Av Vegar Bjørge
Foto: David K Andersen

Vi har kjørt Opel Astra 1,6 CDTi i Opel Ecenomy Challenge med bra resultat. Sparebøssa gikk billig og motoren viste at det er miljøpotensiale i vanlige oljebrennere uten noen form for hjelp fra el-motorer. Flere bilfabrikanter kommer med drivstoffgjerrige alternativer og Opel sin motor er derfor ikke enestående i sitt slag. Jeg var likevel overrasket over hvor billig den gikk og skulle derfor også ta den med meg fra Danmark og til Norge for å låne den 1 uke. Duger motoren til annet enn øko-rally og hvordan er nyoppdaterte Opel Astra? Astra kom som 2014-modell med noe oppdatert front og hekk. For de som ikke er bilinteresserte er det vanskelig å se, men Opel har gjort om lyktene foran og bak i tillegg til små justeringer av grill og støtfangere. Innvendig har det også skjedd en del og her er det lettere å få øye på nye knapper, instrumentering og mediaanlegg. Både innvendig og utvendig ser bilen mer sporty og moderne ut.

Jeg kan si det med en gang: Opel Astra er undervurdert. Punktum! Dette er kanskje Opel sin beste bil om du tar med alle kriterier. Den er stor, ser bra ut, kjører bra, leverer høy kvalitet, går billig og er billig å kjøpe. Du får en godt utstyrt Astra for under 300 000 kroner og min bil med premium-pakke og det meste av utstyr havner på 336 000 kroner inkl OPC-pakke og takluke. Sistnevnte kan du faktisk spare deg for. Den kommer du ikke til å ha særlig bruk for. La oss se litt nærmere på bilen.

Opel Astra har altså fått den nye dieselmotoren under panseret. Den er utviklet for å gi svært lite vibrasjoner og støy i tillegg til at den skal levere godt med krefter. Dette er ikke enkelt når det gjelder dieselmotorer. Det ligger litt i naturen for disse motorene å støye, men mye har skjedd de siste årene både hva gjelder dieselkakling og effekt. Dieselen i Astra er på 1,6 liter og yter 110 hk. Dreiemomentet er viktigere og det er på hele 300 nm ved 2000 o/min. Dieselknatringen er så å si borte i hvert fall når du sitter inne i bilen. Ute hører du fortsatt at det er en diesel men lyden er dempet. Motorgangen minner mer om en bensinmotor, og den gir god lydkomfort og kjørekomfort.

For mange har Opel vært en bil som farfar kjørte, eller min gammeldagse far kjørte. Altså en bil for de med hatt og stokk, og jeg skal innrømme at det er dèt Astra har vært for meg også nå noen dager. De som har fulgt med på bloggen har fått med seg at vi var med på Opel Economy Challenge, og da var det en fordel om man hadde hatt og stokk. Ihvertfall om man kjørte som våre eldre generasjoner. Og igjen skal jeg innrømme at det tar en del mil før hatten og stokken er ute av bilen igjen, for man legger seg til en vane ved hele tiden å legge merke til hvor mye drivstoff man bruker. Jeg kan da med det samme si at det går å kjøre Opel Astra under den oppgitte EU-normen på 0,38 l/mil. Jeg var nede i 0,35 l/mil på en strekke over 50 km. Veien var flat og ikke mange bakker som krevde særlig taktomslag. Jeg lå da jevnt i 85 km/t i 6.gir og fulgte trafikken. Imponerende med en så stor bil.

