Hjem Nyheter Nissan Navara Dark Sky Concept

Nissan Navara Dark Sky Concept

Nissan Navara er populær hos nordmenn, og den allsidige pick-upen kan fås i flere varianter. Nissan er i tillegg gode på å tilpasse bilen etter kundenes ønsker, og det prøver de å vise fram på årets bilutstilling i Hannover, som har fokus på nyttekjøretøy.

Av Vegar Bjørge

Nissan Navara Dark Sky Concept blir ikke virkelighet, men viser hva Nissan kan få til. De har bygget et konsept som er både tøft og praktisk for de som elsker å kikke etter stjernene. Tilhengeren er full av utstyr, blant annet et avansert romteleskop som romforskere kan bruke i jobben for å utforske verdensrommet.

Bilen er utviklet sammen med Den Europeiske Romfartsorganisasjonen ESA. Organisasjonen bruker i dag Gaia-romteleskopet, og har hittil kartlagt over 1 million stjerner. Med Navara Dark Sky Concept kan oppfølgingsjobben gjøres fra nesten hvor som helst på planeten.

«Nissan Navara Dark Sky Concept er et briljant eksempel der Nissan deltar som en pålitelig partner slik at våre kunder kan kjøre i alle typer terreng,» sier Ashwani Gupta, Senior Vice President for Nissan Light Commercial Vehicle (lette nyttekjøretly). «Gjennom Nissan Intelligent Mobility og ProPILOT, skaper vi de beste løsningene for fremtidens forretningsvirksomhet, uavhengig av hvor komplekst det kommersielle behovet måtte være.»

Pick-Upen er utstyrt med det nyeste innen Nissan Intelligent Mobility, noe som vil si oppgradert ProPILLOT-førerassistanseteknologi. Systemet bruker Cruisekontroll og styreassistent for å opprette jevn avstand til bilen foran, og bidra til at bil og tilhenger ligger midt i kjørebanen.

Intelligent Advanced View-systemet gir fugleperspektiv til både bil og tilhenger slik at man kan manøvrere lettere på trange plasser. Blinsonevarsleren tar nå også hensyn til tilhengeren, mens Towing Hitch Alignment tar kontroll over styring, akslerasjon, bremsing og girskift så tilkobling til tilhenger kan gjøres automatisk. Konseptet har også bærbare batterier med teknologi fra Nissan, slik at man alltid har reservestrøm uansett hvor man er. På tilhengeren står PlaneWave-teleskopet som har ultrahøy kapasitet, og med de oppgraderte Nissan Intelligent teknologiene, kan man se på stjerner fra mange «Dark Sky» plasser rundt om i verden.

«Nissan Navara Dark Sky Concept muliggjør observasjoner på øde steder for å unngå andre lysforstyrrelser, samtidig som teleskopet transporteres trygt og enkelt,» sier Dr. Fred Jansen, ESAs Senior Mission Manager for Gaia. «Dette teleskopet er ment for studier av planeter og stjerner i vår galakse, og tillater oppfølgingskampanjer av Gaia-data på jorden.»

Nissan Navaro Dark Sky Concept har fått stjernetåkemotiv og parametriske mønstre. Sammen med det mørke interiøret skal det gjenspeile nattehimmelen og den vakre oransje solnedgangen. Reflekterende oransje lister i setene skal gjøre bruk av annet innvendig lys overflødig.

Ettersom rødt lys er den siste bølgelengden som absorberes av det menneskelige øyet og skaper lav lysforurensning, er både bilen og tilhengeren utstyrt med røde lys for å unngå visuelle forstyrrelser under observasjoner.

Tilhengeren er av det avanserte slaget og bidrar til å frakte teleskopet trygt og sikkert til utsiktspunktet. Teleskopet blir utsatt for minimalt med bevegelser, og tilhengeren absorberer det aller meste av ujevnheter. Taket kan skyves til siden, slik at teleskopet får fri sikt til alt av hva himmelen kan skjule. Data fra teleskopet kan overføres uansett hvor du befinner deg, takket være WIFI og muligheter for UHF-overføring av data.

Motoren i konseptbilen er en 2,3 turbodiesel med 190 hk og 450 nm.

Dimensjoner
Total lengde (Navara og tilhenger): 9,68 m
Navara lengde: 5,4 m
Navara høyde: 1,92 m
Navara akselavstand: 3,198 m
Navara hjul: 20 tommer
Tilhenger lengde: 4,060 m
Tilhenger høyde: 2,060 m
Tilhenger hjul: 16 tommer