Den kanskje største stjernen på årets bilutstilling i New York skal hverken selges i Norge eller Europa, men det er interessant å følge det amerikanske luksus-merkets solide comeback. Dette er Lincoln Aviator.

Av David K Andersen

Bare sjekk bildene i galleriet nederst i artikkelen. Er ikke dette en fantastisk lekker bil? Jeg tror nesten vi bør over på Range Rover-nivå for å finne noe som matcher. Både innsiden og utsiden ser fantastisk ut, enten du ser den på avstand eller studerer detaljer.

Jeg var selv på denne utstillingen for et par år siden, og skjønte allerede da at Lincoln hadde ting på gang. Den gangen viste de den store sedanen Continental, som for første gang på veldig lenge bringer tilbake følelsen fra gamle dager da merket produserte store sedaner som tiltalte.

De viste også konseptversjonen av mega-SUVen Navigator (Ford Expedition-størrelse), som siden den gang har kommet i produksjon og byr på både godt design og uvanlig raffinert interiør for å være en modell som bare selges i Amerika.

For å fortsette kampen mot Cadillac, BMW, Audi, Mercedes, Lexus, Volvo og co, utvikler nå Lincoln sin vellykkede satsing enda et hakk. Aviator ser mildt sagt ut til å være et våpen som vil skremme konkurrentene.

Det er ikke sluppet så mange detaljer om bilen foreløpig, dette er visstnok ikke produksjonsmodellen. Men den skal etter hva vi erfarer bli omtrent helt lik når den etterhvert settes i produksjon (neste år).

Vi vet imidlertid at dette er den første bilen ut på en ny plattform konstruert for bak- og firehjulsdrevne SUVer, som også skal være base for den kommende nye Ford Exploreren.

Og selv om Aviator ikke skal selges i Norge, hadde den faktisk passet overraskende godt inn her. Under panseret sitter det nemlig en Ecoboost turbo-V6, og den er koblet til en ladbar hybrid drivlinje. La oss anta den potensielt kunne vært en betydelig trussel for Volvo XC90 T8 og de ladbare versjonene av BMW X5, Audi Q7 og Mercedes GLE.