Av Vegar Bjørge og David K Andersen

Fredagsnyhetene var en av vår mest populære spalter da vi starter Bil og Motorbloggen. Nå er de tilbake og tanken er at du som ikke daglig er innom bilsider på nett og leser nyheter, skal kunne stikke innom oss og få med deg et sammendrag av hva som har skjedd den siste uken. Fredsagsnyhetene konsentrerer seg om kort info og bilder av nye biler, og kanskje litt industrinytt. Mange av modellene vil du kunne lese mer om på bloggen senere, for eksempel da de kommer til Norge og vi tester dem. Det norske bilmarkedet dekkes i andre saker, og sikkert bedre av andre nettsider.

Vi starter med Citotroen DS 5LS R. Rett før jul viste Citroen oss sin DS 5LS som kun bygges for kineserne. Dette er en lekker modell som bygger på DS5 som vi kjenner den. Den har fått sedan karosseri som kineserne er glad i. R-modellen har blitt trimmet opp en god del og i tillegg til utvendig styling som bredda skjermer og senket chassi, har selvfølgelig også motoren fått en dose mer effekt. En turbo hjelper effekten opp til 304 hk og 400 nm, noe som burde gi bra prestanda. Denne modellen skal vises i Peking-salongen 20. april og er foreløpig et konsept. Dessverre vil den nok ikke komme til Europa om den blir virkelighet.

Vi Fortsetter med Audi som ønsker å gi BMW X4, Porsche Macan og Range Rover Evoque kamp om kundene. Q4 skal sannsynligvis modellen hete og det er en videreutvikling av Audi Allroad Shooting Brake, som ble vist i Detroit i januar. Konseptbilen får også en del elementer fra TT av 3. generasjon. Spesielt interiøret kjenner vi igjen fra TT. Hva slags motorer bilen skal ha vet vi ennå ikke men regn med hybrid ettersom det er 2 tanklokk på bilen. 4-hjulsdrift er en selvfølge for en Audi på stylter, så også i Q4. Så får vi vente til Peking-sallongen på mer data om bilen. Da vil selvfølgelig skissene fra Audi bli byttet ut med ekte vare.

Volvo kommer til Peking med en S60L Hybrid. Det er ikke så mye nytt med selve bilen, men nå har den fått hybrid drivlinje, noe som er etterspurt hos kineserne. De må nemlig ta forurensing av byer på alvor for der er det et større problem enn noe annet sted. Dieselmotoren i V60 plugin hybrid er byttet ut med en bensinmotor og får i tillegg el-motor som driver bakhjulene. Drift på 4 hjul blir da resultatet og effekten er 200 bensin hk og 68 elektriske hk. Bilen er 8 cm lenger enn standard S60 og skal kun selges i Kina. Det er vel egentlig vi i Norden som trenger ekstra beinplass bak.

Lexus kommer med en ny crossover som skal konkurrere med BMW X1, Audi Q3 og Merecedes GLA. NX er navnet og den er basert på konseptbilen LF-NX og deler mye designelementer med den oppgraderte sedanen IS. Utseendet får helt klart tommelen opp og det er også lovet at dette blir en bil for de som liker å kjøre. Kjøreglede er satt i høysetet, og under panseret finner vi også Lexus sin første turbo-motor. En 2-liter, 4-sylilndret med overladning leveres i både NX 200t og NX 200t F Sport. Det kommer også en NX 300h, som vil få en el-motor i tillegg til motoren vi finner igjen i IS300h.

General Motors får hard medfart for tiden i forbindelse med en tenningslås som ikke fungerer som den skal. Vi har ikke lest noe særlig om dette her i Europa, og regner med problemet begrenser seg til USA. Problemene knytter seg til at det er mulig å slå av tenningen mens bilen kjører, og at nøkkelen kan tas ut selv om ikke motoren er slått helt av. Hovedproblemet har vært det første, og det har visstnok medført 13 dødsfall i USA. I tillegg er det problemer med at biler triller av seg selv etter at de er parkert i og med at tenningen da kanskje ikke er slått helt av. Dette er en gigantsak og GM-sjef Mary Barra har vært i senatshøringer i sakens anledning fordi man ikke har tilbakekalt biler tidsnok. Pr. nå er antallet biler som tilbakekalles for utskifting av tenningslåser sinnsyke 4 258 687. Det må koste General Motors enorme summer.

Peugeot viste denne uken en konseptbil som vil bli presentert på Beijing-messen. Den heter Exalt. Hybrid drivlinje på til sammen 340hk er en ting. Det fenomale designet en annen, og vi synes virkelig Peugeot er på gang med noe interessant her!

Da Saab gikk konkurs og ble kjøpt opp av kinesiske NEVS var det snakk om at Saab skulle bli et rent elbilmerke. I mellomtiden har jo produksjonen av vanlige Saab 9-3 startet opp igjen i Sverige, men denne uken har det kommet rapporter om at prøveproduksjon av elektrisk 9-3 er i gang. Bilen har rekkevidde på ca 20 mil. Vi hadde håpet på noe som kunne fylle rommet mellom Leaf, Zoe, Golf osv og Tesla i og med at bilen er ganske stor, men dessverre er den oppgitte rekkevidden «bare» på ca 20 mil. 10 mil til hadde gjort susen og ikke minst gjort bilen høyaktuell i Norge.

På Milan Design Week vil Ford vise et S-Max konsept. Bilen vil senere gå i produksjon. S-Max og Galaxy trenger oppdatering, så dette er bra, men vi vet ikke hvor mye som er nytt under skallet ennå selv om det er naturlig å tro at bilen deler mye av det vi finner i nye Mondeo som omsider er på vei. Ser da fin ut både utvendig og innvending!

Ny Kia Carnival? På New York-messen vil Kia vise en ny stor flerbruksbil (Sedona i USA). Denne bilklassen er nærmest død i Norge, og heller ikke særlig sprudlende i Europa, så bilen kommer ikke hit. Synd igrunn for den delen av varebilfolket som ønsker seg et alternativ med bedre design og komfort, men vil beholde stort lasterom. Det som imidlertid er interessant er designspråket som vil vise veien videre for Kia. Det dukker nok opp offisielle bilder om ikke lenge, vi kommer tilbake da.

Mercedes kommer med en konsept-coupe-SUV i Beijing. Den gir en forsmak på nye MLC, en BMW X6 konkurrent. Det første bildet kom denne uken.

Vi avslutter med noen råe bilder av det som må være årets hotteste sommerbil. Nye BMW M4 Cab. Med 425hk fra turbosekseren og ubegrenset takhøyde er det bare å drømme i vei!