Lada Niva har sine fans, og selv om den var av enklere oppbygging, hadde den fremkommelighet som få kunne matche. Noen tok den helt ut, slik som dette eksemplaret. Denne deltok i det tredje Rally Paris – Dakar. Nå er den tilsalgs hos RM Sothebys.

Av Vegar Bjørge

Det var i 1981 som Francois Jeanson og hans sønn deltok i det tøffe Paris – Dakar rallyet. Bilen var en 1979 modell Lada Niva 4×4, og med noen modifiseringer, slik som panser, dør og bagasjelokk i plastikk, større bensintank, ekstra lykter og forsterkede dempere, fjæring og støtfangere, var de godt forberedt. Likevel kom de ikke til mål.

Potensialet var der, og av et dusin Lada Nivaer, ble en klassifisert som nummer tre sammenlagt. Ganske imponerende for en så enkel bil, også når man vet at det bare var 59 av 170 startende biler som kom til mål.

I morgen skal bilen til Francois auksjoneres bort i London, og det er RM Auctions som står for salget. Prisestimatet er ganske heftige 50 000 – 75 000 pund, noe som betyr 550 000 kroner og oppover. Bilen er ikke strøken, som man kan se av bildene, men i originalskikk fra 1981.

Foto: Dirk de jager