Hjem Ukategorisert Låne penger til bilkjøp eller leie – Hva lønner seg

Låne penger til bilkjøp eller leie – Hva lønner seg

Å skaffe seg bil har blitt komplisert på grunn av alle valgmulighetene. Du kan kjøpe, leie eller lease. Du kan også melde deg inn i et bilkollektiv. Legg til at rådene fra økonomieksperter om hvordan du bør finansiere bilen spriker i forskjellige retninger og du får et temmelig uoversiktlig landskap å navigere i. Så hva skal du gjøre?

Under ser vi nærmere på de ulike metodene du kan bruke for å skaffe deg bil. Målet er å gi deg nok kunnskap til at du kan gjøre smarte valg som passer situasjonen og lommeboken din best mulig.

Billån

Det tradisjonelle billånet er fortsatt den mest brukte måten å finansiere et bilkjøp på. Den effektive renten på slike lån kan i beste fall havne på boliglånsnivå så lenge du innfrir bankenes krav:

  • Du får den beste renten når du betaler minst 35 prosent av kjøpesummen med egne penger.
  • Ettersom banken bruker bilen som sikkerhet for lånet krever den at du tegner kaskoforsikring på den.

Mange banker tilbyr billån med inntil 10 års løpetid. Samtidig vil de fleste at billånet skal være nedbetalt før bilen er 13 eller 15 år. Fordelen med lang nedbetalingstid er at de månedlige låneutgiftene blir lavere. Ulempen kan være at verditapet på bilen er større en nedbetalingsfarten.

Forbrukslån til bilkjøp

En rekke bilister tar opp forbrukslån for å finansiere bilkjøpet. Noen velger også samme løsning når de skal kjøpe mc. Du slipper å stille med bilen som sikkerhet med slike lån. Det manglende pantekravet høres kanskje forlokkende ut, men det skaper et problem for bilkjøperne. Når banken ikke benytter bilen som lånesikkerhet blir renten vesentlig høyere sammenlignet med ordinære billån.

Forbrukslån kan fortsatt være et konkurransedyktig alternativ hvis du skal kjøpe en eldre bil. Bankene vil normalt ikke gi deg billån hvis kjøretøyet er over en viss alder. I stedet kan du bli tilbudt et såkalt kaskofritt lån.

Kaskofrie lån har færre heftelser enn tradisjonelle billån. Som navnet indikerer slipper du blant annet å tegne kasko på bilen du skal kjøpe. Haken er at renten er mye høyere. Faktisk kan den effektive renten på kaskofrie billån ligge godt over renten på et billig forbrukslån. Derfor lønner det seg å sammenligne forbrukslån med kaskofrie billån før du bestemmer deg.

Leasing

Stadig flere privatpersoner leaser bil. Én årsak er at de månedlige bilkostnadene blir lavere enn ved vanlige billån. Usikkerhet knyttet til hvilke regler som vil ramme bensin- og dieselbiler, samt uvisshet rundt fremtidige avgiftsendringer er en annen grunn til at flere velger å lease.

Hvorvidt det lønner seg å lease i det lange løp er en annen sak. Du vil som regel betale mindre samlet sett på et billån sammenlignet med leasingkostnaden. Skader og overskridelse av den avtalte kjørelengden kan gjøre privatleasing enda dyrere når sluttregningen skal gjøres opp.

Å lease gjør at kostnadene ved bilholdet blir oversiktlige. Forsikringer og service er som regel inkludert i prisen du betaler. Samtidig forplikter du deg til å beholde bilen i tre til fire år, en forpliktelse som det er vanskelig å avbryte.

Vurderer du leasing? Du kan sammenligne leasingprisen med et vanlig billån først for å finne ut hva som blir billigst. Du kan også få hjelp i banken din med å finne ut hva som vil lønne seg.

Langtidsleie av bil

Hvis du ønsker et mer fleksibelt bilhold uten å måtte låne penger, bør du vurdere langtidsleie av bil. De fleste firmaene som driver med ordinær bilutleie tilbyr også langtidsleie.

Du kan bestille langtidsleie hos selskaper som Avis, Europcar, Hertz eller via en tredjepart service som Leiebilguiden.no. Det er ikke umulig å få en bil i brukbar størrelse til drøyt 5.000 kroner i måneden. På papiret er dette en høyere pris sammenlignet med billån, forbrukslån og leasing, men prisen innebærer også flere fordeler:

  • Forsikringer og service er inkludert i prisen.
  • Du kan avslutte leieforholdet når du vil.
  • Ønsker du etter hvert å leie en annen bil er det bare å bytte.

Det er verdt å vurdere langtidsleie av leiebil hvis du kun trenger bil i noen måneder. Trenger du bil på permanent basis bør du tenke annerledes. Over tid er langtidsleie langt dyrere enn andre tilbud. Sjekk samtidig om du kan oppnå rabatter på leiebilen, f.eks ved hjelp av NAF.

Bilkollektiv

De siste årene har flere av de norske storbyene opplevd en oppblomstring av bilkollektiv. Som medlem i slike bildelingsprogrammer leier man bil når man har behov.

Å bli med i et bildelingsprogram kan være et alternativ til å kjøpe, lease eller å leie. Det gjelder ikke minst hvis det dreier seg om bil nummer to. Ulempen er at du må planlegge bilbruken nøye. De fleste bilkollektivene sitter ikke på et ubegrenset antall biler.

Flere av bilkollektivene krever at medlemmene betaler en årlig medlemsavgift. Dette veies opp av at prisen du betaler for å låne en bil er merkbart lavere enn med vanlig leiebil.

Hva lønner seg?

Nordmenns bilbehov varierer voldsomt. Det er bra at metodene for å skaffe seg bil er flere enn hva de var tidligere, men dette gjør også at du må ta flere avveininger. Avhengig av hvilken finansieringsform du velger, kan du lese mer om usikret finansiering av bil her: www.forbrukslån.no/. Vurderer du å kjøpe en ny bil for å ha den i mange år? Da vil trolig et vanlig billån i kombinasjon med egenkapital fortsatt være den gunstigste løsningen. 

Usikkerheten knyttet til hvilke regler som vil gjelde for fremtidens bilhold er et godt argument for leasing. Det er også verdt å se på leasing hvis du primært ønsker å kjøre nye biler som du kan bytte hvert tredje år. Finansportalen har en fin oversikt som lar deg sammenligne ulike tilbud: www.finansportalen.no/bank/lan-til-bilbatmccaravan/

Langtidsleie eller å delta i et bilkollektiv kan være et godt valg hvis du kun trenger bil av og til.