Hjem Klassikere Spennende salg hos Auctionata i helgen.

Spennende salg hos Auctionata i helgen.

Av Vegar Bjørge

På fredag er det auksjon hos et tysk firma som heter Auctionata. De er ikke like kjent som RM Auctions, Coys, Bonhams og Mecum og derfor får de ikke de dyre samlerbilene til sine auksjoner. Dette gjør auksjonen mer interessant for oss vanlig dødelige som går med ønske om en gang å gjøre et kupp. Nå har det vist seg at det ikke er like enkelt lenger, med de alt mer hårreisende prisene som disse klassikerne oppnår. Om du likevel ønsker å prøve så er det nok ikke helt feil å prøve seg hos et litt mindre auksjonshus. Her er i hvert fall en del av utvalget på fredagens auksjon.

Ittalienerne skaper skjønneheter i hopetall både på bilfabrikker og andre steder. Denne Fiat 500 Nouva fra 1968 er nyrestaurert hos en rallyfantast og bare gått 532 km etter restaureringen. Motoren er lett tunet til 34 hk og forventet pris rundt 16 000 Euro. Kanskje ikke et funn men en veldig pen bil som du ikke trenger å gjøre noe med på mange år.

Dette er derimot et italiensk funn. De begynner det å bli få av. Prisene på Lancia har skutt i været de siste årene, og det må man kunne forvente at denne skjønnheten også skal gjøre. Lancia bygget i flere 10-år noen av verdens flotteste biler og 70-tallet var kanskje den beste tiden. Denne Flavia 2000 Coupe fra 1970 har en 114 hk sterk motor som har gått 84606 km. Fin design og fin blåfarge men med en liten skade foran på støtfanger. Forventet pris er 15 000 Euro.
15 000 Euro er også forventet pris på denne Mercedes 250 C fra 1969. Den har ikke gått mer enn    44 330 km og er strøken. Coupèmodeller av vanlige familiebiler var veldig populære på 60-, 70- og 80-tallet, før vi skulle ha med oss alt vi eide når vi var på tur. Eller kanskje de eide mindre da og ikke trengte så stor bil? Uansett var nok dette tider som vi ikke får tilbake og det er synd, for coupèer er alltid penere enn stasjonsvogner og suver. 

 Om du ville ha en litt større coupè fra Mercedes så var det SLC som gjaldt. Den kom ikke før litt inn på 70-tallet og var en coupè-utgave av SLen. Denne 350 SLC er en 74 modell og forventes solgt for rundt 15 000 Euro. Kanskje noe dyrt?

For de som virkelig hadde penger og ville vise det, i tillegg til de kongelige, så var det Mercedes 600 som gjaldt. Denne har gått i Ungarn og har 48 073 km på tripptelleren sin. Unik spesiallakk i grå gjør den ekstra ettertraktet og da er vel ikke prisen så ille. Regn med rundt 100 000 Euro. Produksjonsår er 1965.
Denne BMW 2002 fra 1968 er eneste BMW til salgs på auksjonen. Den er helt original, har aldri blitt restaurert og rullet bare 38 395 km. Forventet pris er 20 000 Euro. 
Ingen auksjon i Tyskland uten Porsche og dette er en original 84 mod 911 Carrera 3,2 Cabriolet med 231 hk. Forventet pris er 40 000 euro og prisene på disse kommer garantert ikke til å synke. Et funn?
Om denne Porschen er et funn kan nok diskuteres, men uansett pris så er den eksklusiv og unik. Dette er en 97 mod. 911 Gemmbella Extremo med biturbo og 500 hk. Den har rullet 18 063 km og det forventes bud opp mot 600 000 Euro. 
Dette er en av de rimligste bilene på auksjonen og forventningene er på lave 10 000 Euro. For de som ikke er kjent med sportsbiler fra England og 80-tallet, så er dette en Lotus Eclat. Ikke helt det samme som Esprit, men en absolutt stilig 2+2 seter med en grei motor. Lotus bygde Eclat og Esprit side om side med samme teknikk. Motoren var en 2,2 liters rekkefirer på 151 hk. Bilen er urørt så nær som på lakken. Denne er i tillegg laget for Storbritania og er derfor høyrestyrt. 
Denne Jaguar XK 140 Coupe fra 1955 i British Racing Green har skjønnhet  og alder. Den virker som et godt kjøp for rundt 70 000 Euro. Under panseret sitter det en 3,4 liters sekser på 190 hk.

