Volvo 360 var finbilen i 300-serien til Volvo. Den kom i 1982 og ble produsert 1,4 millioner eksemplarer fram til 1991. Nå er det på tide å vekke liv i sifferkombinasjonen, men det er en helt ny tid, og bilen er noe helt annet enn det den var på 80-tallet.

Av Vegar Bjørge

Nye Volvo 360c er selvfølgelig bare et konsept som aldri kommer til å gå i produksjon, slik den ser ut nå. Løsningene kan være nærmere enn vi tror.

Den er helt autonom, og kjører uten sjåfør. Den tar deg til og fra, uansett hvor du skal, på en så komfortabel måte at man egentlig ikke vil annet enn å ake bil.

Du får muligheter til å sove, jobbe, konversere, spise og la deg underholde. Desto lengre avstand dit du skal, desto bedre. Volvo peker på at slike biler er med på å gjøre sentrale bosteder mindre nødvendig, og man kan bo på landet, og heller bruke tiden i bilen til å jobbe.

360c er selvfølgelig sikrere enn de bilene vi kjører i dag. Den er også mer tilkoblet enn det vi opplever i dag. Man har også bedre plass, selv om bilen ser kompakt ut. Alt av arealer blir benyttet for at man kan tilby maks komfort for de reisende. At den er elektrisk er en selvfølge.

Ønsker du å jobbe, har du en fullt utstyrt kontorplass. Ønsker du å sove, har du en komfortabel seng tilgjengelig, og vinduene blir sladdet slik at ingen kan se inn. Ønsker du underholdning har du skjermer som viser det du ønsker å se, og høyttalere som gjengir din favorittmusikk.

Volvo tenker seg en framtid hvor man ikke trenger å eie bil. En bil som 360c kan leies, deles, den kan være en jobbil som arbeidsgiver betaler, eller en taxi man bestiller etter behov.

Volvo ser for seg en ny forretningsmodell hvor de selger inn biler til andre transporttilbydere eller serviceselskaper slik som flyselskaper, hoteller og bildelingsfirmaer. Den tradisjonelle kunden forsvinner når bilene blir autonome og ikke trenger sjåfører.

Framtiden er her, men jeg vil fortsatt kjøre selv. 360c er dermed ikke min favoritt, men jeg kan la meg overbevise i en framtid langt borte, der både øyer, hørsel og kropp ikke lenger er på topp.