Det er ikke vanlig med så heftige sportsutgaver av folke-SUVer som dette: Volkswagen T-Roc R får 300 hestekrefter og gjør 0-100 km/t på bare 4,8 sekunder. Nå er den klar for bestilling – til lavere pris enn ventet.

Av David K Andersen

Vi får riktignok inn noen ladbare hybrider om ikke så lenge, blant annet Opel Grandland X, med samme effekt som denne. Men det blir ikke helt det samme.

T-Roc R er mer av en GTI-versjon, med tilhørende råskap i alt fra drivlinje til kjøreegenskaper. I alle fall er det hva vi tror den kommer til å bli, vi har jo ikke kjørt den enda.

På papiret minner den veldig om en GOLF R egentlig – i SUV-format. Motoren er den samme 2-liters bensinfireren på 300 hestekrefter, og den er koblet til DSG-automat og 4Motion (selvfølgelig).

Resultatet er altså 0-100 km/t på bare 4,8 sekunder og toppfart elektronisk begrenset til 250 km/t.

I tillegg må vi jo si denne bilen er et svært godt utgangspunkt for å lage en slik hot versjon av. Som du kan lese i denne testen av T-Roc fra en tid tilbake, er kjøreegenskapene ett av bilens sterkeste kort, og en årsak til at vi virkelig har sansen for selv de mer folkelige utgavene av den.

I R-utgaven er understellet ytterligere skjerpet, og for å understreke hvor seriøst Volkswagen tar entusiast-siden av bilen, kommer den med Launch Control og mulighet til å slå antsladdsystemet helt av. Er det flere enn meg som ser for seg at dette kan bli en seriøst kul doning å leke med på vinterføre?

Samtidig som de sportslige sidene videreutvikles, tar også Volkswagen vare på den praktiske biten. Tilhengervekten er på hele 1 700 kg, plassforholdene fine, og i typisk Volkswagen-tradisjon, må vi regne med at det meste av komforten beholdes til tross for modifiseringene.

Det åpnes nå for å bestille bilen i Norge, og prisen havner på overraskende lave 568 200 kroner.

Det har nok noe å gjøre med hvordan engangsavgiften for enkelte biler fra nyttår blir lavere, men uansett årsak, må vi være fornøyd med at det fortsatt en tid vil være muligheter til å skaffe seg heftige fossilbiler til en pris som er til å leve med.

Volkswagen lanserer sammen med T-Roc R også en ny utstyrspakke til vanlige utgaver, som heter Sport Exclusive. Den koster 35 000 kroner, og gir masse utstyr for pengene ifølge VW. Vi snakker, setepakke, transportpakke, 18-toms alufelger, GT-pakke, varme i rattet, park assist, ladeplate, Discover Media navi og en stor sikkerhetspakke med alle de aktive systemene som blant annet kø-assistent.