Opel Astra er nemlig stor og tung. 1503 kg veier testbilen og det er ganske mye. Potensialet for enda bedre forbrukstall er helt klart til stede og jeg gleder meg til slankeopperasjonen neste utgave av Astra kommer til å få. Uansett er nok noe av tyngden positiv, for Astra føles veldig solid og ganske tung på Volvo vis. Lengden på 469,8 cm er klasseledende og bare Skoda Octavia er i nærheten. Nå er ikke innvendig plass klasseledende i Opel og man skjønner litt hvorfor de kaller den Sport Tourer i stedet for bare Tourer. 500 liter rommer bagasjen og det er ikke lite. Likevel er det mindre enn klasselederne. Baksetepassasjerene har også overraskende liten plass til disposisjon selv om jeg sitter behagelig og godt bak meg selv. Er du derimot litt lenger enn snittet vil det bli trangt om saligheten. Plassen bak rattet er det ikke noe å utsette på og ettersom man kan stille både ratt og stol slik man vil, finner man fort en komfortabel sitteposisjon. Sportstolen i testbilen er kledd i skinn og gir god støtte på sidene i tillegg til god støtte til lårene. Her kan man kjøre mange timer før man blir sliten.

Utstyrsvarianten Premium gir deg alt du måtte ønske av utstyr. Jeg kommer ikke på noe som mangler. Dermed har du adaptive bi-xenon lykter, adaptiv cruisecontroll, adaptiv flex-ride understell, alt av hjelpeutstyr ved kjøring, slik som autobrems, antispinn, antisladd og selvfølgelig en haug med airbags rundt omkring i bilen. Infinity musikkanlegg gir deg konsertlyd på de lange turene du kjører, og skulle du ha behov for hjelp ved navigering er navisystemet til Opel veldig lett og bruke. Tilkobling av telefon har vi blitt avhengig av og Opel sitt system er noe av det beste på markedet. Lett å koble til og enkelt å spille av musikk eller prate i telefonen. Jeg vil gjerne ha automat, men det leveres foreløpig ikke til denne motoren.

Motor er ny, noe også girkassen er og det merkes. Den er rask og lett å bruke. Girresponsen og gassresponsen blir noe forandret etter hvilket kjøreprogram man velger. Den er mer rampete i sport enn i eco-modus. Det samme gjelder understellet. Jeg kjørte mye på fine og store veier i Sverige, men når man kommer til småveiene i Norge med mye svinger finner man det underholdene når man velger Sport. Motoren responderer kjappere på gassrespons og understellet blir merkbart stivere. Finner man ut at man skal kjøre på dårlige veier, velger man Tour-alternativet og SportsToureren har plutselig blitt en ComfortTourer.

Opel Astra er en av klassens beste valg. Problemet for Opel er at den er ikke alene om det. Man har så mange gode valg i denne klassen og Golf er fortsatt det beste, men også det kjedeligste. Skal man ha en sporty bil så er Astra et veldig godt valg, men kanskje Ford Focus er enda mer sportslig, men ikke like moderne innvendig. Er man ute etter mye plass ja så kommer man heller ikke unna den romslige Astra, men Volkswagen Golf og Honda Civic har større bagasjerom. Det er likevel en ting Astra gjør bedre enn de fleste og det er å kjøre. Kjøre lenge er en drøm i Astra og man kan kanskje oppleve det samme bak rattet i Volkswagen Golf. Komforten er helt på topp og man får fort for seg at dette er en mer påkostet bil i en annen klasse. Motoren har en komfortabel gange og man merker ikke at dette er en diesel.

Etter en uke med Opel Astra og 200 mil bak rattet finner jeg det litt trist å levere den tilbake. Selv om den har lært meg mye om økokjøring, er det allrounderen Astra jeg kommer til å savne. Minuspunktene er få og til å leve med. Jeg finner det rød lyset i instrumenteringen som en tanke unødvendig, men vender meg fort til det. Støyen fra hjulene merker man også litt, men slik er det vel kanskje i alle biler? Plass i baksetet er kanskje noe begrenset, men bak der sitter jeg sjelden og barna mine er foreløpig ikke større enn at de sitter som grever bak meg.

Plussene er derimot mange og store. Kjørekomforten er topp og FlexRide-understellet gjør den underholdene på svingete veier. Utstyret hos Opel er billig og omfattende, og i Premium-versjon har du alt du trenger og litt til. Prisen er gunstig og kanskje det er her den skårer flest poeng. Dette må være kjøpet som gir mest for pengene i Golf-klassen? Motor og girkasse er klasseledende og komforten har ikke vært bedre hos noen små dieselmotorer tidligere.