Hjem Prøvekjøring Prøvekjøring: Audi Q2

Prøvekjøring: Audi Q2

Av Vegar Bjørge

Audi Q2 er en spennende nyhet i en klasse Audi ikke har deltatt i før. Den skal konkurrere med Mini Countryman, men Q2 kan nok kapre kunder også fra Nissan Qashqai og Opel Mokka med flere. Q2 kan også være et alternativ for Golfkjøperen, så potensialet for suksess er til stede. Prisen blir avgjørende for hvor godt salget blir. Vi er lovet en startpris på under 300 000 kroner, men noe mer er foreløpig ikke klart. Vi tok turen til Sveits for å få smaken av nye Q2 hos Audi, og lot oss imponere.

Audi Q2 måler 419 cm fra støtfanger til støtfanger, 179 cm fra skjerm til skjerm og 151 fra bakken og til taket. Akselavstanden er ganske generøse 260 cm og hjulene er plassert godt ut i hjørner uten særlig overheng. Auditeknikerne lover gokartfølelse, men den uteble på sveitsiske veier. Mer imponerende er bagasjerommet som er på 405 liter med alle setene i bruk, og 1050 liter om man feller ned. De kan felles 40:60 standard, eller 40:20:40 som tilvalg. Det som ikke er helt bra er at bagasjerommet er ganske dypt.

Man kan velge mellom 3 bensinmotorer og 3 dieselmotorer. Bensinmotorene starter med en ny 3-sylindret 1,0 TFSI på 116 hk. Du får 150 hk i den velkjente 1,4 TFSI, mens man kan kose seg med 190 hk om man går for 2,0 TFSI. Da er S tronic og quattro standard. På dieselsiden starter man med 1,6 TDI og 116 hk, mens 2,0 TDI kan fås som 150 hk og 190 hk. Her har også den største S tronic og quattro som standard. Q2 leveres i 3 forskjellige utstyrsversjoner; standard, Design og Sport.

Det er de unge og urbane Audi ønsker å nå med nye Q2, og derfor er designen mer vågal enn på andre modeller fra Audi. Det er også designet i tillegg til kvalitetsfølelsen som er Q2s sterke kort. Hjulbuene kan bestilles i antrasitt og var særdeles vellykket på biler med sterke farger. Mange av bilens detaljer kan også bestilles med farge, men det er C-stolpen som er mest fremtredende, om man velger den i annen farge enn bilens. Her har man issølv og manhattangrå å velge mellom.

Vi fikk kjøre stort sett alle motorene og den som imponerte mest var den lille bensinmotoren. Momentet er imponerende allerede ved lavt turtall, og man har 200 Nm til rådighet over ett vidt område. Forbruket skal ligge på 0,49 l/mil mens CO2-utslippet er 114 g/km. Med en akselerasjonstid opp til 100 på 10,7 sek, holder den fint tempo i trafikken. Har du det mer travelt, kan 2,0 TFSI lokke med en sprint på 6,8 sek opp til 100 km/t og en toppfart på 219. Den lille motoren slutter å øke når man har nådd 190 km/t. I tillegg til imponerende drag, er det også fin låt i 1,0 TFSI-motoren – man blir litt glad når den brummer. Dieselmotorene derimot er ikke like morsomme å høre på, selv om Audi har klart å isolere vekk mye lyd og støy. De bruker ikke uventet mindre drivstoff og 1,6 TDI skal klare seg med 0,4 l/mil.

På veien var det som nevnt ikke helt gokartfølelse over Q2, til det blir det for mye krenging. Likevel er det lett å trives bak det lille rattet. Man finner seg lett til rette også om man er forholdsvis stor. Både sportsstol og sportsratt er tilstrekkelig fleksible så innstillingsmulighetene er bra. Man lar seg også imponeres over kvalitetsfølelsen – Audi sparer ikke på noe selv i en innstegsmodell som Q2. Bil og Motorbloggens utskremte lot seg særlig imponeres av Audi Virtual Cockpit som gjør instrumentpanelet bak rattet heldigitalt. Her får man all informasjon rett foran øynene dine, også navigasjonen. Dette er ekstrautstyr, og er det noe du bør bruke penger på, så er ikke Audi Virtual cockpit noe dumt tilvalg.

Ekstrautstyr er også adaptiv chassiskontroll med Audi Drive Select. Det kan også være noe man bør vurdere, i hvert fall om din Q2 skal ut på gokart-banen. Jeg for min del klarer meg godt med S-tronic og håper det kommer på flere utgaver enn de dyreste. Full prisliste får dere senere i sommer, og bilen forventes klar til salg i løpet av november. Salgsmålet er 600 – 800 biler pr år. Ingen umulighet for den sjarmerer både ung og godt voksen.

For 300 000 kroner får du altså en lettkjørt og stilig bil med høy kvalitetsfølelse og bedre plass enn man skulle tro.