En veistrekning som kan lade elektriske kjøretøy skal testes ut i Lund. Bak initiativet står Elväg Syd, et konsortium bestående av aktører fra næringsliv, universitet og offentlig sektor.

Blant aktørene finnes Lund Tekniske Høyskole og firmaet Elonroad, som har utviklet de tekniske løsningene. Innovation Skåne er prosjektleder.

-Den løsningen som kommer til å testes bygger på skinner i veien som bare strømsettes direkte under kjøretøyet som lades. Veien identifiserer kjøretøyet og alt fra lading til betalingsmodeller kan automatiseres, sier Per Löfberg, Prosjektleder på Innovation Skåne.

En kilometer av Getingeveien skal gjøres om, og område ligger like utenfor bykjernen i Lund. Hele prosjektet skal ta tre år, og oppstart skjer under første kvartal 2020. 97 millioner er satt av og 84 millioner kommer fra Trafikkverket. Øvrige bidragsytere er Kraftringen Energi AB, Lund Kommune / Future by Lund, Ramboll AB, Skånetrafiken, Solaris Sverige AB, Statens väg och transportforskningsinstitut VTI i tillegg til nevnte Lund Tekniske Høyskole og Elonroad.

Vi har utviklet teknikken siden 2012 og nå ser vi fram til å se en bybuss kjøre og lade fra elveien på en gate i Lund, ,sier Dan Zethraeus, grunderen av Elonroad.