Ford er i gang med elektrifiseringen, også når det kommer til nyttekjøretøy. I et nylig pr-stunt, trakk en elektrisk F-150 prototype 450 tonn med togvogner fylt av fossile pickuper.

Det er ikke noe nytt å trekke tunge ting for å vekke oppmerksomhet. Vi har sett en elektrisk Mini trekke en Boeing 777 og en Porsche Cayenne Turbo S en Airbus A380. For ikke å snakke om Tesla X P100D med Dreamliner på slep, eller Toyota Tundra med selveste romfergen hengende bak.

Etter avsløringen om Fords 16 kommende elektrifiserte biler under Go Further-eventet i Amsterdam i vår, blant annet inkluderende helelektrisk utgave av Transit for 2021, gjelder satsingen både vanlige biler og nyttekjøretøy.

Om elektrisk F-150 har det ikke blitt sagt mye, den har imidlertid blitt spottet av spionfotografer under testing tidligere i vår.

Den prototypen vakte mest oppsikt fordi den hadde uavhengig hjuloppheng bak – antagelig en forutsetning for å få plass til batteriene (du slipper de lange bladfjærene). For selveste F-150, er jo bare det en stor greie.

Uten noen ny informasjon i forbindelse med togvogn-stuntet, vet vi imidlertid fint lite om den kommende elektriske pickupen. Annet enn at den kommer da, og at den vil være i stand til å trekke tilhenger. Om enn ikke på 450 tonn.

Ford selv, sier alle egenskapene en vanlig fossil F-150 har, skal være på plass i elbilen.

Vi tenker også at det er ganske viktig for Ford å henge med på pickup-fronten når det elektrifiseres. Dette er verdens mest solgte bil, og en ekstremt viktig økonomisk spiller i Ford-systemet. Når Tesla, Rivian og helt sikkert flere etterhvert kommer med elektriske pickuper, er ikke det å stå utenfor leken et alternativ for Ford.

Investeringen i elektrifisering på over 100 milliarder kroner går mot alt fra lett-hybrider med 48-volts anlegg og fullhybrider, til ladbare hybrider og rene elbiler.

Blant dem er også en F-150 hybrid som ankommer i 2021. Og selvfølgelig den kanskje mest spennende for Norge: En Mustang-inspirert firedørs elbil med mer enn 600 km rekkevidde (WLTP), som skal komme allerede neste år.