Motorjournalister fra hele Europa har delt ut poeng – vinneren er en fransk-tysk trio med særdeles praktiske egenskaper. I tillegg belønnes Aston Martin, Jaguar og BMW.

Av David K Andersen

Autobest-juryen, hvor undertegnede representerer Norge, består av motorjournalister fra 31 land i Europa. Gjennom høsten har seks finalister til tittelen «Autobest 2019 – Best Buy car of Europe» blitt stemt frem basert på det siste årets nyheter og en startpris som må være under 20 000 Euro før nasjonale avgifter.

Deretter har finalistene blitt testet, du kan lese mer om alle i denne artikkelen, som vi publiserte i går.

I siste instans har så vi i juryen delt ut poeng i en rekke kategorier, og når dette nå er regnet sammen, er vinneren klar.

Den er ikke én, men tre – nemlig Citroën Berlingo, Opel Combo og Peugeot Rifter. De tre bilene er mer eller mindre like, og telte derfor som én kandidat.

Du kan lese mer om bilen(e) i linken under, men spesielt med dem er ikke bare uovertrufne plassforhold og fleksibilitet, men at de er mer personbiler enn nyttekjøretøy sammenlignet med tidligere. Enten du ser på drivlinjer, som består av moderne bensin- og dieselmotorer med 8-trinns automat, og etterhvert elektriske versjoner. Eller du ser på utstyr innen sikkerhet og komfort, er de på nivå med en hvilken som helst ny personbil.

LES MER OM OPEL COMBO HER

Seieren kom med knapp margin over Ford Focus, før Toyota Corolla og Kia Ceed. Det var også disse tre som lå på topp i mitt poengskjema, der Corolla slo Focus med et hårstrå, før Ceed landet et nytt hårstrå bak Forden.

Andre priser

Fra før er vinnerne av fire andre priser innen blant annet teknologi, design og motorsport blitt offentliggjort.

Nå er dessuten Companybest klar, som går til Aston Martin Lagonda. Selskapet har under ledelse av Dr. Andy Palmer hatt en utrolig utvikling og klarer å skape de vakreste drømmebilene man kan tenke seg i moderne innpakning.

Safetybest-prisen får Hyundai for Rear Occupant Alert, som gjør bilen istand til å oppdage og varsle om barn som blir gjenglemt i baksetet. En viktig funksjon både i varme og kalde klima.

Smartbest, som går på informasjonsteknologi, er det BMW som får etter introduksjonen av Intelligent Personal Assistant. Ikke bare er systemet omfattende og velfungerende, det kommuniserer også med andre virtuelle systemer.

Sist men ikke minst får Jaguar Ecobest-prisen for I-Pace, som ikke bare slo Audi, BMW og Mercedes med å få en elektrisk fullgod premiumcrossover på markedet. Den viser også at kjøregleden har en plass i elbiler.

LES PRØVEKJØRINGSRAPPORT OM JAGUAR I-PACE HER!

Alle prisene blir utdelt under en galla i Brüssel i februar.