Nye Mercedes CLA er her om noen måneder, og da får man en stilig coupe med 4 dører, og mye innovativ teknologi, eller hva sies om en bil som kan bli treneren din?

Oppgradert MBUX tilbyr nå styring av infotainment uten bevegelser og stemme. Om du kobler til en smartklokke, kan bilen bli din personlige trener. I tillegg forhåndsinnstiller bilen massaje, lys, duft, temperatur og musikk etter førerens følelser.

– CLA Coupé har vist seg å være vår viktigste modell for å nå ut til nye kunder. Med en attraktiv pris, fokus på design og en rekke teknologiske nyvinninger på plass er vi sikre på at den nye modellen vil akselerere denne trenden, sier Audun Hermansen, PR- og Informasjonssjef Mercedes-Benz personbil

Vakker
Mercedes har allerede en sedan-modell i denne klassen, A-klasse Sedan, men CLA er vakrere, mer avansert og skal gi mer sport. Designet er også annerledes, og låner en del linjer av storebror CLS Coupe.

Det ser mer riktig ut hos CLA, den slakke taklinjen bakover, som går over til en ganske kort hekk. På CLA blir det ganske bra, selv om den skal skjule et 4-dørs karosseri. I sideprofil er det ofte framdøra man henger seg opp i, for den er litt mindre enn på en tradisjonell coupe med 2 dører. Hos CLA blir ikke karosseri for langt, så her ser det faktisk ganske bra ut.

Grill og lykter er typisk Mercedes, og dermed ganske så stilig. Fronten en dyp oransje spoiler, litt «muskler» på panseret og og store skjermer som rommer store hjul. Bakenden får også stilige lykter, doble potter og diffusor i oransje.

Innvendig er det muligheter for individualisering, og pressebil-bildene viser et interiør som har oransje detaljer lik de som er på utsiden av bilen. Stilig. Setene er faste med god støtte i rygg og side. Du kan velge mellom forskjellige materialer, men i Alcantara vil jeg tro interiøret får ganske riktig look. Videre er det den store infotainmentskjermen som stjeler en del av oppmerksomheten.

Teknologi
Energizing komfortkontroll er nytt i CLA, og dette systemet kobler sammen alle komfortsystemer, slik som massasje i stol, klimaanlegg, atmosfærebelysning, musikk og duft. Dette kan forhåndsinnstilles, eller om du har en smartklokke, kan bilen plukke info fra denne og sette opp bilen systemet ved å lese stressnivå, søvn og puls fra klokken din.

I nye CLA får du også MBUX med interiørassistent. Nå er bevegelsessensoren flyttet til speilhuset, og MBUX forstår mer komplekse stemmekommandoer. Bevegelser leses nå enklere og bilen vet om de kommer fra fører eller passasjer, og vet dermed hvilket sete som skal ha massasjefunksjonen koblet inn. I tillegg kan man tilpasse skjerminnehold som kommer fram så fort man beveger hånden mot skjermen, eller touchpadden i midtkonsollen.

En unik egenskap ved interiørassistenten er favorittfunksjonen. Den er tilgjengelig ved å holde hånden over midtkonsollen med pekefinger og langfinger spredt i en V-form. På denne måten kan enhver kommando som styres via MBUX lagres for enkel tilgang. En typisk favorittkommando er «kjør hjem» hvorpå systemet automatisk aktiverer navigasjonssystemet med sikte på en predefinert destinasjon.

Her kan du lese vår test av nye CLS

Fokus på sikkerhet
Selvfølgelig er en ny bil fra Mercedes sikker, ja den er en av de aller sikreste bilene du kan kjøre. CLA har alt av førerassistenter og masse sikkerhetssystemer, slik at kjøreturen både blir komfortabel og trygg for alle i bilen. Kart og navigasjonsdata blir brukt for å hjelpe sjåføren i mange situasjoner, og bilen kan se 500 meter framfor seg takket være nye sensorer. Bilen takler semiautonom kjøring i kø og på motorvei, og faktisk er førerassistentene lik de du får i nye Mercedes S-Klasse.

Lanseres i mai
CLA Coupe lanseres i mai og da med flere bensin- og dieselmotorer. En av introduksjonsmodellene er CLA 250, som har en 4 sylindret bensinmotor på 225 hk. Med denne motoren skal blandet drivstofforbruk være 0,61 l/mil. CLA 250 leveres standard med 7G-DCT dualclutsj girkasse.

Bilen på bildene er i Cosomos Black, Edition Orange Art, AMG Line.

Dimensjoner (mm) Nye CLA Forgjenger Differanse
Lengde 4688 4640 48
Bredde 1830 1777 53
Bredde inkl. speilhus 1999 2032 -33
Høyde 1439 1441 -2
Akselavstand 2729 2699 30
Sporvidde front 1612 1549 63
Sporvidde bak 1602 1547 55
Takhøyde front 1023 1006 17
Takhøyde bak 908 905 3
Benplass front 1062 1063 -1
Benplass bak 861 860 1
Albuerom front 1457 1422 35
Albuerom bak 1454 1410 44
Skulderrom front 1400 1391 9
Skulderrom bak 1372 1350 22
Bagasjerom bredde 1444 1331 113
Bagasjerom dybde 1054 1030 24
Innlasting 891 629 262