stille med små selvkjørende busser som frakter deltakere, funksjonærer og bevegelseshemmede personer inne på arena-områdene. Som et ledd i Toyotas partnerskap med arrangementet.

OL er utsatt til 2021 på det nåværende tidspunkt, men vi besøkte Toyota i Tokyo en god stund før Corona-utbruddet. Der kikket vi nærmere på en rekke kjøretøy ment for bruk under lekene.

Fem meter lange e-Palette en av dem. Enkelt innredet, tar den inn til 20 personer. Rekkevidden (den er selvfølgelig elektrisk) er på rundt 150 km, og så er den tilpasset rullestolbrukere med smarte løsninger både for tilgang inn i bussen og plassering og sikring av brukerne.

Kjørehastigheten er begrenset, så bussen med SAE-nivå på 41, som betyr svært høyt selvkjørende nivå, skal takle alle tenkelige situasjoner den måtte treffe på inne på de områdene den skal brukes. For å være helt sikker på at uhell ikke intreffer, vil alle ha med en fører, som i prinsippet ikke skal gjøre noen ting.

Poenget er teste ut og videreutvikle teknologien videre for fremtiden, og selvfølgelig vise hvor langt man har kommet i dag.

Roboter

For Toyota, er også roboter et viktig satsingsområde. Det dreier seg ikke i første rekke om at merket skal bli robotprodusent, men at teknologien er mye av den samme som i selvkjørende biler, og ved å utvikle og teste ut roboter innen ulike felter, bidrar de til læring, erfaring og fremskritt.

Også her brukes OL, blant har de laget en selvkjørende liten robotbil som kan samle inn baller. Den møter en rekke hindringer ute på arenaene den skal operere på, som dermed blir et slags trafikkbilde i miniatyr.

Den evner ikke å plukke opp ballene selv, bare å transportere dem. Human Support Robot på sin side, som du ser på bildet under, er også litt sånn. Den, og flere av de andre robotene Toyota har laget og som de stadig videreutvikler, er laget for å hjelpe til. For eksempel hente ei vannflaske på kjøkkenet mens du sitter i sofaen. Eller kanskje transportere maten du har bestilt når du er på fotballkamp, fra kiosken til der du sitter. Med Corona-situasjonen, er det ikke vanskelig å forestille seg andre svært nyttige bruksområder også.

Toyota sier de ikke ser på roboter som maskiner som skal erstatte mennesker. Det ville være helt meningsløst. Istedet utvikles de for å hjelpe.

Derfor kan de ikke alt – det er ikke poenget. Istedet kan de være gode hjelpere. For eksempel for eldre, både i hjemmet og når de er ute. Eller for å hjelpe funksjonshemmede til en enklere mer selvstendig hverdag som gir større frihet og dermed letter mobiliteten.

Mobilitetsløsninger 

I tillegg til å bestå av avansert teknologi som på mer grunnleggende nivå bidrar til å lette og frigjøre, og å automatisere, slik at mennesker oppnår bedre mobilitet slik vi har snakket om over, består skiftet til mobilitets-leverandør også av mer direkte løsninger.

Som elektriske APM – en liten bil spesielt utviklet for kortere transport av bevegelseshemmede. Hele kjøretøyet er bygget rundt tanken om å gjøre det kjapt, enkelt og miljøvennlig å flytte brukerne.

Eller som de såkalte «Walking area BEV». Som navnet sier, er det små batterikjøretøyer laget for å transportere deg i områder hvor biler ikke kan kjøre.

Slike kryr det allerede av i byer og tettsteder, i form av elektriske sparkesykler, hoverboards, Segwayer og lignende, så dette er ingen nyhet i seg selv. Toyotas bidrag, er å lage modeller som kan brukes av alle, i alle aldre, med større sikkerhet for både brukeren og personene i miljøet rundt.

Jeg testet ut et par av modellene du ser på bildene her, og de er ikke særlig raske, men ganske riktig superenkle og trygge å bruke.

Egne varianter som festes på rullestoler og gir dem fremdrift, produseres også.

Toyota iRoad, første gang vist i 2013 og siden videreutviklet, er på sin side et forslag til hvordan man best kan forflytte seg fritt og uten utslipp inne i byer.

Tanken er å flytte på, og gi full kjørefrihet, for to personer (sitter etter hverandre) uten å ta opp mer plass enn hva en motorsykkel gjør. Men sikrere og mer komfortabelt.

Jeg fikk anledning til å teste en iRoad i Tokyo, og akkurat som med scooterne over, føles den lettkjørt og trygg. Selv om den avanserte teknologien hvor den lener seg i svingene, kanskje ikke bidrar til at det ser sånn ut.

 

JPN Taxi skal gi en enklere, romsligere og mer komfortabel drosje-opplevelse enn konvensjonelle biler, samtidig som utslippene reduseres.

