Hjem Nyheter Nyheter Paris: 2017 Honda Civic og Civic Type R

Nyheter Paris: 2017 Honda Civic og Civic Type R

Tekst og foto: David K Andersen

Alle visste at Honda skulle vise helt nye Civic på Paris-utstillingen, og med det mest omfattende utviklingsprogrammet for en enkelt modell noensinne i selskapets historie, er det en imponerende bil. Det var imidlertid kjøretøyet som sto ved siden av som stakk av med oppmerksomheten.

Du kan jo starte med å kikke på denne, så skjønner du hva jeg mener:

Type R sjokk
At det skulle vises en ny Type R nå, var det jo ingen som kunne forutse. Med tanke på at forrige generasjon Civic kom i 2011 og at Type R-versjonen av den ikke dukket opp før i fjor, tenkte vel både jeg og alle andre at vi måtte vente fire år eller noe sånt på en ny en.

Men altså ikke, for her er den jo. Riktignok kaller Honda bilen et konsept, men dette merket pleier i motsetning til de fleste andre å sette nettopp det de selv kaller konseptbiler, uforandret ut i produksjon.

Så bekrefter de også at produksjonen av bilen settes i gang til våren. I Norge kan vi antakelig vente å se den høsten 2017.

En av greiene med utgående Civic Type R var at den satte en utrolig tid på Nürburgring. I sommer stakk imidlertid Volkswagen en liten kjepp i hjulet der når de slo Hondas rekord for forhjulstrekkere med Golf GTI Clubsport S. Hvor stor den kjeppen er kan nok diskuteres, Clubsport er en temmelig ekstrem versjon – den mangler blant annet bakseter. Dessuten har den et aktivt chassis med eget Nürburgringprogram. Den slo Type R med ca 1,5 sekund.

Ikke for å nedspille prestasjonen, Golfen er en forhjulstrekker som kan gateregistreres, så tiden er helt utrolig. Den er blant annet rasker enn BMW M4.

Uansett: Honda har nok ganske seriøse planer om å ta tittelen sin tilbake med denne. Vi har ikke fått vite noe om selve bilen ennå, men om jeg skal tippe, er jeg temmelig sikker på at 2-liters VTEC-motoren med turbo kommer til å få litt mer effekt, og så regner jeg meg at nye Type R blir lettere.

Så får vi se hvordan det blir med både Nürburgring og specs på bilen. En interessant ting er forresten at nye Type R kommer til å selges i USA. Der har aldri Civic av råeste slag blitt solgt tidligere, så det har kokt hos de amerikanske bilmediene denne uken.

Vanlige Civic
Som jeg nevner i videosnutten får også vanlige versjoner av nye Civic mange spennende nyheter.

Endelig er Honda skikkelig i gang med turbomotorene sine, og med Type R friskt i minne gleder vi oss virkelig til å teste overlading av mindre størrelse også.

En tresylindret 1-liter blir innstegsmotor, men den kommer til å yte hele 129 hestekrefter, så selv rimeligste Civic burde bli sprek. I tillegg til videreføring av sparegris-dieselen på 120 hester vi kjenner fra tidligere, kommer det en 1,5-liters firesylindret bensinturbo på 184. Vips, så har Honda et av de beste motorprogrammene i kompaktklassen.

Automatgir kommer i form av trinnløs CVT, men den får programmerte trinn, og en representant fra Honda sier girkassen imponerer. Så får vi se om det stemmer i virkeligheten, men som vi blant annet har sett fra nyere Subaruer, går det i riktig retning også med CVT-automatene. Heldigvis.

Kjøreegenskaper og kjøreglede har stått svært sentralt i utviklingen av nye Civic. Den blir litt lettere og karosseriet skal være 52 prosent stivere slik at hjulbevegelsene skal kunne kontrolleres mer presist og dermed gi både bedre komfort og bedre kjøreegenskaper.

Tyngdepunktet flyttes også lenger ned. Drivstofftanken er ikke lenger plassert under forsetene, men er tilbake under baksetet. Dermed mister vi fleksibiliteten Magic Seats ga, men samtidig kan forsetene monteres lavere slik at tyngdepunktet senkes.

En kjapp prøvesitting bekrefter dette. Samtidig beholdes god sikt blant annet gjennom spesielle A-stolper som gir bedre sikt på skrå fremover og ikke minst det faktum at panseret er senket med hele
 6,5 cm.

Avansert multilink bakstilling og mulighet for adaptivt chassis som tilleggsutstyr skal også bidra til å gjøre dette til en bil med kjøreegenskaper ut over det vanlige.

Med større akselavstand og total billengde som øker med hele 13 cm, skal god innvendig plass ivaretas. Baksetet virker til å være særdeles romslig, og så får Civic bagasjerom på hele 478 liter. Det er omtrent 100 mer enn i konkurrentene og nesten på kompakt stasjonsvognnivå.

Civic kommer til Norge som 5-dørs kombi i mars, men også som sedan et par måneder senere. Den får hele 519 liters bagasjerom, og i og med at Civic vokser så mye kommer den faktisk til å kunne være en slags erstatning for de som savner Accord.

I tillegg til det vi har nevnt over, kommer Civic med nytt infotainmentsystem, diverse aktive sikkerhetsfunksjoner og en rekke andre nyheter. Vi kommer tilbake med mer etterhvert.

5-dørs kombi

Sedan