Hjem BMB-BLOGGEN Er sommercaben klar?

Er sommercaben klar?

Tekst Vegar Bjørge

Har du tenkt å kjøpe cabriolet i år? Jeg har da lyst til å prøve å påvirke deg. Jeg er ingen fan av åpne biler, men skulle jeg hatt en kunne nok dette bli valget:

Mazda MX 5 Sport Edition 2012

Mazda MX 5 eller Miata som den heter i japan. Dette er verdens mest solgte roadster, så du stikker deg ikke spesielt ut, ja så sant du ikke bor i Norge da, for her har vi ikke mange soldager og da er det heller ikke så mange som velger cabriolet, roadster, spyder og lignende typer biler. MX5, som jeg vil kalle den, er en lett og liten 2 seters sportsbil som har sportslige kjøreegenskaper. Det er ikke tilfelle for denne type bilmodeller. De er tyngre enn sine coupe søsken og ofte mindre vridestive. Karosseriet blir svekket når man kutter av taket og da må man stive opp bilen på andre måter. Dette går på bekostning av vekten. Mazdaen er alikevel lett og trives like godt ute på svingete landeveier som ved solfylte strender. Dette er en bil som det skal kjøres i og ikke bare synes i. Nybil pris er fra kr. 308 000,- og da får du en 126 hk sterk 1,8 liters motor. Med vekt på 1080 kg uten fører er det nok for den som ikke skal vinne alle lyskryssduellene. Den som ønsker mer kan få en 160 hk variant, men da stiger prisen med 100 000 kroner, og det er den ikke verdt. Skal du gjøre et godt kjøp, kjøper du en brukt. På nettet begynner prisene på ca. 30 000 kr. og for 80- 100 000 kr. får du et bra eksemplar. Disse bilene har god japansk kvalitet men vær alikevel nøye med sjekk av eksemplarer med mange kilometer på telleren. En del av disse bilene brukes også til banetreff i ny og ne og kan være hardt kjørt.

Honda S2000 01m.

En annen men noe dyrere bil uten tak er Honda S2000. Dette er også en bil med kjøreegenskaper i toppklasse. Bakhjulsdrift og motor over fremhjulene gir en lett overstyrt kjørefølelse, med resultat av logrende bakende, men full kontroll. Skal du ha en slik må du på bruktmarkedet, for denne går ikke an å få kjøpt ny lenger. Denne er også 2-seter så her slipper du å ha med hele familien på tur, for de som tenker på det da. Bilen på bildet er en 2001 modell som har gått 125 000 km. Selges i Hafslo og eier ønsker 250 000 kr. for den. For øyeblikket ligger det kun 2 slike til salgs på Finn og prisen er nok ganske riktig. Motor i denne bilen er orginal 2.0 liter med 240 hk. Ja, du har rett, denne går bra!

Alfa Romeo Spider 2006m.

Nå tror dere sikkert at jeg er fan av japanske biler, men nei, det er heller motsatt. Jeg synes de lager for mange kjedelige biler. Toyota, Mazda, Honda og Nissan er sjelden spennende med noen få unntak. Italienerne derimot er flinkere til å designe biler etter min smak, og mens de 2 foregående bilene er kjøreglade og driftsikre er denne bilens sterkeste egenskap design. Den ligger godt på veien og har sportslige kjøreegenskaper og en herlig motor. Alfa Romeo Spider kan fåes med både bensin og diesel motor, men i en åpen bil er det kun bensin som er alternativet mener nå jeg. Jeg ville ha valgt seneste utgave som kom i 2005, men den er forholdsvis dyr. Alikevel er dette en bil du kan ha i mange år og utsendet messig er den et smykke. Bilen på bildet har en 2,2 JTS motor med 185 hk, de seneste bilene kan fåes med Alfa Romeos herlige 1750 motor med 200 hk, og har du tenkt å bruke over en halv million på din cabriolet er den å foretrekke. Du får mye med 185 hk også og prisen starter på ca 280 000 kr. men den jeg har funnet er et perfekt eksemplar fra 2006 som har gått kun 24000 km . Denne skal AutoItal ha 339 000  kr. for. Mye penger for en sommerbil men smykker koster penger. Alfa Romeo har flere klassiske åpne biler som både er dyrere og billigere men felles for de alle er at de er nydelig designet.

Saab 900 Aero 1993m.

For meg som liker å ha med barn og kone på tur er det andre alternativer, heldigvis. Enten tar man sykkel og sykler, eller man går hånd i hånd ut i skogen, skjer ikke ofte, man kan også ta toget eller kjøpe en Sabb 900 Cab. Ja, jeg vil ha 1. generasjon 900 cabriolet som nå begynner å bli et samleobjekt. Koster ikke så mye nå, men her kommer du ikke til å tape penger. Finnes kun 1 av typen til salgs på Finn og det er en Spaniaimportert bil som ser ut til å være i god skikk. På bildet ser du at den er mørk blå, fargen kalles Le Mans blå, og prisen på 93 modellen er 99 000 kr. Hva skal man passe på med en slik bil? Rust er et problem på biler som er gamle, men dette eksemplaret ser bra ut. Reservedeler kan noen være bekymret for når det gjelder Saab, men jeg tror du får tak i det meste til disse bilene og deleprisene tror jeg kommer til å holde seg lave. I denne bilen sitter en 2,0 liters turbo motor som er ganske vanlig i Saab og det er ingen rakett med sine 145 hk og forholdsvis tunge kropp. Denne liker å blir cruiset rundt i og du trenger ikke å oppsøke svingete veier for at den skal føle seg hjemme. Til slutt vil jeg ønske deg lykke til med cab kjøpet ditt og vil du ha flere råd angående et slikt kjøp er det bare å gi beskjed. Det finnes mange biler å velge mellom og det er nå disse bilene er dyrest, men de synker ikke i pris før høsten kommer.