Jaguar feirer seg selv i år. 50 år siden første XJ-utgave og 70 år siden XK 120. Sistnevnte kom i 1948 og var første sportsbil fra Jaguar.

Av Vegar Bjørge

Sportsbilen Jaguar F-Type kommer i denne anledning i en begrenset spesialversjon, men i anledningen lager også Jaguar to rallyutgaver som skal ære Ian Appleyard. Han kjørte en Jaguar XK 120 i flere rallyer fra 1948 og utover. Han vant blant annet RAC-rallyet 1951 og 1953. Hans kartleser var dattera til Sir William Lyons, Pat, som også var Ian Appleyards frue.

Her kan du lese om Jaguar XJ 50

Disse to spesialmodellene, som er bygget som rallybiler, har veltebur, lettvekts interiør, 6-punkts belte og brannslukningsapparat. De får også forsterkede bremser, dempere og fjæring. Ekstralysene på panseret er også på plass.

Selvfølgelig blir det også muligheter for å kjøpe modellen, men da i en litt mer gatevennlig versjon. Prisen i England er 62 235 pund. For den prisen får man en F-Type med 2,0 liters motor og 300 hk.

Jubileumsbilen kommer med 20″ blanksort polerte aluminiumsfelger, sort tak på coupeen, midtkonsoll i aluminium, eksklusivt skinn og broderte logotyper på hodestøttene.

Foto: Jaguar