Mens fiffen kjørte Jaguar måtte vanlige folk ta til takke med blant annet Triumph. Denne 68 mod. Spitfire MK3 er venstrestyrt og produsert for eksport. Forventet pris er 10 000 Euro. Ikke mulig å gjøre et dårlig kjøp på denne!
Litt mer usikker er jeg på denne Riley Brooklands fra 1928. Gamle biler fra før 1. verdenskrig kan være en risiko å kjøpe. De koster litt å holde vedlike og det er ikke sikkert prisene holder seg like godt som italienske fullblods fra 60- og 70-tallet. Uansett er dette en uvanlig løps-utgave og forventet pris er 220 000 Euro. Det skal også selges en Riley TT Sprite Special fra 1934. Prisenforventning på 100 000 Euro er nok mer fornuftig, men et funn er ikke det heller.

Fra en unik løpsbil til en mer vanlig folkebil. Folkevogna har blitt produsert i mengder og modellen har mange fans rundt omkring i verden. Jeg kan nok styre min begeistring, men skulle jeg ha kjøpt en måtte det være en uten tak. Denne 1303 Cabriolet fra 1979 har fin farge, selv om den virker noe matt og forventet pris er 20 000 Euro. Det er noe stivt selv om den har lave 76 140 km på telleren. For de som liker eldre folkevogner er det også en 55 mod VW Beetle 1200 til salgs for rundt 15 000 Euro.

 Hvem kunne ikke tenkt seg en VW T1? Mange har brukt de som russebil, noe de sikkert angrer bittert på nå. Prisene har skutt i været og disse transporterne er nå ettertraktet over hele verden. Denne oransje og sorte Sambaen er en av få biler igjen med 23 vinduer og spesiell bakdør for passasjerene. Bilen er produsert i 1955 og forventet pris er 240 000 Euro.

Dette er kanskje den peneste av i alt 3 VW T1 som selges på auksjonen. Denne har en uvanlig fargekombinasjon (2-farget sølv), 21 vinduer og dører på begge sider. Den har i tillegg gått i Sverige fra den var ny. Årsmodellen er 1967, og dette er med på å gjøre prisen litt mer overkommelig. 80 000 Euro forventer selger å få for bilen.

For våre Opel fans har vi plukket ut denne Olympia 1700 Coupè fra 1970. Dette er en vakker liten sportscoupe som skulle være litt mer enn en Kadett Coupè. Denne bilen blir kanskje auksjonens billigste bil med sin forventede pris på 5 000 Euro.

Noen amrikanske biler er det også å finne på auksjonen og vi lar denne fine Corvetten stå som representant for muskelbilene. Denne C2 Stingray Cabriolet er produsert i 1963 og har 300 hk. Det var få av de europeiske bilene som kunne levere noe slikt. Forventet pris er 70 000 Euro og disse bilene har holdt seg ganske rolig i pris. Kanskje noe av det smarteste man kan kjøpe fra denne tidsepoken, for amerikanske biler ble bygget for å brukes. Det kan man ikke si om Italienske fra samme tidsepoke.

Til slutt må vi også ha med noen riktig eksotiske biler og hva er da mer naturlig og ta med enn en italiensk sportsbil. Alfa Romeo var en av de tidligste bilmerkene fra Italia, og gamle Alfaer har skutt i været prismessig, og for vanlige folk er de uoverkommelige. Auksjonens Alfa er en 6C 1750 Sport fra 1929 med en forventet pris på 360 000 Euro.

Rolls Royce Silver Ghost ble i sin tid kalt verdens beste bil. Den ble bygget fra 1906 og frem til 1926 og var bilen som gjorde Rolls Royce kjent. Det var ikke mye revolusjonerende ved bilen, men den var solid og full av luksusutstyr som ingen kunne matche. Forventet pris for denne 1919 modellen er 300 000 Euro.

Auksjonen holdes som sagt på fredag kl 1200 i Berlin og du kan holde deg oppdatert på www.auctionata.com eller følge Bil og Motorbloggen sine facebook sider, hvor vi kommer til å legge inn noen resultater på fredags kvelden.

vegar@bilogmotorbloggen.no