I dag åpner Volkswagen forhåndsbestilling på sin nye elbil. ID-serien, som kommer i mange utgaver, starter med ID.3 1ST.

Det er i første omgang e-Golf erstatteren som kan forhåndsbestilles, og den tar opp stafettpinnen fra en modell som har hatt stor suksess. e-Golf har gjennom flere år vært et populært valg hos elbil-kundene. Nå starter neste kapittel, og ID.3 1ST er mer moderne i både form og teknikk.

En helt ny plattform bygget for elbiler gir muligheter man ikke hadde på tidligere plattform. MEB-plattformen blir grunnlag for det som kommer av elbiler fra Volkswagen-konsernet, alt fra småbiler og passe store familiebiler til små nyttekjøretøy og sportsbiler. ID.3 går inn under passe store familiebiler, med utvendige mål omtrent som Golf, men innvendig størrelse i nærheten av Passat.

ID.3 er første bil fra Volkswagen som produseres helt klimanøytralt, og Volkswagen tar sine miljø-forpliktelser alvorlig. De har forpliktet seg til Parisavtalen (Paris Climate Agreement) og skal i løpet av de neste 10 årene bygge 10 millioner elbiler.

ID.3 1ST er en «First Edition»-utgave av modellen, og denne er spesifisert for Norge. Den kommer fra starten i tre forskjellige utstyrsversjoner og med fire forskjellige farger. Utstyret er omfattende og på nest øverste utstyrsnivå (Plus) vil man få IQ-Light,som er oppgraderte LED-lys og to-farget eksteriør. På øverste utstyrsnivå (Max) kommer i tillegg Panorama soltak og AR head-up display. Batterikapasiteten er 62 kWh brutto (58 kWt netto), og rekkevidden er estimert til 420 km. Flere utgaver følger etterhvert.

– Interessen for Volkswagen ID. har vært enorm siden den første konseptutgaven ble vist i 2016. Norge er et foregangsmarked for elektrifisering og endelig kan vi åpne for forhåndsbestilling av den nye ID.3 1ST. Vi har store forventninger til ID.3 1ST, som er første modell ut av en hel familie elbiler fra Volkswagen, sier Harald Edvardsen-Eibak, direktør for Volkswagen i Norge.

Norge åpnet for forhåndsbestillinger i dag kl 1310, og i tillegg har de også fått egne nettsider for modellene som går under betegnelsen ID. De finner du på nettsidene til Volkswagen.

Den endelige produksjonsversjonen, som er veldig nær de bilene  som i dag er i sirkulasjon på diverse tester, blir vist fram på høstens store bilutstillingen i Frankfurt. Da får vi også priser, men i Tyskland skal ID.3 starte på i underkant av 40 000 Euro. Produksjonen starter november 2019, og de første kundene får bilene sine i midten av 2020.

– Vår første elektriske modell vil passe utmerket for det norske markedet, ikke minst på grunn av rekkevidde, god innvendig plass og en konkurransedyktig pris i sitt segment. Vi vil kontinuerlig holde våre kunder orientert om ID.3 1ST, slik at de blir bedre kjent med produktet frem mot lanseringen i 2020, sier Edvardsen-Eibak.

ID. står for intelligent design, identitet og visjonær teknologi. ID.3 er første modell ut i ID.-familien. Jürgen Stackmann, styremedlem og øverste leder for salg- og marketing i Volkswagen, forklarer at 3-tallet står for det interne prosjektnavnet til biler i kompaktklassen, samt at det gir rom for utvidelse, både nedover og oppover i rekkene. Han legger til at det vil komme mange flere modeller de neste årene. ID.3 står dessuten for den tredje milepælen i selskapets historie etter Bobla og Golf.

Ettersom man har et mål på nær null-utslipp på bilparken, gjør Volkswagen også sitt for at produksjonen skal være så nær utslippsfri som mulig. Med ID.3 har Volkswagen klart å produsere en bil som er CO2-nøytral ved lansering.

Battericellene produseres i Europa, og den nødvendige energien kommer fra grønne energikilder. Fortløpende utvikler Volkswagen systemer for å bedre produksjonen, og innsparingspotensialer undersøkes for tiden sammen med underleverandører. Uunngåelig utslipp i produksjonen kompenseres gjennom sertifiserte klimaprosjekter.

I Tyskland skal Volkswagen bruke datterselskapet Elli for levering av bærekraftig energi- og ladeløsninger under merkenavnet Naturstrom®. Volskwagen er også en av partnerne i hurtigladenettverket IONITY, som vil gi grønn strøm der det er tilgjengelig i rundt 400 ladestasjoner langs europeiske motorveier.

Volkswagen har foreløpig vist 6 konseptbiler i ID-serien, og kanskje vi får se alle som elektriske produksjonsmodeller i framtiden. ID. er klar i Frankfurt senere i år og heter som vi nå vet ID.3. ID. BUZZ er en flerbruksbil og kommer i 2022, sammen med sedanen ID. Vizzion. ID. CROZZ, med formene til en SUV, er ikke vanskelig å spå lys framtid for. ID BUGGY blir nok på konseptstadiet, men viser muligheter for eksterne produsenter og ta del i MEB-plattformen. ID. ROOMZ, som er en stor SUV, er planlagt i 2021 og bygges i Kina. I itillegg har de vist fram løpsbilen ID.R som er testet med stor suksess.

ID.3 kan på et senere tidspunkt konfigureres med forskjellige batteristørrelser som gir rekkevidde på mellom 330 og 550 km etter WLTP-standarden.