Bilen kommer med hybrid drivlinje, og også i utgave hvor den går på LPG. I hvilken grad den også kan bli elektrisk sies det ikke noe om, men poenget er å bedre brukernea mobilitet, samtidig som utslippene reduseres. Og at dette skjer nå og ikke når batteriteknologi eller ladeinfrastruktur i verdens byer er ferdigutviklet i fremtiden.

Kunstig intelligens

Med noen av kjøretøyene som er en del av Toyotas mobilitetsløsning nevnt over, tilkommer også kunstig intelligens som en del av bildet.

Blant annet fordi dette er løsningen på utfordringen med selvkjørende biler: Videreutvikling av kunstig intelligens. Som Toyota sier de er godt på vei med.

Ved siden av å spille en sentral rolle i konseptbilen LF-30 fra Lexus som du kan lese mer om her, viste Toyota i Tokyo konseptbilen LQ.

Bilen er såklart elektrisk, med rekkevidde rundt 300 km, og har det siste innen selvkjørende teknologi. Toyota sier den klassifiseres på nivå 4, som betyr at den klarer nesten alt selv.

Det er imidlertid ikke hele poenget med hverken denne eller Lexus-konseptet. Kunstig intelligens skal også bedre mobiliteten i hverdagen ved å tilpasse bilen spesifikt til dine transportbehov.

Dessuten skal den via den kunstig intelligens-drevne assistenten «Yui», etablere et personlig forhold til deg som eier og kjører den. Yui kommuniserer også med passasjerene og mennesker på utsiden av bilen.

Etterhvert som du blir bedre kjent med Yui og vise versa, tror Toyota du kommer til å ble mer glad i bilen og få mer glede ut av å bruke den.

Ved kombinere kjente elementer som stemmestyrte tjenester og trøtthetsvarsler, begge er jo på plass i mange biler allerede i dag, med avansert kunstig intelligens, vil bilen kunne assistere deg på et helt annet nivå enn i dag.

Eksempelvis dersom du skulle bli trøtt når du er ute og kjører. Da vil ikke bare LQ oppdage at du er trøtt, den vil fra før vite at du for eksempel er interessert i fotball, og dermed innlede en interessant samtale med deg om fotball sånn at du lettere holder deg våken.

Mobilitetsleverandør?

Det har en periode vært mange bastante meninger om hva fremtiden vil bringe. Alle skal kjøre elbil, alle biler vil kjøre seg selv, ingen kommer til å eie biler, de vil deles med andre, og så videre.

Etter en liten pust i bakken, begynner imidlertid de fleste å skjønne at verden er et komplisert sted og fremtiden ikke er bare det ene eller det andre, men istedet en spennende variasjon av løsninger.

De fleste skjønner at mens elbiler er det riktige for mange i Norge og flere andre steder, så må andre løsninger til andre steder. Klimagassutslippene må ned fort, og vi kan ikke vente til Kairo, Mumbai og São Paulo, eller South Carolina for den delen, har ferdig utbygd ladenettverk og alle biler som selges der går på strøm. Raskt nok.

Og ikke alle vil ta bussen, toget eller sykkelen. At alle vil dele bil med andre istedet for å eie eller leie sin egen med alt hva det innebærer av frihetsfølelse, er også totalt skivebom å tro.

Toyota sier det er et grunnleggende trekk ved mennesket å ønske å bevege seg fritt i så stor grad som mulig. At best mobilitet for flest mulig, gir høyere livskvalitet og bedre folkehelse.

Det er med den bakgrunnen selskapet sier de skal gå fra å være bilprodusent til mobilitetsleverandør – og angriper alle sidene av saken.

Elbilene kommer også fra Toyota, de viste meg for øvrig sin første i Tokyo (en bitte liten bybil ment for Japan), og Lexus er rett rundt hjørnet med flere modeller. Samtidig mener de at fullhybridene sine, som kan settes direkte inn i alle kjente miljøer enten det er i Afrika eller storbyer i Asia, og byr på betydelig reduserte utslipp sammenlignet med biltypene som i dag kjøres slike steder, er essensielle for å bidra positivt til klimagassutslipp på verdensbasis.

HER KAN DU LESE FØRSTE PRØVEKJØRING AV ELEKTRISKE LEXUS UX330E!

Andre steder, er hydrogen viktig for raskest mulig utslippskutt, så det er også et viktig satsingsområde. Nye, og ultrastilige Mirai (les mer her), er en del av brenselcelle-satsingen, som også Sora-bussene er. De er dessuten delvis selvkjørende, blant inn mot holdeplasser – mye fordi teknologien er flinkere til å plassere bussen helt inntil fortuaskanten enn føreren – sånn at innsteget lettes.

 

I likhet med selvkjørende teknologi, mini-shuttlebusser på strøm, elektriske scootere, roboter, kunstig intelligens, bildeling, bileiing, billeiing og masse annet.

Fremtiden vil by på alle mulige variasjoner og et valg av mobilitetsløsninger vi bare såvidt har sett begynnelsen av. Toyota vil tilby sine produkter uansett hvilken vei ditt land velger å gå, og uansett hva du selv ønsker. Kanskje fikk du et hint av fremtiden her nå?