Hjem Nyheter Nye Subaru Forester blir elektrifisert

Nye Subaru Forester blir elektrifisert

Om et par uker viser Subaru helt nye Forester, det skjer på New York-utstillingen. Den vil også komme som hybrid.

Av David K Andersen

Subaru har både ny Impreza og XV av året, men gir seg ikke med det. Nå er det Forester sin tur, og selv om den ikke ventes fiks ferdig på veien om en god stund (mot slutten av året?), vil den vises i New York om et par uker.

Sammen med denne meldingen, kom også et teaserbilde, noe flere bilprodusenter gjerne sender ut i forkant av premiérer for å gjøre oss oppmerksom på at noe stort snart skal se. Sjelden er et sånt bilde nok til å lage en artikkel av, men en sjekk på ryktebørsen skaper interesse.

For nye Forester skal nemlig vises på nytt en snau måned senere. Da på Beijing Motorshow, og denne andre gangen skal visstnok bilen være utstyrt med hybrid drivlinje. Det er såklart veldig spennende for Norge, det er liten tvil om at merket trenger en hybrid her.

Hva slags hybrid-system det er snakk om, blir også spennende å finne ut mer om. Jeg noterer at det et par steder sies at systemet vil få elektrisk bakhjulsdrift, altså slik som på for eksempel Toyota RAV4 Hybrid. Det er ikke en unaturlig tanke, siden Toyota er inne med 16% på eiersiden i Subaru.

På den annen side, er Subarus kanskje viktigste kjerneverdi nettopp firehjulsdriften, og i den sammenheng, duger ikke et slikt system. Jeg har snakket litt med et par Subaru-ingeniører det siste året, og selv om de ikke har sagt noe spesifikt, er inntrykket at et skikkelig firehjulsdriftsystem vil bestå gjennom elektrifiseringsprosessen.

LES MER OM SNØ, IS, FIREHJULSDRIFT OG MORO MED SUBARU HER!

Foreløpig konklusjon fra meg, er dermed at Forester hybrid vil beholde langsmontert boxer, og at elmotoren finner sin plass et sted mellom bensinmotor og drivverk der. Så får vi se om det er riktig eller feil om ikke så altfor lenge.

Det sies at en ny generasjon 2,5-liters boxer vil være på plass i Forester for det amerikanske markedet (nå er vi tilbake på konvensjonelt motoriserte versjoner), men hva som blir hovedmotoren, eventuelt ved siden av en hybrid, her i Europa, er usikkert. Jeg tipper den oppdaterte 2-literen fra Impreza og XV vil være på plass.

Men kanskje kan vi overraskes med en ny mindre turbo-boxer? Sjansen for at 1,6-turboen fra Levorg finner veien til Forester er imidlertid mindre. Den er antagelig ikke god nok på utslipp og forbruk.

Og hvis du lurer på hvordan nye Forester kommer til å se ut – ta en titt på Viziv Future Concept fra 2015, så tipper jeg vi er inne på noe.

Mer Subaru? Her er første prøvekjøring av nye XV!