Foreløpig bare et konsept, men snart virkelighet. Nissan Ariya ser ut til å ha alt nordmenn ønsker i en folkebil.

Tekst og foto: David K Andersen

Nissan har under bilutstillingen i Tokyo i dag vist konseptbilen Ariya for første gang. Vi var til stede da teppet falt.

Denne konseptbilen er etterfølgeren etter IMx Kuro som vi kunne vise i 2018, og den stilte sammen med konseptet IMk som vi har skrevet om nylig, på scenen her i Tokyo.

Vi skal ikke si så mye mer om IMk i denne omgang, for bilen er nok i første rekke ment for andre markeder enn vårt. Den kunne imidlertid by på en sjelden kombinasjon av praktiske egenskaper og stil i en elbil ment for lokal kjøring, så den kunne kanskje med riktig pris vært et interessant alternativ i Norge.

Helt andre boller, er det med Ariya Concept. Ikke at vi vet all verden om den foreløpig, men nok til å skjønne at dette kommer til å bli en hit når den etterhvert ankommer Norge.

Ganske enkelt fordi vi vet den er elektrisk, har firehjulsdrift, SUV-format, og at den svært sannsynlig kommer med en stor batteripakke. Sistnevnte blir for øvrig temperaturkontrollert med væske, som naturligvis gir fordeler mot dagens Nissan-batterier.

Ariya ser dessuten ut til å være perfekt i størrelsen – omtrent som en Qashqai pluss litt til. Siden den sitter på en ny plattform, tar vi det mer eller mindre for gitt at Nissan kommer til å utnytte elbilens potensiale for å maksimerte plassforholdene.

I sin tur betyr det at vi snakker fullgod familiebil. Dette bekreftes også fra Nissans side, de sier yttermålene tilsvarer en SUV fra C-segmentet, men at plassforholdene skal tilsvare klassen over.

Med alt det sagt, er dette fortsatt en konseptbil, men etter hva vi erfarer er den svært nære produksjonsmodellen.

Som du sikkert ser, ligner ikke Ariya på så mye annet fra Nissan. Det er fordi modellen vil bære merkets nye designspråk. Denne bilen sender sterke signaler om hvordan neste generasjon Nissan-biler kommer til å se ut.

Det lover godt, jeg liker de rene linjene, og stancen det horisontale fokuset i designen, sammen med hjulene gir.

Executive Design Director på Nissan, Satoru Tai, sier designfilosofien baseres på en minimalistisk japansk tilnærming til avansert teknologi, visstnok kalt «tidløs japansk futurisme». Resultatet er forholdsvis enkel, men fortsatt stilfull design på utsiden.

I sin tur gagner det også luftmotstanden, som skal være svart lav.

Et annet tradisjonelt japansk innslag i designen, er det såkalte kumiko-mønsteret i den store grillen. Det går også igjen i interiøret.

Av andre bekreftede nyheter, skal Ariya være utstyrt med ProPILOT 2.0, som er Nissans nye aktive sikkerhetssystem med tilhørende selvkjørende funksjoner.

Vi regner med Ariya vil bli vist i produksjonsklar versjon i løpet av 2020, og kommer til Norge året etter.

Bilder fra Nissan: