Hjem Nyheter Fredagsrapport 33 – nyheter denne uken

Fredagsrapport 33 – nyheter denne uken

Av David K Andersen

Etter noen rolige sommeruker med lite nyheter, er det nå full fart hos bilprodusentene igjen. Som flere ganger tidligere, er Bilogmotorbloggen.no, denne uken, først i Norge med bilder og info om flere nye biler!

2013 SRT Viper GTS Launch Edition
Den heter ikke lenger Dodge eller Chrysler Viper, men bare SRT (Street Racing Technology). SRT er for Chrysler, det samme som AMG er for Mercedes, men nå har de droppet fornavnet og SRT har blitt et eget bilmerke. Viper kommer som helt ny modell i 2013, og aller først i en egen Launch Edition. Vi kjenner igjen den klassiske blåfargen med hvite striper fra 1996 og 2006. Nå har de blitt klassiske, ikke dårlig på drøyt 15 år. Under panseret er det selvfølgelig fortsatt V10 som gjelder. Nå på 8,4 liter, 640hk og ikke minst helt sinnsyke 814nm. Jeg har ikke sjekket, men er relativt bombesikker på at ingen original gatebil uten overlading er i nærheten!

2013 Jaguar XF og XJ får firehjulstrekk og nye motorer.
Jaguar har bare manglet en ting hittil og det er firehjulstrekk, men nå kan de som vil kjøre helt opp til hytta med stil, få det som de vil. Firehjulstrekksystemet er elektronisk styrt og gir til vanlig mesteparten av kraften til bakhjulene for at bilen skal oppleves som en ekte Jaguar. På vinterføre kan mye mer av kraften flyttes til forhjulene. Alt skjer automatisk om du vil. Ny girkasse er også på plass, en 8-trinns converterautomat fra ZF tar over for den gamle 6-trinnskassen. På motorsiden tilbys en ny toliter bensinturbo på 240hk, mens mange av de som før kjørte åtter, nå får muligheten til samme kraft med mindre forbruk om de velger den nye kompressormatede V6eren på 340hk (450nm). Bare så ingen glemmer at Jauguar er rå luksus, kommer bilene standard med et 250 watts stereoanlegg med 8 høyttalere. Skulle ikke det holde, kan du velge toppstereoen med 850 watt og 20 høyttalere! Den stereoen kan også streame fra blåtann, har en harddisk på 30 giga og en cd-spiller som kan lagre innholdet på 10 cder om gangen!

Ny Range Rover
Vi holder oss til britene som har sluppet bilder av nye Range Rover. Med ennå mer utstrakt bruk av aluminium, er den nye bilen lettere enn den gamle. Det er også ganske store endringer på understell, og med blant annet aluminiums-oppheng for hjulene, skal kjøreegenskapene minne mer om personbil enn SUV. Info om motorer er ikke sluppet ennå. Jeg synes bilen ser bra ut. Litt lang og slank sammenliknet med det vi er vant til fra Range Rover. Ellers imponerer interiøret meg med sin stilfulle enkelhet og luksuriøse utstråling, her går Range Rover sin egen vei og lykkes.

Audi RS4
Siden RS2 kom for 18 år siden, har Audi’s superstasjonsvogner vært sjef. Det ønsker de å fortsette med, nye RS4 holder stilen. Det jeg liker best med denne bilen er at den 4,2 liter store V8eren i motsetning til omtrent alle andre, ikke har turbo eller kompressor, men leverer sine 450hk helt på egenhånd. Etter som årene har gått og generasjon på generasjon RS-biler har kommet og gått, har Audi virkelig begynt å få dette til. For 10 år siden var RS-modellene, om enn vanvittig raske, småtunge med veldig mye vekt foran. Nå for tiden får man derimot bedre vektfordeling og ikke minst et oppsett på firehjulsdriften som gir veldig mye kraft til bakhjulene. Det gjør det mer underholdende for den som sitter bak rattet! Apropos rattet, så ser det ut til å være noe av det triveligere man kan holde i. Iallfall med baken planta i et bilsete.

Pebble Beach
Avslutter fredagen med de første bildene fra årets Concours d’Elegance på Pebble Beach i Monterey rett sør for San Francisco. Dette er en ukeslang bilfestival hvor verdens fineste biler samles. Og det er ment bokstavelig. De aller fineste, dyreste og mest eksklusive bilene som eksisterer på kloden blir fløyet inn til dette arrangementet. Kåringer avholdes i ulike klasser og skal man nå helt opp i denne ligaen, skal man ha strøken bil. «Som ny», holder ikke. Finner dommerne et fingeravtrykk på torpedoveggen inn under dashbordet er det trekk i poeng. I tillegg benytter noen bilmerker anledningen til å vise helt nye bilmodeller. Nå kan du sikle litt over bildene (fra autoblog.com).

Som alltid om sommeren i Norge, er det masse å velge i for den som liker bil. Denne helgen anbefales Vålerbanen hvor det er NM i racing på hovedbanen og ikke minst drifting på bane 3. Ta turen!