Siden 1987 har Alfa Romeo holdt seg borte fra Formel 1. Men i 2018 vendte de igjen tilbake. Det var da mer enn 30 år siden sist gang de var med. Er de nå igjen klare for å jage bragdene de hadde i 1950 og i 1951?

For det var nettopp her det hele startet. Ikke bare Alfa Romeos deltakelse i Formel 1, men selve Formel 1-sirkuset. I det første løpet noensinne i 1950 var det føreren Nino Farina som vant med en Alfetta 158. I 1951 fortsatte føreren Juan Manuel Fangio bragden med å vinne mesterskapet i en Alfetta 159.

Derfor var det mange som forventet mye av det italienske merket. Men det ble derimot ikke økonomisk mulig for Alfa Romeo å delta lenger, og de måtte trekke seg ut i 1952.

Selskapet var på den tiden et statseid selskap, noe som vil si at de hadde et stramt budsjett. Samtidig brukte de for det meste materialer og teknologi som hørte førkrigstiden til. Derfor var dette på flere måter et prosjekt som ikke var levedyktig.

I årene mellom 1961 og 1979 fungerte derimot Alfa Romeo som motorleverandør for en rekke mindre team i Formel 1. Det ble ingen særlig stor suksess, selv om motorene ble brukt i alle disse årene av ulike team.

Året 1979 var det derimot igjen duket for å delta i Formel 1 med en Alfa Romeo. Fra perioden 1979 til 1985 deltok Alfa Romeo i Formel 1, uten særlig stor suksess. I løpet av denne perioden klarte de å oppnå én raskeste runde, to pole positions, to andreplasser og tre tredjeplasser.

Suksessen fra 1950 ble altså ikke gjentatt, men nå – 30 år senere – har de igjen mulighet til å rette opp i sitt rykte fra konkurrering i Formel 1. Selv om de ikke har vært helt fraværende i løpet av disse årene, er de nok igjen sultne på nye seire.

Alfa Romeo returnerer nå til Formel 1 gjennom et samarbeid med teamet Sauber. Ikke bare er det en mulighet for bilprodusenten å oppnå nye bragder på banen, men det vil i tillegg være en måte å omforme selve merkevaren.

Mange gleder seg nå over å se denne veteranen innen motorsport på banen igjen. Selv om det ikke har vært mange år med suksess, kan man ikke glemme at det va Alfa Romeo som vant de to første årene av Formel 1.

Selv om de i 2018-sesongen ikke fikk noen pallplasseringer, blir det spennende å følge utviklingen fremover. Nesten like spennende som unibet.com betting.

Forhåpentligvis kan vi vente oss nye bragder og høydepunkter i årene fremover. Med førerne Marcus Ericsson fra Sverige og Charles Leclerc fra Monaco bak rattet, har Alfa Romeo og Sauber nå et sterkt team som kan kjøre inn til nye seire.

Det er bare til å sette seg godt til rette i sofaen og følge med i spenning på hvordan Alfa Romeo vil gjøre det i Formel 1 i årene som kommer.