Hjem Nyheter Ny Skoda Octavia

Ny Skoda Octavia

Av David K Andersen

For bare noen minutter siden, slapp Skoda bilder og info om nye Octavia.

Den nye bilen følger Skodas seneste designspråk og byr på betydelig endret utseende mot de to foregående generasjonene. Og det er bra, for dette begynte å bli kjedelig. Den nye bilen har en mer kraftfull fremtoning og strikte, men tydelige linjer. Bilen har nå endelig vokst opp og blir blant de romsligste i klassen. Før måtte du over på en Passat eller Mondeo hvis du trengte mye plass. Octavia har alltid vært basert på Golf-plattform og det har gitt begrensninger med tanke på benplass bak og bredde. Den nye (MQB) deler fortsatt plattform med Golf, men har betydelig større fleksibilitet. Nye Octavia er dermed hele 9cm lenger enn den gamle. Akselavstanden er 10,8 cm lenger og bilen er 4,5 cm bredere. Det høres ikke mye ut, men på bilspråk er det enormt. Octavia følger også Golf 7 når det gjelder vekt og blir opp til 102 kg lettere.

Du får 8 motorer å velge mellom. 1,6 diesel, nå på 110hk blir storselgeren i Norge. I andre enden får du en bensin på 180hk og om ikke lenge kommer RS med 220hk. Med ny motorteknikk og lavere vekt, kan vi forvente betydelig lavere utslipp og forbruk. Blant annet skal den minste dieselmotoren klare seg med 0,34 på blandet kjøring. Det er et betydelig skritt fremover sammenliknet med konkurrentene. Firehjulstrekk blir ikke tilgjengelig det første året, men kommer etter hvert.

Bilen blir å få med det siste av sikkerhetsutstyr, som for eksempel aktivt fotgjengervern, sidekollisjonsputer i baksetet, cruisekontroll med avstandsmåler, filvarslingssystem med mer. Skoda sier bilen også har uvanlig mange smarte rom rundt omkring i kupeen og den skal visst komme standard med isskrape plassert i tanklokket. Bilen forventes å komme til Norge mot slutten av mars.

Volkswagen har bestemt seg for å bli verdens største bilprodusent, og, etter nye Golf, som kom tidligere i høst, og nå Octavia, begynner ting å tyde på at de har tenkt å nå målet gjennom usedvanlig gode produkter. Rekordlavt utslipp og forbruk samt romslighet og kjøreglede ser ut til å bli de viktigste kvalitetene. Når stasjonsvognen kommer, tror jeg Octavia fort kan bli Norges mest solgte bil.