Hjem Nyheter Fredagsrapport 32 – nyheter denne uken

Fredagsrapport 32 – nyheter denne uken

Av David K Andersen

Nok en uke uten nye bilmodeller. Men noen andre greier er det selvfølgelig.

Toyota bekrefter brenselcellebil 2015
Selv om Toyota, i alle fall frem til GM kom med Volt/Ampera, har laget de beste hybridbilene hittil, har ikke det imponert meg særlig. Utslippene er lavere enn for dieselbiler, men forbruket, og dermed nytten for folk flest, har ikke imponert i praksis. Må innrømme at jeg har tenkt at hybridopplegget kanskje har vært mer rettet mot å selge flere biler under påskudd av miljøprofil enn noe som faktisk utgjør en forskjell. Torsdag bekreftet imidlertid Toyota at de i 2015 vil ha sin første brenselcelle bil i salg, og det er imponerende, for da snakker vi virkelig miljøbil. Gjennombruddet skal visstnok være at Toyota har funnet en måte å kutte produksjonskostnadene med hele 90%, hvilket gjør at bilen kommer til å koste rundt 300 000 kroner. Uten avgifter vel og merke. Japanerne sier samtidig at de vil fortsette å utvikle batteriteknologi til hybridbiler, el-biler og ladehybrider. Jeg sier bare kjør på Toyota; skal vi som elsker bil og motor kunne fortsette med det i fremtiden er vi avhengige av at folk flest, og også vi, kjører miljøbil til og fra jobb.

Mercedes E-klasse diesel-hybrid
BMWs 5-serie hybrid er en bra bil, men hybridteknologien blir i praksis mest brukt til å gi mer power. Mercedes kommer nå med E300 Hybrid og der er fokuset mer rettet mot forbruk og miljø. Hovedmotoren er 250-dieselen på drøyt 200hk og den får hjelp av en elmotor på 29hk. Girkassen er den vanlige 7-trinnautomaten, men den er utstyrt med en clutch som løser ut i korte perioder da eldrift er mulig. 0-100 skal gå unna på 7,5 og bilen skal toppe nærmere 250, så noen sinke blir det ikke. Utslippet er lave 109g/km og forbruket skal ned på 0,42. Det er gode tall sett i sammenheng med bilens størrelse og fartsressurser.

Audi S3
Nye A3 er på plass. Det betyr at S3 er på gang og denne uken kunne Autocar vise bilder av en ferdig bil under testing. Den kommer til å tilbys i 3- og 5-dørsutgave og selvfølgelig vil den være raskere enn den gamle modellen. 0-100 skal klares på 5,5 og selv om ikke Audi har oppgitt noen motoreffekt ennå, ryktes det at 2-liters turboen kommer til å levere opp mot 280hk.

Ratt type fett

BMW på hjul
Flere modeller fra München har de siste årene vært populære politibiler, så nå satser BMW mer på dette markedet og tilbyr flere modeller ferdig utstyrt fra fabrikk. Foruten at BMW må være en av de blåsaftblander-bilene du minst ønsker på hjul, tilbys lovens lange arm en del spesielle løsninger som ikke andre bilmerker kan tilby. Blant annet kan politiets datasystemer integreres i BMW Idrive, slik at eksterne PCer i bilen, slik man må ha i dag, ikke blir nødvendig. BMW er også en av svært få produsenter som tilbyr pansrede biler fra fabrikk. Populært en del steder i verden.

Ny Honda Accord
Men ikke for Norge og Europa. Derimot viste Honda de første offisielle bildene av den helt nye 2013 Accord for det amerikanske markedet på torsdag. Det antydes i visse medier at den er en pekepinn på hva vi kan vente oss når «vår» Accord blir ny om et år eller noe sånt, men jeg er ikke så sikker på det. Mens Accord er en av USAs mest solgte biler med et salg som telles i antall hundre tusen, telles salget i Europa i noen få tusen, så det er på det rene at dersom Honda har tenkt å selge Accord her, må den nye modellen skille seg sterkere ut. Jeg håper og tror vi får se noe betydelig mer spennende enn dette om noen måneder.

BMW Z3 V12
Si hva du vil, men et firma som putter en V12er i en bitteliten roadster, bare fordi de vil finne ut om det funker eller ikke, det er et firma med bra folk. Denne uken slapp BMW bilder av en hemmelig Z3 V12 som i sin tid ble utviklet nettopp derfor: For å se hvordan det funker. Tror de har bildilla på BMW gitt.

Pikes Peak 2012
Denne helgen går det billøpet jeg har aller mest lyst til å se en gang, av stabelen. Verdens råeste og mest legendariske bakkeløp, Pikes Peak i Colorado, USA. For første gang i løpets 96-årige historie, er hele traseen asfaltert. Første treningsdag var i går. En grill, noen hjemmelagde burgere og en god campingstol med følgende utsikt, hadde passet meg utmerket:

Bilder fra Autoblog.com

I helgen anbefales for øvrig enten NM Rallycross på Finnskogbanen eller Elverumsfestivalen i Bilcross med 260 biler til start!