Hjem Nyheter Dotz Bilsport Drift Challenge, Mantorp Park 4. august

Dotz Bilsport Drift Challenge, Mantorp Park 4. august

Foto: DeltaPhoto.se

Av David K Andersen

Lørdag gikk Dotz Bilsport Drift Challenge av stabelen på Mantorp Park i Sverige som en del av Bilsport Action Meet 2012. Undertegnede (eller overtegnede ser det ut til) var mer eller mindre som vanlig på plass sammen med Team Gulf Motorsport. Til start stod Kim Skedsmo og Christer Halvorsen i hver sin Gulf Nissan S15, sammen med 25 andre.

Hvordan foregår egentlig drifting?
Det ble en vanvittig helg, men før vi kommer til hva som skjedde, tenkte jeg å enkelt gå gjennom hva drifting er. Tipper at ikke alle leserne av bilogmotorbloggen.no kjenner denne motorsportgrenen. Å følge med på drifting uten å kjenne til hvordan konkurransen fungerer gjør ikke sporten rettferdighet. Er som om jeg skulle sett en Cricket-kamp. Ikke veldig interessant. De som kan dette fra før og vil lese om selve løpet kan skippe ned, alternativt finlese og korrigere meg (antakelig nødvendig).

At det skal gå sidelengs og ryke av hjulene har vel de fleste skjønt, men det ligger mer til grunn. En driftebane består av en svingete del av en vei eller en racerbane, eventuelt en stor plass avgrenset med kjegler, sperrestein osv. Sjekk min eminente tegning:

De røde kryssene langs banen er såkalte clipping points, eller kjegler på norsk. Dersom de står i yttersving skal man kjøre så nære som mulig med bakenden på bilen. Står de i innersving skal man kjøre så nære som mulig med fronten på bilen. Kjører man de ned eller kjører av banen kan man få trekk. Man skal kjøre så fort som mulig, det skal ryke så mye som mulig av dekkene og ikke minst må bilen være i sladd hele tiden. Oppretting av bilen i banetraseen skal ikke skje, den skal gå fra sladd til sladd. Til å bedømme dette, er tre dommere plassert sammen på et sted langs banen hvor de har best oversikt.

Et løp starter med kvalifisering. Da kjører man en og en bil, gjerne to ganger. Kjører man sakte, retter opp sladder, ikke har røyk og/eller ligger for langt unna kjeglene får man trekk, altså mindre poeng. Etter kvalifiseringen foreligger det da en resultatliste. Som regel er det de 16 beste som går videre til finalene, men det kan også være de 32 beste dersom det er mange påmeldte og løpet går over to dager slik at man har tid til å gjennomføre. Så kjører man twindrift, altså to og to. Førsteplass i kvalifiseringen møter 16. plass, 2. plass møter 15. plass osv. Alle kjører traseen to ganger, først som ledebil, så som følgebil. Den som kjører først, skal kjøre et perfekt run som beskrevet over. Den som kjører bak, skal herme etter den som kjører foran og ligge så nære som mulig. Den med flest poeng etter kjøringen går videre til top-8, mens den som taper er ute. Etter top-8 er det top-4 og deretter kjøres det om tredjeplassen og førsteplassen. En god gammeldags utlsagsmetode med andre ord.

Foto: E.G.photo

Dotz Bilsport Drift Challenge
Som navnet tilsier, var eventet sponset av Dotz svenske importør OCL Brorssons, som stilte med en pengepremie på 50 000 kroner. Slikt gjør ting interessant og jammen fikk sponsoren valuta for pengene, kampen om topp-plasseringene ble veldig spennende.

Kvalifiseringen
Allerede på formiddagens trening forsto jeg at den svenske favoritten Johan Halvarsson kom til å bli dagens mann å slå. Med speed, vinkel, røyk, presisjon og en smoothness man sjelden ser tok han lett og velfortjent førsteplassen under kvalifiseringen. Limmet i BMW 1 og Daniel Björk i Golf fulgte etter. Beste nordmenn i kvalet var Robin Alsaker i sin orange Nissan S13 V8 på 7. plass, etterfulgt av Stian Jacobsen på 8. «Våre» menn, Christer Halvorsen og Kim Skedsmo endte på 12. og 14. plass. Jeg hadde problemer med å være enig med dommerne under kvalifiseringen, blant annet misset en del av toppgutta clipping points temmelig kraftig, men dette må nok tilskrives at jeg sto i andre enden av banen og så nok ting på en annen måte enn dem. Etter poengene å dømme virket det også som om et par sjåfører fikk poeng for hva de gjorde under oppvarmingsrunden, noe som endret deres posisjon på resultatlisten. Det spiller uansett ikke så stor rolle for jeg tror de som fortjente å være i topp-16 og videre til finaler, var der.

