Endelig får Land Cruiser over 200 hestekrefter. Sikkerhetssystemene og infotainment oppdateres samtidig.

Av David K Andersen

Toyotas legendariske offroader har snart vært med i 70 år, den har blitt, og levers fortsatt, i en rekke ulike utgaver verden over.

Modellen som for tiden selges her i Europa er en noe mindre utgave, mens bilen andre steder markedsføres i en større versjon med større motorer. Dagens J150 vi har her i Norge har vært med helt siden 2009 og begynner således å dra på årene.

Men dette er ingen vanlig bil som skiftes ut hvert sjette eller syvende år, og den har dessuten gjennomgått flere runder med oppgraderinger. Den siste kom i 2018, vi hadde den gangen gleden av å kjøre bilen tvers gjennom Namibia – du kan lese om det i denne artikkelen. 

Nå er det imidlertid tid for en ny oppdatering, og denne gangen er det et etterlengtet punkt som tas hånd om.

Den gjennomprøvde 2,8-liters fireren under panseret får nemlig tilført hele 27 hestekrefter og 50 Nm. Med det får den nå 204 hester og 500 Nm.

Tilskuddet av krefter senker akselerasjonstiden fra 0 til 100 km/t med ikke ubetydelige 3 sekunder, og vipps er Land Cruiseren ikke lenger en av de tregeste bilene på markedet, men rimelig kvikk med 9,9 sekunder 0-100.

Andre oppgraderinger inkluderer start/stopp-system som reduserer forbruk og utslipp. 0,76 liter per mil og 199 g/km er de nye nøkkeltallene.

Kreftene settes for øvrig som før i bakken via en 6-trinns automatkasse. Topphastigheten er 175 km/t.

På innsiden er infotainmentskjermen ny, har kjappere programvare og er nå på linje med andre Toyotamodeller satt opp for Apple Carplay og Android Auto. Land Cruiser har videre kommet seg på nett, sånn at du har OneBox søkemotor for Google, automatiske oppdateringer av kartene i navien, live drivstoffpriser og mer.

Safety Sense, som er Toyotas navn på det aktive sikkerhetssystemet, er oppgradert slik at bilen kan lese fotgjengere i mørket, og syklister. Den har også adaptiv cruisekontroll.

For deg som ønsker noe litt utenom det vanlige, er det mulig å kjøpe Land Cruiser med Black Pack. Det betyr helsort, forkrommet grill og detaljer i bakenden, sorte tåkelyshus, speil og beltespenner, samt baklys med klart glass. En ny skreddersydd sort midtkonsoll tar plass på innsiden.

I Norge starter nye Land Cruiser på 570 300 for DLX varebil, og fortsetter med VX til 704 900 og GX til 731 600 kroner.

Som personbil leveres Land Cruiser bare som GX, men du kan velge mellom 5-seter til 1 163 300 eller 7-seter til 1 195 000 kroner.