Hjem Nyheter Lørdagssnacks 33

Lørdagssnacks 33

Av Vegar Bjørge

Endelig helg og lørdag. Og for en lørdag. Ikke nok med alt som skjer i bilverdnen med Pebble Beach som helgens høydepunkt, men det er også åpningshelg i verdens beste fotball-liga. Premier League har startet igjen etter en ferie, og for meg er det tett opp til perfekt. I tillegg skal jeg bruke mye tid til å se fotball på Matrand idrettsplass. Årets Matrand-cup sparkes i gang lørdag kl 0800. Mye å gjøre i helga, men jeg har likevel tid til bilbloggen. Ukens lørdagssnacks skal inneholde, foruten litt fotball, rally, Pebble Beach, bilauksjon og selvfølgelig noen små nyheter som David ikke fikk plass til i gårsdagens nyhetsoppdatering. På slutten blir det også plass til en låvebil, den 5. i rekken.

Chevrolet sponser ikke bare 1, men 2 storlag i England.

Først skal vi starte med Premier League som sparkes i gang om ikke lenge. Du er kanskje av de få som ikke liker fotball, og synes fotball ikke skal ha plass på en bilblogg. Kanskje jeg er enig, men denne lørdagen tar jeg sjansen på at du fortsetter å lese. Kanskje du også begynner å se på fotball. Om du får vite hvilke lag som har bilsponsorer, og hva slags bilmerke som sponser hvilket lag, kanskje du kan se fotball. For ikke annet enn å støtte riktig lag som har valgt ditt bilmerke. Vi tar bare for oss noen klubber, og selvfølgelig tar vi toppklubbene først. Liverpool er sponset av Chevrolet, og for dere som lurer er dette laget mitt. Da skjønner dere også at jeg ikke bryr meg noe særlig om sponsorene. Skulle jeg også kun tatt topplagene, hadde jeg stoppet her, men jeg kan også ta med røkla og da starter vi med Chelsea som støttes av Audi. Arsenal har Citroen som sin bilsponsor, mens Newcastle United velger å kjøre med VW. Går du inn på demmes nettside kjører de mye Mazda reklame, så det kan hende de ikke er helt fornøyd med det de har. Samme kan det være for meg. Videre har Aston Villa en forkjærlighet for det italienske og stopperkjempene i laget fraktes av Fiat 500. Til slutt kan også nevnes at Manchester United blir sponsot av samme merke som Liverpool og da skjønner jeg plutselig hvorfor Manchester laget er så populære. Mange Chevrolet fans der i gården. Lidelsen er over for det var det jeg hadde om fotball.

Rally-VM har tatt en pause og det er ikke løp før månedskifte august-september. Likevel kommer det noen nyheter, og det er vel egentlig forventede nyheter. Toyota skal inn i VM-sirkuset igjen, og de starter med en R1A bil. Yaris blir kledd opp og skal da konkurere mot Ford Fiestaer, VW poloer og Peugeot 208 i første rekke. Dette er en klasse som det er billig og kjøre i og Yarisen skal gå som nullbil i Tysklands VM-runde. Regn med at de deltar i en av de siste VM-rundene i år, og i løpet av neste år kommer vi til å se en Yaris i WRC-trim ute på skogen. I samme slengen kan vi også komme med nyheten at et koreansk merke skal ut i rallyløypa. Hvilken det er sies det ikke, men det er ikke høye odds på at det er Hyundai. Hva som skjer med Mini gjennstår å se, men i beste fall vil vi ha 6 merker i rally mot slutten av neste år. I værste fall kan det være 3. Citroen har vært i VM-dansen lenge og vunnet det de kan, mens Mini får det ikke til og BMW er åpne på at de kun er med for å få blest om merket Mini. Jeg tror Citroen er ute av rally i 2014, mens BMW kan trekke seg etter denne sesongen. Alt avhenger av TV-dekning og om de får vist frem sin rallybil for folket.

Rallyklar Toyota Yaris som vi får se i Tyskland.

Opel har kommet på offensiven og har noen spennende nyheter på gang. Minibilen Opel Adam har vi allerede skrevet en del om og kommer sikkert til å skrive mere til. Kanskje det kommer en test også, men den får vente til vi har kjørt Opel Mokka. I oktober er det premiære på denne minisuven bygget på Corsa, med konkurenter som Nissan Qashqai, Mitsubishi ASX, Mazda CX-5 og Skoda Yeti. Prisen blir fra kr. 239 000,- og for det får du en bil som duger for en familie på 4. Innstegsmodellen får en 1,6 liters bensinmotor på 115 hk, men for de som ønsker mer kan man få en 1,4 turbomotor med 140 hk. Dieselalternativet er 1,7 CDTi på 130 hk og her kan man også velge til 4-hjulstrekk. Salgsmålet i år er 400 biler mens neste år skal det selges 1800. Gledelig med slike tall på forhånd, men Opel har solgt skinnet før bjørnen er skutt mer enn en gang.

Opel har store forhåpninger til Mokka. 1800 er salgsmål til neste år.

Mens vi er i gang med småbiler, kan vi ta med at Fiat planlegger enda en modell av sin 500. Vi har tidligere rapportert om 500 L, som er en stasjonsvognutgave av 500, 500 X skal bli en Opel Mokka-konkurrent og nå skal de også lage en 500 XL. Dette blir en 7-seter for barnefamilien som trenger mer plass. Minibilen Fiat 500 blir en konkurrent til Opel Zafira og Ford S-Max. Det blir spennende å se om Mini vil følge etter med sin version av 7-seter konseptet. Fiat 500 L leveres kanskje til kunder allered i år, mens du må vente til slutten av neste år for å få bilen med en ekstra seterad.

Fiat 500 vokser seg stor og blir 7-seter.