Johan Halvarsson, suveren under kvalifiseringen.
Foto: E.G.photo

Finaler
Kim Skedsmo med sin Supra-motoriserte Nissan S15 stilte med nybygd bil til dette løpet og med et par år siden han sist var i farta bak rattet, var spenningen foran helgen stor. Det viste seg etter noen treningsrunder at understellet på bilen trengte noen justeringer, men Kims rattrust minket voldsomt for hvert run og det han fikk til mot slutten av dagen med en bil som så ut til å være mer eller mindre uhåndterlig på retur, imponerte. Jeg har ikke sett ham i aksjon tidligere, men folk har hele tiden pratet om at han er usannsynlig god. Nå skjønte jeg hva de mente. Dog hjelper hverken akrobatikk bak rattet eller en motor som går som en rakett mot uforutsigbare kjøreegenskaper så Kim ble slått ut av topp-16, vel og merke uten særlig margin.

Kim Skedsmo
Foto: E.G.photo

Robin Alsaker forsvant også ut av top 16 med motorproblemer. Det var synd, han kunne gjort det veldig bra. Christer Halvorsen møtte Dennis Martinsson i Mercedes 190 i topp 16. Da ble jeg gira og skjønte at bra ting var på gang. Ikke for at Martinsson var vanskelig å slå denne gangen, men på grunn av måten Christer fulgte ham på under chasen. I topp 8 kom neste overraskelse. Her skulle han møte tidligere svensk mester og etter min mening dagens nest beste kvaler, Micke Svensson. Den fighten burde bli vanskelig, men igjen gjorde Christer en utrolig Chase og da Micke ikke hang på like bra, var det rett og slett videre til topp 4. Der havnet også Johan Halvarsson, Limmet og Daniel Björk. Selvfølgelig ble det kompisene Johan og Christer, Halvarsson mot Halvorsen som skulle møtes. DET ble en thriller ingen hadde ventet, og uten å ha sett alt som har blitt gjort i drifting hittil i 2012, tror jeg det må ha vært årets fight! Etter første kjøring var det så likt at dommerne ikke klarte å bestemme seg. Dermed ble det one more time og denne gangen, mens speakeren holdt på å svime av og publikum jublet, endte Johan på topp.

Christer Halvorsen vs Johan Halvarsson
Foto: DeltaPhoto

Så var det kampen om tredjeplassen og seieren. Først ut var Daniel Björk mot Christer. Daniel med sin V8 Golf 4 er nok vant til å kjøre fra folk i twin og det er ikke så rart, for han kjører vanvittig fort. Denne gangen hadde han derimot et Gulf-merke få cm fra baken gjennom hele banen. Rett over mål bremset Björk opp og dermed satt Christer plantet i siden på Golfen. Hvorfor det skjedde vet ikke jeg, men tror kanskje Golf-føreren er så vant til å kjøre fra konkurrentene at han rett og slett ikke visste at Nissanen lå rett bak. Det hele endte uten altfor store skader og etter et lite utbrudd fra den mindre fornøyde svensken var det klart for Nissan først, Golf bak. Da var jeg skeptisk for ingen kjører vel fra Björk? Men jo, denne dagen gikk alt på skinner for Christer og med Golfen lenger bak Nissanen enn Nissanen hadde vært bak Golfen like før, ble det tredjeplass på Crille.

Daniel Björk vs Christer Halvorsen om 3. plassen.
Foto: E.G.photo

 I kampen om førsteplassen, var igjen Johan best og tok en velfortjent og populær seier. Grattis «Hollywood» Halvarsson!

Johan vs Limmet om seieren. Rått bilde!
Foto: DeltaPhoto.se
Foto: E.G.photo
Foto: E.G.photo

Takk Daniel Björk, Christer Halvorsen, Daniel Liimatainen og Johan Halvarsson for min beste drifting-opplevelse hittil!

Takk DeltaPhoto.se og E.G.photo for fantastiske bilder!