Når julefilm-overdosen etterhvert setter inn, kan det være greit med noe annet å titte på. Her er våre beste YouTube-tips.

Av David K Andersen

For mange, er kanskje YouTube katter som tryner og fulle russere som ikke kan kjøre bil. Eller vlogger med folk som pakker ut klær de har fått i posten eller kommenterer andre YouTube-klipp. Uforståelig for oss, men det er visst en greie.

Fortvil ikke – du behøver ikke å bruke tiden til å se andre spille dataspill eller legge på makeup, det finnes nemlig bra bil-greier på Youtube – velprodusert, morsomt og interessant.

Husk at i tipsene under, kan du gå videre til kanalen, og så finne spillelister på hver enkelt kanal, med flere episoder. Her har du dagevis av bra bil-video!

Up to Speed

Donut Media har en egen programserie som heter Everything You Need to Know/Up to Speed som tar for seg alt fra bilmerker til enkelte bilmodeller eller fenomener innen bilverdenen.

Hver episode varer 10-15 minutter, og i løpet av den tiden har du ikke bare lært masse om Quattro fra Audi, E30 M3, Hummer, Cummins, Supra, Saab eller Gruppe B i rally, du har også hatt det ganske moro. Serien er nemlig særdeles velprodusert og programleder James Pumphrey er morsom.

Ta en titt på denne for eksempel – om Volvo 240:

Retro Car Review

Liker du gamle biler? Thames TV, har lagt ut en rekke biltester fra 70- og 80-tallet. Her kan du se alt fra Fiat 131 og Mazda 323 til Ferrari 512MM og motorsport-klipp. Fra den tiden det var nytt.

Hva med første test av Volkswagen Golf fra 1974?

MotorWeek

Det amerikanske TV-programmet MotorWeek har også egen YouTube-kanal. I tillegg til å se tester av nye biler, podcasten hvor de diskuterer bil, og andre ting, har de en spilleliste som heter Retro Review med over 400 tester fra 80- og 90-tallet.

Liker du amerikanske biler, burde dette definitivt være noe for deg – det er moro å se hvordan de vurderte de ulike bilene i sin tid. Men det er også masse tester av europeiske biler.

Her er for eksempel Chevrolet K5 Blazer i test:

Jay Lenos Garage

Denne kanalen har du neppe unngått å få med, men den er like bra nå som før. Talkshow-legende og bilfrik Jay Leno har selv en av verdens kuleste bilsamlinger.

På YouTube-kanalen hans, viser han frem, forteller om, og ikke minst kjører og gir deg inntrykk fra opplevelsen bak rattet i alle bilene sine. Egen episode om hver bil.

I tillegg inviterer han andre med spesielle biler, som får samme behandling: Først en prat om bilen, så en prøvetur.

Det hele er selvsagt både informativt og spennende for oss bilidioter, og ikke minst laget akkurat like bra som et hvilket som helst TV-program.

Her er et eksempel – en av våre absolutte drømmebiler: Lancia 037 Stradale:

Petrolicious

Vil du se verdens fineste biler – filmet på vakrest tenkelig vis? Petrolicious er svaret!

Her forteller eierne selv om bilene sine – kjøring og fortelling klippes sammen til små kunstverk av video.

Utvalget av biler er enormt – her er en av våre favoritter:

Roadkill

Vi kan ikke unngå YouTube-showet som tok helt av. I Roadkill møter vi to av redaktørene i Hot Rod Magazine, begge totalt amcar-gale og særdeles hendige med gamle biler.

Hver episode består av en eller annen «challenge», for eksempel å kaste ei dartpil på et kart, reise dit, kjøpe en gammel amcar for en tusenlapp dollar eller to, og så kjøre den hjem igjen.

Programmet har vært med noen år nå, og har vært en så stor suksess at eieren MotorTrend, det største bilbladet i USA, har laget sin egen strømme-plattform ala Netflix. Bare om bil: MotorTrend on Demand.

Den kan i seg selv anbefales på det sterkeste, det koster ikke mye i måneden og du har en rekke spinoff-show fra Roadkill og masse annet, inkludert nybil-tester og motorsport.

Heldigvis havner fortsatt Roadkill på Youtube, en tid etter premieren på MotorTrend on Demand.

Dette er en klassisk episode og en av favorittene våre – denne programserien kan du bare ikke misse!

Chris Harris

Den britiske biljournalisten er en av de som har tatt over Top Gear etter Clarkson og co, men det mannen bidro til på YouTube før den tid, bør ikke misses.

Harris er ikke bare en særdeles god journalist, han har ekstreme talenter innen bilkjøring og har blant annet vært fabrikkfører for Aston Martin i racing.

Når du klarer å snakke, og videreformidle kjørefølelsen, i for eksempel en Ferrari F40, samtidig som du kjører sidelengs i høy hastighet, blir det svært bra TV av det.

Harris er både på den nå nedlagte The Drive-kanalen og på sin egen kanal Chris Harris on Cars.

PS: Ser du nye Top Gear for tiden, kan du i motsetning til tidligere være trygg på at den som forteller om bilen, selv har kjørt det du ser på TV-bildene og virkelig vet hva han snakker om.

Masse annet

Det finnes i tillegg en hel haug andre bra bil-kanaler også på YouTube, av dem kan vi for eksempel anbefale Carwow for omtaler av nye biler, Regular Cars for morsomme omtaler av drittbiler eller Racingfail for ukas siste krasj-action fra motorsport.

God fornøyelse!