Hjem Nyheter Fredagsrapport 15 – nyheter denne uken

Fredagsrapport 15 – nyheter denne uken

Tekst: David K Andersen

Land Rover DC100

Foto Land Rover

Denne «mini-Defenderen» sies nå å være nær grønt lys for produksjon. Det er usikkert om den vil bli basert på Evoque eller den helt nye Defender-plattformen som er på tur, men etter overveldigende resultater i fokus-grupper sier LR nå at de vil bygge bilen. Jeg håper virkelig å de bygger den på Defender-base. Denne bilen har et tøft utseende og da bør resten av den også være tøff. Med de rette delene kan denne lille tassen bli en offroad-klassiker!

Renault storbil

Foto Renault

Franskmenn har alltid hatt en ide om at de skal ha en bit av storbilmarkedet. Det er jeg glad for, det har resultert i at gærningene har laget de merkeligste skapninger. For eksempel Citroen DS, CX, XM, C6 eller Renault Avantime og Safrane. Noen av prosjektene har vært vellykket, men vi må vel si at de fleste har vært ganske tvilsomme. Ikke som biler i seg selv, dette har vært artige biler med annerledes løsninger, men å konkurrere med tyskerne i salgstall, det har aldri gått særlig bra. Før var det ikke alltid så nøye, men nå til dags er marginer så små at man kan ikke bare sette i produksjon en flyndrelignende Star Trek-skapning med motoren opp ned, setene bak fram og et dashbord hvor det eneste man skjønner noe av er en elektro-hydraulisk baguett-holder. Nå må det være en bil som selger. Renault er optimister og tror på suksess i klassen. Jeg har mine tvil, som grisen sa på tur til slakteren.

Toyota GT86 og Subaru BRZ
De siste årene har Toyota forfalt til å bli verdens tristeste bilprodusent som ikke er opptatt av annet enn å skryte av hvor driftsikre bilene sine er. I seg selv en fint liten bragd. Prøver man et eksemplar er det ikke vanskelig å skjønne at pengene er brukt på alt annet enn bilens egenskaper. Subaru på sin side, som nå delvis er eid av Toyota, har også vært på nedadgående i minst fem år. Om det er fordi de ble smittet av en snorkebasill fra sin nye medeier vet jeg ikke, men det har blitt mindre og mindre av rallyinspirerte WRXer og STIer siden Subaru trakk seg ut av WRC med halen mellom beina. Nå skal det imidlertid bli orden på sakene. Sammen har de to utviklet en ny sportsbil og jeg synes faktisk dette er en av årets mest interessante nye biler. Den tar opp et gammelt og genialt konsept som nesten helt har forsvunnet i dag: Liten og lett, bakhjulsdrift, boxer-motor for lavest mulig tyngdepunkt, perfekt vektfordeling med langt panser og kort bakende og en naturlig pustende bensinmotor. Nøkkeltallene er rett under 200 hk, 1200kg, 0-100 på drøyt 7 sek og en rimelig pris. Og ikke minst: All fokus på kjøreglede. Dessuten blir dette en perfekt bil for norske avgifter med sin lave vekt og ikke altfor store motor. Bilene er mer eller mindre identiske.

Foto Toyota

Nå er det et par uker siden de første prøvekjøringene. De var fra positive til veldig positive. Det som er interessant denne uken er at bilen nå, for første gang, har blitt testet mot et par konkurrenter. Eller nærmere bestemt noe som ligner på det, direkte konkurrenter har ikke denne bilen. Autocar står for testen og Subaruen kommer ut på topp mot Mazda MX-5 og Nissan 370Z. Det sier ikke så rent lite for de to bilene er fantastiske kjøremaskiner. Bortsett fra noe stumpete fjæring og høyt støynivå er Subaruen nærmest en perfekt liten sportsbil. Chassiset er så bra at de sier den godt kunne hatt 100 hk til. Likevel er den så lett og velbalansert at svinger kan tas på tverke på tørr asfalt, selv med den relativt lille motoren. Kommer den i Norge på mellom 4 og 500 000 ferdig på veien, blir dette definitivt en suksess for bilfolk som synes MX-5 er litt for jentete, men ikke har en million å bruke på en Cayman eller 370Z. Bilen skal prøvekjøres så snart det er mulig!

Ellers har det ikke vært de helt store nyhetene denne uken. Ikke så rart i og med at den siste måneden har vært fylt med bilutstillinger og et rekord-stort antall nye modeller. Her er noen kjappe saker:

  • Saabs konkursbo har fått verditakst. Verdiene utgjør mindre enn en tredjedel av gjelden.
  • Porsche har presentert Cayenne GTS. Bensin V8 uten turbo på 420hk og med sportslig chassis skal tette hullet under Turbomodellen.
  • Nissan, som de siste årene nesten utelukkende har bygd cross-overe, kommer med Golf-konkurrent.
  • Peugeot 208 har blitt prøvekjørt av de fleste medier. Den er den beste lille Peugeoten på lang tid og får skryt for at den, spesielt med bensinmotor, er morsom å kjøre. Den skal også ha brukbar komfort og kvalitetsfølelse, men når ikke totalt sett helt opp til Fiesta og Polo. Blir interessant å se de første testene.
  • Porsche kjøper Nardo-banen. En legendarisk høy-farts bane i Italia hvor produsentene tester bilers toppfart-egenskaper.
  • Det har gått rykter om at Audi vil kjøpe Ducati lenge. Nå sies det at oppkjøpet kan være klart neste uke. Huff og huff.
  • Oblatene forsvinner. Fra 1. mai kan du fjerne oblatene fra skiltene dine. Flott, nå kan ikke naboen lenger se at du ikke har betalt årsavgift.
  • I første runde av rallycross-EM på Lydden Hill forrige helg, tok Mats Lysen andreplass bak Tanner Foust. Kjempebra! Andreas Bakkerud tok Supper-1600. Vil gjerne se Rallycross EM på TV, men det går ikke.
  • VW Up vinner World Car of the Year. Bilen har blitt en bestselger i Tyskland etter bare et par måneder på markedet. Den har plass til 4, har 5 stjerner i Euro-NCAP og som standard et bremsesystem som oppfatter bilen foran og selv bremser ned så du ikke bulker. Dersom du skulle glemme å gjøre det selv vel og merke.