Fra småbiler til store sedaner. Bentley har i over 50 år brukt sin V8 motor på 6,75 liter i sine store sedaner og coupeer. Nå er det slutt. Nå blir engelske motorer byttet ut med tyske. Volkswagens V12 motor finner plass ned i Bentley Continental og Mulsanne. I tillegg skal det også kunne kjøres med raklemaskiner fra VAG konsernet og da har de allerede en V12 TDi fra Audi Q7 til sin disposisjon. Det vil selvfølgelig bety mer effekt og mindre forbruk. Diesel alternativet vil nok kunne passe best i en kommende suv-modell.

V8 byttes ut med V12. Ingen downsizing hos Bentley.

Pebble Beach er et sted hvor rikfolk er velkomne hele året for å spille golf og kose seg. En gang i året blir golfbane og områdene rundt gjort om til en orgie for bilelskere. Her kommer alt av vakre biler fra hele verden, og mange bilprodusenter bruker muligheten til å vise nye modeller og nydelige konsepter. BMW, Jaguar, Lexus med flere har de senere år vist frem kommende modeller. Ferrari, McLaren, Bentley og Lamborghini er også som regel representert med en spesialutgave for kunder uten alt for mange betalingsanmerkninger. Men det det egentlig handler om er vetranbiler og klassikere. Hit kommer gamle Bugattier, Aston Martin DB modeller fra 40-, 50- og 60 tallet, Ferrarier som kun bygdes i få eksemplarer for racing og klassiske sportsbiler fra USA og Europa. Noe for enhver smak, og den som ikke har noe slikt stående hjemme, kan være med å by på auksjonen som alltid er godt representert. Både av mennesker og biler.

Jeg blir fasinert over konsept biler fra fortiden. Det er morsomt å se hvordan opphavsmann og designer i utgangspunktet hadde tenkt seg hvordan en bil skulle se ut, og hvordan bilen faktisk ble når man står med fasit i hånd. En av konseptbilene som selges på Gooding and Companys auksjon på Pebble Beach er Bizzarini Manta Concept fra 1968. Designen står Giorgetto Giugiaro, mens Ital Design sto for byggingen. Fantastisk ble er den i sin blåturkise farge, og den ble kåret til beste bil her i 2005 i klassen sin. Forventet pris på bilen er 1 000 000 – 1 500 000 US$.

Bizzarini Manta

Italienske biler er vakre og de blir nesten vakrere etter som tiden går. En Alfa Romeo Giulietta Spider fra 1962 kan også bli din om du har noen penger til overs etter solbadinga i sommer. Tross sin 1300- motor og 90 hk er den absolutt kvikk slik en Alfa skal være og låta er ikke som dagens biler. Det kan jeg garantere, og for mange er det verdt prisen man må betale for denne rød herligheten. Rundt 90 000 US$ er forventet at ny eier må betale for den. Klassiske Alfaer har steget i pris.

Alfa Romeo Giulietta Spider. 

Engelskmennene kan også bygge biler og Rolls Royce sine modeller er alltid representert på slike auksjoner. Denne Phantom 1 synes jeg er tøff, ellers faller ikke alltid førkrigs modeller fra Rolls Royce i min smak. Det er klart at jeg med min økonomi kommer ikke til å legge inn noen bud på denne, men det kunne helt klart vært min neste feriebil. Bilen er en Rolls Royce Phantom 1 Derby Speedster fra 1928. Det ble kun bygget 5 Derby Speedster og denne har vært del av en samling i nå 60 år. Motoren på 7,7 liter gir 95 bhp CO2 utslippet er formidabelt. Forventet pris er et sted mellom 500 000 og 650 000 US$

Rolls Royce Phantom

Året nyere er denne Duesenberg modellen som kommer fra samme samler som også selger Rollsen over. Vil anta at neste eier også har noen biler fra før, ihvertfall kan han ikke bruke denne daglig. Så sant han ikke bor et sted hvor solen alltid skinner. Duesenberg Model J Dual Cowl Phaeton Blue J fra 1929 kommer til å koste over 2 000 000 US$. Bilen har vunnet mange priser og jeg synes den er meget lekker. V8 motoren yter 285 hk, amrikanerne var noe lenger fremme enn gentelmennene fra Britain.

Duesenberg Model J

Ønsker du deg en racerbil? Kanskje også en som har gått på Le Mans? Ford GT40 Prototyp fra 1964 kan bli din. Regn med å måtte by over 5 000 000 US$ for den om du ønsker å ha vinnerbudet. Da får du den nest eldste overlevende GT40 og en bil som har godt på LeMans og gjort det godt. Bilen ser utrolig fin ut og er en av mange som kommer til å selges for over 1 000 000 US$ denne helgen på Pebble Beach.

Ford GT 40

Den siste bilen fra Pebble Beach blir en Goldwing fra 1955. Dette er også min drømmebil som jeg setter i låven som jeg ikke har. Jeg synes blåfargen på bilen er utrolig, og Mercedes 300 SL Goldwing var noe av det råeste man kunne få på 50-tallet. I hvertfall om man skulle ha noe tysk. Bilen har en R6 på 3,0 liter og 215 hk. Nok for datidens prestandabiler, knappt nok brukbart i dagens familiebiler. Denne har en 4-trinns manuell girkasse av beste sort, halvparten av det automatkassene nå leverer. Regn likevel med at dette er en bil man absolutt kjører med glede, selv om både servostyring, ABS, el-vinduer og aircondition mangler. Prisen på herligheten ligger på rundt 1 000 000 US$. Da er det bare og si at in God we trust og håpe på en eller annen storgevinst de nærmeste ukene.

Mercedes 300 SL

 
Gå inn på www.goodingco.com for mer fråtsing i fantastiske biler.