Hjem Nyheter Nyheter Genéve: Kia Niro

Nyheter Genéve: Kia Niro

Av David K Andersen

Kia Niro er den første rendyrkede hybridbilen som er en SUV. Eller HUV, som Kia kaller den – Hybrid Utility Vehicle. Først kommer den som vanlig hybrid, så kommer den som ladehybrid. Og antakelig vil den komme som elbil. Man trenger ikke være professor for å skjønne at dette kan bli en slager utenom det vanlige i Norge.

Men la oss konsentrere oss om den vanlige hybridbilen først. For akkurat nå er plugin-versjonen bare bekreftet for produksjon senere i modellens livssyklus. Og elbil er bare rykter. Men vi tror den kommer, Niro bygger nemlig på samme plattform som Hyundai Ioniq. Og den skal komme med alle tre drivlinjer. Da gjør antakelig Niro det også.

Fullhybriden har en 1,6-liters GDI bensinmotor fra Kappa-familien. Mellom den og girkassen sitter elmotoren og en egen clutch. Utenfor der igjen sitter en DCT dobbeltclutchkasse. Samlet effekt er 146 hk.

Plattformen bilen sitter på er helt ny og spesialutviklet for hybrid- og elbiler. Det betyr at den er konstruert for batteriplassering helt fra starten av, hvilket gir fordeler på alle områder fra kollisjonssikkerhet til plassutnyttelse og kjøreegenskaper.

Kia Bil Norge bekrefter at Niro er på plass andre halvår. Samtidig bekreftes Kia Optima Plug-in for lansering i september/oktober. Nye Optima kommer både som ladehybrid og vanlig hybrid, men kun førstnevnte vil være aktuell for Norge. Den får en 2-liters bensinmotor på 154 hk og en elmotor på 50 kW.

Bilene vises på Genéve-messen i mars – sammen med stasjonsvognutgaven av Optima.