Retrobølgen kommer alltid tilbake. Når det kommer til bildesign, stopper det ofte med konseptbiler. Det er kanskje ikke så rart – for rekken av vellykkede retrobiler som har kommet i produksjon er temmelig begrenset.

Bil og Motorbloggen digger konseptbiler – og her er fem av våre retrofavoritter. Noen av dem finnes bare digitalt, andre er bygget og vist frem.

Fiat 127 Abarth

David Obendorfer er en kar som liker og blande fremtid og fortid. På hjemmesiden sin www.davidobendorfer.com sier han: «According to my personal point of view the re-introduction of historical models neither means turning back, nor going against progress. Retro cars are not copies of their predecessors or renovated specimen, rather they are carefully studied reconsiderations strongly rooted in contemporary style.»
Obendorfer, som til daglig jobber med design av Riva og Sanlorenzo yachter, har tatt for seg flere bilmerker, men det er nok hans Fiat 127 som har fått mest oppmerksomhet.

Originalen ble produsert fra 1971 til 1983, og fem millioner biler rullet av båndet. Det praktiske hatch-designet ble en suksess – lenge før Volkswagen lanserte sin første Golf.

LES OGSÅ: LIVET MED FIAT PUNTO

Land Rover DC100

Land Rover DC100

Jada – vi vet at Land Rover nettopp har lansert en helt ny Defender. Men vi klarer liksom ikke å slippe konseptbilen fra 2011. Den dukket opp både i Frankfurt, i to utgaver, og senere på året i Los Angles – enda litt mer ferdig. Det er noe med den kompakte og røffe utstrålingen som gjør at du aldri er i tvil om hvilken bil den erstatter, samtidig som den definitivt har noe svært moderne over seg.

LES OGSÅ: HER ER NYE DEFENDER

Nissan IDx

Nissan IDx Concept

Inspirert av Datsun 510 dukket IDx opp på Tokyo Motor Show i 2013. Med andre ord vist frem omtrent samtidig som deres japanske konkurrenter presenterte Toyota GT86 og søstermodellen Subaru BRZ. Retningen var definitivt en annen enn der Nissan har endt opp i produksjon – som Juke eller Leaf. Hvor tøft hadde det ikke vært med en elektrisk bakhjulsdrevet IDx?

BMW M1 Hommage

M1 Hommage

BMW har sponset Concorso D’Eleganza Villa D’Este siden 1999. Det har ført til noen interessante konseptbiler – presentert under betegnelsen «Hommage» eller hyllest om du vil.
En av de vi har blitt mest glad i var M1 konseptet de viste i 2008. Den ble presentert som en del av feiringen av 30-årsjubileumet til originalen.

Infiniti Prototype 9

Infiniti Prototype 9

En bil som får deg til å løpe inn i skapet og finne frem kjørebrillene og halvhjelmen for å vise at du egentlig hører hjemme på 30-tallet, klar for å kjempe mot Louis Meyer og Bill Cummings. Etterfølgeren til Prototype 8 fortsetter med å kombinerer fremtid med en dose retro. Under de fantastiske linjene skjuler det seg nemlig drivverket fra en Nissan Leaf.