Hjem Prøvekjøring Prøvekjøring: Hyundai Ioniq Electric

Prøvekjøring: Hyundai Ioniq Electric

Tekst og foto: David K Andersen
Nye Ioniq er bygget som miljøbil fra bunnen av. Du får den
som elbil, fullhybrid og ladehybrid, og holder bilen hva den lover, kan den
sende Hyundai rett til topps både for de som liker å kjøre grønt og for de som
tenker mest på lommeboka. Vi har prøvekjørt elbil-utgaven.

Det er elbilen og fullhybriden som kommer først. Begge er nå
klare og i produksjon – til Norge kommer de i august. Ladehybriden kommer i
2017. Foreløpig er det derfor elbilen som er den mest interessante for oss i
Norge.
Lover mye
På papiret ser det bra ut. Veldig bra. Rekkevidden er på 28
mil, 80% lading på 23 minutter med hurtiglader er bra, og motoren leverer 120 hestekrefter og sørger for 0-100 km/t på 9,9 sekunder. I tillegg skal den ha god plass innvendig.
Prisen fremstår også som særdeles interessant.
Utgangspunktet er 239 950 kroner og allerede der får du med mye utstyr.
Begge forsetene har høydejustering, du får oppvarmet ratt, alufelger,
oppvarmede speil, LED kjørelys, p-sensor bak, ryggekamera, autobrems med fotgjengerleser, adaptiv
cruise, nøkkelløs tilgang og start, 8-toms infotainment med navi, Apple
Carplay og Android Auto, Infinity lydanlegg med 8 høyttalere og mye mer.
Den har Lithium Ion Polymer-batterier på 28 kWt, batterivarmer,
6,6 kW lader for vanlig stikkontakt, 79kW DC hurtiglading og styring av lading
fra infotainmentsystemet.
Vil du slenge på litt mer, finnes det en teknikkpakke til
20 000 kroner. Da får du oppgradert trekk og detaljer innvendig, LED
nærlys, elektrisk innfellbare speil, 10-veis elektrisk justering av førersete,
trådløs lading av telefon, varmepumpe og en god del mer. 10 000 på
toppen av det igjen gir ventilerte skinnseter både foran og bak(!).
Høres bra ut – på tide å sjekke om virkeligheten samsvarer.
Utseendet er interessant. Det er helt tydelig at dette er en
spesiell bil – du skjønner liksom at det er en hybrid eller noe sånt med en
gang du ser den. Samtidig er den betydelig mer nedtonet enn for eksempel Toyota
Prius. Den er en slags mellomting mellom en vanlig kompaktbil og en
tradisjonell miljøbil.
Ganske smart – du skiller deg litt ut samtidig som bilen ser
bra ut. For det gjør den faktisk. Bakdelen avsluttes slakere enn på en vanlig
kompaktbil og den har litt drag av firedørs-coupé. Det gir fine linjer og viser samtidig muskler.
Langs sidene er den preget av tydelige profiler rundt
hjulbuene, en skarp linje over dørhåndtakene og et par fine surfacing-triks som
brekker opp det som ellers hadde vært en kjedelig stor flate.
De tre ulike Ioniq-utgavene skilles tydelig fra hverandre
via ulike griller. I denne elbil-versjonen er grillen helt tett, mens hybriden
har en mer tradisjonell grill med luftinntak. Akkurat på dette punktet synes
jeg elbilen kommer noe dårligere ut, men frontlyktene med LED og doble
innsatser drar det litt inn igjen.
Alternative materialer
Interiøret er bygget av, og her bør du kanskje holde deg fast, vegetabilske oljer, sukerrør, vulkansk stein og tre-mel. Materialvalgene skal reflektere det fornybare – her er det grønt snitt tvers gjennom. 
Heldigvis har det lite å si for hvordan interiøret føles. I alle fall kvalitetsmessig – alt virker solid og godt sammenskrudd. Og grensen mellom myke materialer og hardplast går omtrent der den pleier å gjøre; du har hardplast i de nedre delene av dashbord, dørsider og så videre, og så er det soft-touch lenger opp.
Samtidig har Hyundai valgt å utføre mange av panelene med en overflate med tydelig mønster. Det gir en annerledes opplevelse og gjør at man faktisk reflekterer litt over hva slags materialer som er benyttet.
Forbilledlig
Designen på innsiden kjører samme stil som utvendig: Det er litt spesielt, men langt fra crazy. På vanlig Hyundai-vis er ergonomi og brukervennlighet enestående. Jeg tror nesten ikke det finnes moderne biler med alt av utstyr som er så enkle å bruke som denne. 
Du har passe mange knapper og brytere, og alle er samlet i egne seksjoner sortert etter arbeidsområder. Infotainmentsystemet med 8-tommers skjerm er superenkelt å bruke og har forresten en meget god navigasjon. Hjelp til å finne ladestasjoner er naturligvis innebygget.
Instrumentene består av en 7-tommers TFT-skjerm som gjør det enkelt å følge med på gjenværende rekkevidde, forbruk, kjøremønster og masse annet. Den har dessuten et stort og tydelig speedometer i midten som forandrer stil avhengig av om du kjører i normal, sport eller eco-modus.
Kulest innvendig er midtkonsollen – definitivt en av de hotteste du finner for tiden. Til venstre har du en pod hvor du velger gir, kjøreprogram og litt diverse. Til høyre har du dedikert mobiltelefon-rom (noe mange burde lære av) med trådløs lading, solide koppholdere og diverse smårom. Smart, kult og toppet med striper i kobberfarge for å minne om den elektriske biten (strømledninger har samme farge innvendig).
Setene er komfortable og har passe sidestøtte. Noen vil kanskje synes seteputen er litt kort, men den er fin til meg. Stort pluss for skikkelige gode justeringsmuligheter på både ratt og sete – jeg finner perfekt kjørestilling i denne elbilen, jippi!
Komfortabel og avansert
Ute på veien er Ioniq Electric lettkjørt og komfortabel. Det første kan du si om alle elbiler, ikke det andre. Her føler du nemlig ikke at du taper noe på å kjøre elektrisk – komfort, utstyr og utførelse matcher det beste kompaktklassen generelt kan by på.
Dekkstøyen er fint dempet og jeg opplevde den aldri som en faktor. Men prøvekjøringen foregikk ikke i Norge, så vi skal teste den her før den endelige dommen på den biten faller. Kjøreegenskapene skal vi også titte litt nærmere på senere, Nederland byr ikke på de mest svingete veiene…
Det lover imidlertid godt. Hyundai repeterte flere ganger «No compromises» under lanseringen, og mener med det at Ioniq-serien ikke bare skal være gode hybrider og elbiler, men gode biler på alle punkter. 
For kjøreegenskapene sin del, betyr det en helt ny plattform med utstrakt bruk av høyfast stål og aluminium. Det gjør bilen relativt lett og karosseriet stivt. Ioniq burde klare seg fint selv på norske veier med humper, svinger og dårlig dekke. Det lille jeg fikk testet under lanseringen vitnet om god balanse og fin styring. 
Akselerasjonen er kjapp i lavere hastigheter og grei når det går fort. Velger du sport-modus, får du sylskarp gassrespons, og speedometeret gjøres om til en «turteller» som går fra 0-100. Kult – ved aktiv kjøring er det fint med en slags erstatning for fossil-motoriserte bilers turteller.
God plass
Det siste trumfkortet Hyundai spiller med Ioniq, og som på en måte bekrefter «No compromises»-frasen, er plassforholdene. 
Baksetet er virkelig romslig og gir god plass til både ben og hode – også for lange personer. Som nevnt i utstyrsoversikten, har det til og med kjøling i seteputen. Som familiebil eller turbil for fire voksne, slår dermed Ioniq konkurransen lett. Bagasjerommet tar 350 liter under trekket og det er ikke voldsomt, men rommets store flate gir fordeler og fleksibilitet. 1410 liter med nedlagt baksete er bra.
Konklusjon
Hvordan oppgitt rekkevidde stemmer med virkeligheten, hadde vi ikke mulighet til å finne ut av under denne første prøvekjøringen av Ioniq. Om den stemmer sånn noenlunde (vi ikke har grunn til å tro noe annet), snakker vi potensielt storeslem.
Ioniq Electric setter rett og slett en ny standard for elbiler. På denne siden av Tesla ser den ut til å gjøre elbil-biten best av alle. Når plass, brukervennlighet, komfort og utstyrsnivå også er bedre enn hos konkurrentene, er det liten tvil om at lista nettopp har hoppet ett hakk opp. Særdeles gunstig pris kompletterer pakken.
Data:
120 hk, 295 Nm, topphastighet 165 km/t, 0-100 km/t 9,9 sekunder. Forbruk blandet kjøring, 11,5 kWt/100 km, rekkevidde 280 km. Lithium-Ion Plymer batteri på 28 kWt, energitetthet 104,9 kWt/kg. Ladetid standard, ca 4 timer og 25 minutter, ladetid 100 kW, ca 23 minutter.

Macpherson fjærben foran og torsjonsaksling bak (hybridversjonen har multilink). Vendesirkel 5,3 meter. Hjul: 205/55 R16 med spesialdekk for lav rullemotstand utviklet av Michelin sammen med Hyundai.

Lengde 4470 mm, bredde 1820 mm, høyde 1450 mm, akselavstand 2700 mm, bakkeklaring 140 mm. Bagasjerom 455 liter, 1410 med nedlagt sete. Egenvekt uten fører 1420 kg.