Hjem Nyheter Nyheter New York Auto Show: Toyota Prius Plug-in Hybrid

Nyheter New York Auto Show: Toyota Prius Plug-in Hybrid

Tekst og foto: David K Andersen

Når hybridsjefen selv endelig kommer i ladbar versjon, kommer den godt. Nye Toyota Prius Plug-in Hybrid kan parkere dagens konkurrenter.

Nøkkeltallene forteller at ladbare Prius tar ledelsen blant sine likesinnede. Flere konkurrenter oppgir at de har inn til 50 km rekkevidde på bare strøm – Toyota oppgir over 50. Dessuten skal forbruket ved estimert gjennomsnittlig kjøring være 0,14 liter pr mil. CO2-utslippet er bare 32 g/km.

De tallene er imidlertid bare én side av saken. Utfordringen for de aller fleste plug-in hybrider er nemlig forbruket etter at batteriene er tomme. Det er her Toyota Prius skiller seg ut.

På lik linje med konvensjonelle Prius (les prøvekjøring her), vil den ladbare versjonen også utnytte den hybride drivlinjen aktivt etter at batteripakken på 8,8 kWt er utladet. Både i bykjøring og på kortere turer loves kjøring bare på strøm under slike forhold. Resultatet er at det virkelig forbruket totalt sett kan bli betydelig lavere enn for andre ladbare hybrider.

Nye Prius Plug-in blir den første Toyotaen som har dobbelt elmotor/generator-system, sammen vil både den elektriske motoren og generatoren sørge for mer moment og bedre fartsressurser. Behovet for bensinmotoren vil i samme prosess bli mindre.

For ytterligere effektivitet, har bilen et varmesystem for batteriene som gjør dem mer effektive om vinteren. Dessuten får den verdens første klimaanlegg med varmepumpe og gassinjeksjon.

Lading av batteripakken skal ta 2,3 timer ved bruk av Mode 2 (Mennekes) 230 Volt ladekabel.

Bensinmotoren er den samme som i valige Prius – en 1,8-liter med hele 40 prosent termisk effektivitet.

Utseendemessig ser du selv ulikhetene mellom fullhybrid-Priusen og ladehybriden. Karosseriet er naturligvis det samme, men plug-in modellen får betydelig sintere front og annen lyssignatur i baken. Jeg syntes den ladbare så bedre ut ved direkte sammenligning under avdukingen på bilutstillingen i New York i går.

Bilen kommer til Europa mot slutten av året.