To år etter introduksjonen av nye Volkswagen Touareg, er endelig den ladbare utgaven klar. Her er R.

Av David K Andersen

Vi har aldri lagt skjul på at dette er en bil vi virkelig har sansen for. Enten du leser første prøvekjøring eller vår test i Norge, faller måten Volkswagen gjør stor-SUV på, svært godt i smak.

Allerede under lanseringen våren 2018, ble det sagt at ladbar utgave etterhvert ville komme, og nå er den endelig klar – Touareg R vil vises for første gang under bilutstillingen i Genéve neste uke. Vi kommer til å være på plass for levende bilder og mer info når det skjer.

Men vi har også fått bildene og en del informasjon av Volkswagen allerede i dag.

Motoren er en 3-liters bensin V6 med turbo som yter 340 hestekrefter. I tillegg har den en elmotor integrert i transmisjonen på 136. Selve drivverket med 8-trinns converterautomat og mekanisk firehjulsdrift-system, er det samme vi kjenner fra fossil-utgaven.

Systemeffekten er på hele 462 hestekrefter, så her kommer til å gå unna, om det skulle interessere deg.

Batterikapasiteten er imidlertid på forholdsvis beskjedne 14,2 kWt, så like lang rekkevidde som nye BMW X5 og Mercedes GLE i ladbare utgaver, snakker vi ikke. Men for kjøring i nærområdet, vil det selvfølgelig være tilstrekkelig. Rekkevidden er foreløpig ikke oppgitt.

Touareg R vil for øvrig kunne kjøres på ren strøm i opp til 140 km/t. Du vil som i de fleste plug-in hybrider kunne kontrollere når du vil kjøre elektrisk og når du eventuelt vil spare på strømmen. I tillegg er navigasjonen linket opp mot de aktive støttesystemene, sånn at de både vil gi råd som kan gi lavere forbruk, og enkelte ganger gripe lett inn. Slik vi kjenner fra moderne elbiler som kan legge på svak regenerering inn mot kryss, for eksempel.

Mange liker å trekke tilhenger av betydelig størrelse med Touareg, og dere kan puste lettet ut. 700 Nm i dreiemoment tar seg av avslappet fremdrift, og tillatt tilhengervekt forblir på voldsomme 3,5 tonn.

Travel Assist med aktive hjelpemidler i kjøringen, utvikles videre og kommer i en ny utgave på R, som virker i opp til 250 km/t.

At den ladbare Touaregen ender opp med tilnavnet R, skyldes ikke bare at det blir den mest kraftfulle bilen i Volkswagen-programmet, men også at selskapet ser elektrifisering i sammenheng med høye ytelser i fremtiden.

At den er en R, betyr også at den kommer i Black Style-utgave med 20-tommers felger og sportslige mørke detaljer og styling både på ut- og innsiden.

Touareg R ventes å ankomme andre halvår i 2020.

Galleri: