Toppklasse, diskret levert.

Tekst og foto: David K Andersen

Janteloven står for fall, det er helt sikkert. Asfaltlangs, føres Teslaene frem av stolte eiere. Og klart de er det – kjører jo egen, ny luksusbil for første gang må vite. Ulempen er selvfølgelig at når så mange tusen gjør akkurat det samme, blir det dessverre litt ektepar i lik allværsjakke av det. Ikke særlig diskret visning av egen suksess, ikke helt toppklasse.

Men sånn er det nå. Det er greit å vise frem at du har en fin bil. Nesten uungåelig er det også. Jeg mener; selv Volvo, som alltid har vært en sånn passe anonym og fornuftig bil utad, men i realiteten gjerne en nokså kostbar luksusbil, er ikke så passe anonym lenger. De nye modellene oser jo premium og status lang vei.

Det har vært sånn i Norge, vet du, at om du sitter bra i det, har du gjerne kjørt en BMW 5-serie eller Mercedes E-klasse. Uten motorbetegnelsen på bakluka, men med V8 under panseret.

Så, hva om du er av den gamle skolen, og helst vil kjøre staselig, men ikke er så nøye på å flagge det? Eller du kanskje har en jobb hvor det å møte kunder i en lilla foliert BMW X6 med gullfelger ikke er den beste idéen?

Løsningen

Ta det med ro, nå har Volkswagen løsningen, hils på nye Touareg – bilen som viser akkurat passe lite av hvor bra den egentlig er.

For de fleste skjønner at dette ikke er en Tiguan, den bare forteller det på en rolig, stilig måte.

Ved siden av Touaregs størrelse, som du ikke skal undervurdere, den er nesten fem meter lang og to meter bred, er det grillen og linjene langs siden som plasserer den i klassen for store luksus-SUVer.

Fronten knekker bestemt i linjene, og er strengt tatt nokså voldsom, men samtidig dynamisk og litt myk. Siden grillen består av lange tverrgående spiler, understreker den samtidig bilens bredde og hjelper til med stancen.

Langs sidene står skjermbredderne, så omfattende at de er en viktig del av hele bilen, for muskler – gjør seg særdeles godt.

Og så kan du justere graden av synlighet i større grad enn hos konkurrentene. Tar du Touaregen din som her, glir den lett inn i mengden. Velger du derimot hvit for eksempel, og større hjul, er du plutselig betydelig mer av et blikkfang. Det samme gjelder Black Style-pakken.

På innsiden gires det opp, både designmessig og på tech. Men før vi kommer så langt, skal det også nevnes at om vi skal være virkelig strenge, når ikke Touareg helt opp til konsernsøsknene Audi Q7 og Porsche Cayenne på opplevd kvalitetsfølelse.

Den uttalelsen er du nødt til å se i perspektiv, for Touareg er superb i nesten alt, men snakker vi toppklasse, er takene tøffe. Og om en Volkswagen hadde vært bedre enn en Audi på opplevd kvalitet, hadde for den del ikke verden stått til påfølgende dag.

Før tynet slutter, vil jeg påpeke at rattdesignen, som vi kjenner fra flere andre Volkswagen-modeller, blir litt vel snill og forsiktig i denne ligaen.

Interiør-tech

Resten av utseendet innvendig får bare 10-poengere. Disse horisontale, enkle og rene linjene vi kjenner fra Passat er på plass i fornyet og forfinet form. De utheves dessuten av stilige LED-belyste felter på undersiden.

Vinklingen av den enorme 15-tommers infotainmentskjermen mot fører gir dessuten både deilig cockpit-følelse og kortere avstand når du strekker deg frem for å trykke på den.

Hvordan Innovision Cockpit fungerer, kan du se en liten demo av under historiene på Instagramkontoen vår, men det spørs om ikke dette er noe av det bedre på markedet akkurat nå.

Som vanlig utheves valg for deg å trykke på så snart du nærmer deg med pekefingeren, og det finnes et godt utvalg av hurtigknapper tilgjengelig, eller som du kan legge inn der du ønsker.

Sveiper du sideveis med to fingre, skifter du mellom de to hovedskjermbildene, du har tydelig tilbakeknapp ala Iphone, og ikke minst kan du sveipe gjennom undermenyer separat i hver sin boks, mens resten av skjermen forblir urørt. Kult og enkelt.

Også klimaanlegget styres i sin helhet via skjermen, og det eneste jeg savnet var en enklere måte å regulere rattvarmen på. Men du kan antagelig flytte den funksjonen til et hurtigvalg på hovedskjermen, kom jeg på det litt for sent til å teste det.

Digital Cockpit er også en del av det hele, den gir ikke fullt så mange valg som enkelte andre, men ergonomisk er den på topp.

Skal du ha hele denne digitale flaten, koster det 40 000 kroner ekstra. Trår du til på en bil som dette, bør ta deg råd til det.

Dynaudio med 14 høyttalere, 730 Watt forsterker og sub, var ikke tilstede i vår bil, men vi kunne like fullt konstatere at Touaregens lydanlegg leverte førsteklasses musikkopplevelse uansett. Kanskje du kan ta igjen litt av Innovision-kostnaden der.

Gode seter, god plass

Kjørestillingen er ekstremt fleksibel, du kan justere både ratt og sete akkurat slik du ønsker. Setene er dessuten lett blant de beste vi har opplevd. De er i en totalt annen liga enn alt annet i Volkswagens program, for å sette litt perspektiv på nivået denne bilen holder. Kjøling og massasje er tilgjengelig, men testbilen hadde ikke dette.

Når det kommer til plass, er det ikke nødvendig å si så mye. En SUV i denne klassen tilbyr alt du trenger og mer til, både i baksete og bagasjerom. Sistnevnte tar 810 liter, bare så det er sagt.

Siden testbilen har luftfjæring, kan du dessuten slippe den ned eller heise den opp via knapper i bagasjerommet for å lette lastingen. Samme bryterpanel kontrollerer det automatisk utfellbare tilhengerfestet.

Med det kan du forresten trekke tilhenger på 3,5 tonn, så Touareg er en formidabel arbeidshest, om du vil bruke den til det. Trailer Assist rygger tilhengeren på plass for deg om du ikke klarer selv.

Men husk å tørke av ryggekameraet. Det er nemlig på uforklarlig vis ikke skjult slik det er på eksempelvis Golf, og tettes igjen av skitt etter en kilometer på novemberveier.

Komfort-konge

På veien opplever du fjæringskomfort i absolutt toppklasse. Med luft er flyten perfekt, og Volkswagen får ekstra poeng for, i motsetning til mange andre på luft, også å takle korte, skarpe ujevnheter uten å sende dem videre inn i kupéen.

Utpreget sportslig i svingene, er bilen ikke, men den føles lettere, samt kjappere og enklere å håndtere enn vekten og tyngdepunktet antyder. Kort og godt lettkjørt.

Og ikke minst presis. For selv om den ikke innbyr til særlig sportslig kjøring, er den gjerne med om du gjør det likevel. Da lar den presise styringen deg plassere bilen nøyaktig og intuitivt i veibanen. Det gjør det også enklere å kjøre Touareg på smale landeveier eller i trange bygater. Den er tross alt nokså bred.

Støykomforten er ikke mindre imponerende, både vind, hjul og motorlyd er svært godt dempet – en forutsetning for det totale premiuminntrykket bilen gir.

Skulle du ønske det absolutt ypperste av chassiset, finnes en understellspakke som i tillegg til luftfjæring, gir hydraulisk demperregulering, firehjuls-styring og aktive krengingshemmere, samt et 48-Volts elektrisk anlegg til å drifte det (du kan lese mer om dette i denne Audi SQ7-artikkelen).

Sprinter med lavt forbruk

Det er greit at konkurrenter byr på bensinhybrider med masse hestekrefter, til en rimelig penge. Men ikke tro at en firesylindret motor, som kanskje også er del av et system hvor firehjulsdriften består av elektrisk drift på bakakslingen, er noe i nærheten av den drivlinjen du finner i Touareg.

3-liters diesel-sekseren med 600 Nm er utviklet og perfeksjonert gjennom en årrekke, og stiller med særdeles raffinerte krefter i alle situasjoner. Det eksisterer absolutt ingen vibrasjoner eller lyder du ikke ønsker inne i bilen, og du kjenner alltid at du har et lokomotivs krefter i bakhånd.

Motoren er særdeles godt optimalisert mot 8-trinns automaten og det avanserte firehjulsdrift-systemet. Sammen får du dermed her omtrent alt du kan ønske deg, fra svært god akselerasjon, via høy komfort, til lavt dieselforbruk. På langkjøring så vi nesten 0,5-tallet i kjørecomputeren.

Lys i mørket

Listen over aktivt sikkerhets-utstyr er som ventet særdeles lang, du har til og med en «Gatekryss-assistent», som via radar hjelper deg å se rundt hjørnene inne i byen.

Det aller meste fungerer utmerket, men vi hadde en høne å plukke med filholderen, som blandet seg for mye inn med rattbevegelser, for eksempel i møte med andre biler på smale landeveier hvor du er nødt til å ligge over hvitstripa. Det er ikke spesielt hyggelig at bilen forsøker å styre inn i veien igjen i slike tilfeller. Funksjonen kan imidlertid slås av, uten at det forsåvidt er noen god løsning.

Beste punkt på listen er utvilsomt lysene. I.Q. Light, som VW kaller LED Matrix-lysene sine, er kanskje de beste vi har testet. Du har eksepsjonelt godt fjernlys, både i lengde og bredde. Og automatikken, hvor møtende eller foranliggende biler legges i en sort boks for ikke å blendes, mens du beholder fullt lys alle andre steder, er utrolig velfungerende.

Årsaken er at frontlyktene har hele 128 LED-dioder hver, og at de styres godt. Den har til og med evne til å bruke ulike dioder avhengig av vei- og værforhold, slik at gjenskinn fra våt asfalt reduseres.

Konklusjon

Siden Touareg fremstår passe tilbakeholden designmessing, og dessuten bærer Volkswagen-emblem, stikker den seg ikke spesielt ut. Det hindrer den imidlertid ikke i å by på førsteklasses kvaliteter, enten det er komfort, luksus eller kjøreopplevelse. Som vi har hørt et sted lenger opp, der altså; dette er toppklasse, diskret levert.

Data:

Volkswagen Touareg 3.0 V6 TDI 286 hk
Pris fra 863 300
Pris testbil 1 217 200
Motortype V6 diesel turbo
Motorvolum ccm 2 967
HK o/min 286
Nm o/min 600 2 250
Sek. 0-100 km/t 6,1
Topphastighet km/t 235
Forbruk blandet l/mil 0,66
Utslipp CO2 g/km 173
Egenvekt kg 2 070
Tilhengervekt kg 3 500
Bagasjerom liter 810 – 1 800
Lengde mm 4 878
Bredde mm 1 984
Høyde mm 1 717
Akselavstand mm 2 904