Hjem Bruktbil Sett på nett: Jaguar XJ8

Sett på nett: Jaguar XJ8

Britisk eleganse og en finslepen V8er for under 200.000 – hva kan egentlig gå galt?

Hva: Jaguar XJ8
Hvor: Finn.no
https://www.finn.no/car/used/ad.html?finnkode=156818996
Hvorfor: 258-hesters V8 omsluttet av valnøtt, hud og aluminium i formene til noe av det mest klassiske fra engelsk bildesign.

Denne generasjonen Jaguar XJ – kjent som X350 ble produsert fra 2003–2009 og var kanskje det mest radikale grepet i merkets historie frem til dagens elektrifiserte modeller.

Trolig er denne generasjonen XJ den beste av alle som er introdusert siden debuten i 1968.  Det hjalp imidlertid lite på salget. Det ble preget, både av Fords eierskap og den økte konkurransen som kom fra andre premiumkonkurrenter.

Den mest opplagte forskjellen mellom denne generasjonen XJ og forgjengerne, er selvsagt bruken av et aluminiumskarosseri, som bidro til en vektreduksjon på 12 prosent – sammenlignet med tradisjonell bruk av stål.

Mens XJ6 var utstyrt med en treliters V6, fikk XJ8 den 3 555 kubikk store åtteren som sørger for at stillestående til 100 går unna på finfine 7,3 sekunder.

For den som ønsket seg ytterligere litt trøkk kom det også en 4,2-liter. Den har 300-hester uten pustehjelp og 400 hestekrefter med kompressor.

Den manglende suksessen var nok et resultat av at X350 skamløst hentet en retrolook som pekte direkte tilbake til Sir William Lyons original.

Ledelsen i Ford mente Jaguar skulle fortsette en designlinje som jo var svært annerledes enn det konkurrenter som Lexus, BMW og Mercedes leverte på denne tiden.

I tillegg var Ford klare på at Jaguar skulle bruke selskapets plattformer. Dermed endte man med å bruke DEW98 – som var den mest oppdaterte plattformen med bakhjulsdrift som var tilgjengelig.

Dessverre bidro den også til at proporsjonene ikke ble helt optimale – og i en streben av å konkurrere med de store modellene fra Mercedes – gjorde X350 ikke klarte å trekke med seg de fantastiske linjene fra X308.

Til tross for dette er siste generasjon Jaguar XJ, med sine svært vennlige priser, en billig inngang til engelsk eleganse og luksus.

Erfaringen fra eierskap av britiske kattedyr, gjør likevel at vi anbefaler å ha en liten buffer til påkommende behov for service og reparasjoner…