Hjem BMB-BLOGGEN Driftinghelg på Vålerbanen

Driftinghelg på Vålerbanen

Av David K Andersen

Foto: Magnus Bekkengen, http://onroaders.com

Er det noen som har lagt merke til den lille, svingete banen i det nordøstre hjørnet av Vålerbanen? Også kalt bane 3? Det er faktisk Norges eneste trasè, spesielt laget med tanke på drifting. Dessverre blir banen aldri brukt til dette (eller for den saks skyld en svært lang rekke andre storarrangementer innen motorsport) på grunn av støybegrensninger som følge av at beboerne i kommunen ikke ønsker at motorsport skal bedrives på Norges kanskje flotteste motorsportanlegg. Mer om det en annen gang. Forrige helg var imidlertid et par av en håndfull dager i løpet av sesongen med noe høyere støygrense.  Mens NM i racing foregikk på bane 1 og 2, benyttet KNA Vålerbanen sjansen til å leie bane 3 og invitere til fri kjøring for driftebiler. Nå gikk den fjerde runden av Powerdriftserien av stabelen i Bergen samme helg, men ikke alle hadde tenkt seg dit, eller deltar i serien denne sesongen, så et trettitalls biler fant veien til Våler.

Bane 3: Over krøn og sving på sving på sving på…. Noen som ikke har lyst til å kjøre bil når de ser dette bildet..?

Motorsport er ikke bare fart og konkurranse, det er kanskje like mye sosialt samvær for bil-interesserte. Og uten å egentlig prøve så hardt, er kanskje driftingmiljøet det mest sosiale og uhøytidelige. Her er det ikke så ofte bildører smelles, konkurrenter skjelles ut, protester blir innlevert osv. Nå har jeg aldri opplevd noe annet enn vennskap, hjelpsomhet og god tone i andre bilsportmiljøer heller, men alt er litt annerledes i drifting. Det er som å kjøre en amerikansk bil: Stemningen er avslappet. Når man da møtes en helg uten konkurranse og bare for å kjøre, skravle, grille og ha det trivelig, så er det nettopp det det blir: Trivelig.

Som vanlig når det kjøres på tvers, dukker det opp litt av hvert. Noen kjører med mer eller mindre originale biler, mens andre har bygget alt fra bunnen av og stiller med rene løpsbiler. I tillegg dukker det alltid opp en Volvo eller tre og diverse annet.

Og Kenneth Alm da. Det å drifte med firehjulstrekk, er noe vi normale mennesker med sinnet i behold får til med en del timers trening på Xbox eller Playstation. Kenneth Alm derimot, holder på med det i ekte format. Det er noe av det mer spektakulære man kan få med seg i bilvei:

Foto: Tove K Olsson
Foto: Tove K Olsson
Foto: Tove K Olsson

Her er et utvalg andre biler og sjåfører

En av de med flest runder denne helgen var Hans Hartvikøy med sin Nissan Skyline. Bilen mangler nok litt effekt og bedre styrevinkel for å kunne være med i toppen, men sjåføren er det lite å si på. Hans er ellers kjent for en ekstremt avslappet stemning inne i bilen. Hadde han hatt et onboardkamera som filmet inn i kupeen, hadde du trodd han cruiset i 60 på landeveien og ikke at bilen gikk på full sladd i 100 på bane.

Foto: Tove K Olsson

Foto: Tove K Olsson

Joacim Flatby Nielsen ble også lagt merke til. Kul E30 BMW med vanvittig styreutslag. Dessuten var han den eneste som kjørte hele banen uten å løfte gassen så mye som en millimeter fra dørken. Kult!

Bedre sving enn på en gaffeltruck. Legg merke til at sjåføren faktisk ser BAKOVER
Foto: Tove K Olsson

Foto: Tove K Olsson

«Dette ble en annen bil» sa Kim Skedsmo etter å ha gjort heller store justeringer av hjulvinklene på sin Toyota-motoriserte Nissan S15. «Ser det» sa vi etter å ha kikket på kjøringen:

Foto: Tove K Olsson

Lasse Tonby har ting på gang. Han dukket opp med Supraen på søndag og var en av de beste i helgen:

Foto: Tove K Olsson

Sølvfarga Supra nr2 tilhørte Thomas Håkonsen som også kjørte glimrende:

Foto: Tove K Olsson

Etter en kort overtalelsesprosess lørdag kveld, reiste Vidar Halvorsen hjem og hentet sin rallycross-Volvo. Faktisk en gammel fabrikksbil, så selv om det ble dårlig med drifting, var det moro å se bilen i aksjon noen raske runder. Den burde sikkert heller vært med på andre siden hvor det ble kjørt historisk racing.

Foto: Tove K Olsson

Fjorårets Powerdrift-mester, Steffen Rudsengen, var på plass med Nissan S14 med V8.

Foto: Tove K Olssen

Rolf Mario Klinge hadde tatt turen helt fra Kristiansund og lagde show med sin Nissan:

Foto: Tove K Olsson

Publikum hadde gratis adgang og de som ville kunne få sitte på en runde eller tre og få med seg en opplevelse utenom det vanlige:

En fornøyd førstegangspassasjer: John Arild Bråthen satt på med Kim Skedsmo
Denne karen har sittet på før, men det så ikke ut til å gjøre helgens tur noe kjedeligere. Her med Christer Halvorsen.

Arrangørene, Christer Halvorsen og Torunn Hegge hadde grunn til å være fornøyd med helgen.

Foto: Tove K Olsson

Og så fikk jeg mitt livs bilopplevelse da jeg fikk teste bilen til Christer. Mer om det i egen sak senere!

Helgens mest fornøyde