Det er mange som fyller 50 år i år, og vi har skrevet om Opel GT. En annen olding er Jaguar XJ. Den er fortsatt like aktuell som den var for 50 år siden, og nå er det snart tid for en ny generasjon XJ.

Av Vegar Bjørge

Etter 50 år skulle man tro det egentlig var over, men Jaguar XJ lever i beste velgående, og har gjort det i åtte generasjoner. Det er snart tid for en ny generasjon, men dagens modell holder seg godt.

Opel GT 50 år

XJ50, som jubileumsmodellen heter, har fått egne kjennetegn, slik som Venom 20″ hjul, egne merker som forteller at det er en spesialmodell og Autobiography detaljer. Innvendig er det også merker som minner deg om eksklusiviteten til modellen. Pedaler og padler bak rattet har fått metallfinish, og skinnsetene har diamantmønster.

XJ50 kommer i fargene Fuji White, Santorini Black, Loire Blue og Rosello Red. Grillen er i sort, og bidrar til et sportslig preg.

– Etter 50 år, er Jaguar XJ fortsatt tro mot sin arv med en fin balanse av vakker design, sterke motorer og moderne luksus, som gjør at den er unik. Dette er en bil som fortjener og bli feiret, og XJ50 er en hyllest til en gigant hos Jaguar, som vi mener er en av verdens vakreste sedaner, sier Ian Callum, director of design hos Jaguar.

Motorene Jaguar tilbyr i XJ50 er to 3,0 litere, en diesel med 300 hk og en bensin med 340 hk. I tillegg leveres det en V8 på 5,0 liter for det amerikanske markedet med 470 hk under panseret. XJ50 leveres i både kort og lang versjon.

I 50 år har XJ vært den foretrukne transporten for mange kongelige, politikere, statsoverhoder og kjendiser over hele verden. En av grunnene til populariteten blant eliten, er Jaguar sin evne til å skape et produkt utenom massene. I 1972 kom den med V12 motor, og ble verdens raskeste sedan med en toppfart på 225 km/t.

Prisen for jubileumsmodellen er fra 74 280£ i England.

Foto: Jaguar