Hjem Tester Test: Renault Talisman Sport Tourer dCi 160 EDC

Test: Renault Talisman Sport Tourer dCi 160 EDC

Tekst og foto: David K Andersen

Nye Talisman ser ut som en million og de første prøveturene i utlandet har gitt mersmak. Nå er den på plass i Norge og skal få kjørt seg i det daglige.

Når du tenker at det er behov for en skikkelig forandring, finnes det neppe noen bedre måte å gjøre det på enn dette. Du dæljer rett og slett til på på design, bigtime. Designsjefen på Renault, Laurens van den Acker, må være god – det er sjelden vi er vitne til en sånn forvandling. Å sammenligne utseendet på gamle Laguna med nye Talisman er nesten ikke mulig. Den gamle var anonym og uten særpreg, den nye har linjer, detaljer og karaktér på et helt annet nivå.

Folk snur seg
Flere elementer har kommet sammen og gitt det gode resultatet. Fronten er linjemessig enkel, kompakt og muskuløs, men samtidig med ultramoderne og rent design. Lysene er sentrale i hvordan den ser ut og det er spesielt LED-signaturen på yttersidene og designet av hovedlysdiodene som tiltaler meg.

Bilsiden er kraftig og har brede skjermer. Spesielt bak, hvor i tillegg en opphøyning i nedre vinduslinje forsterker inntrykket av muskler. Bakenden er relativt enkel og det er litt som i fronten: Lysdesignet dominerer.

Til slutt har du alle detaljene. Sånn som profilene i panseret, utskjæringen i bakre del av taket og detaljen med den krommede biten bak på forskjermene hvor utskjæringen fortsetter over til fordørene. Felgene har forresten også meget spesielt design når du kommer innpå dem.

Det må være lov å si at Talisman ser oppsiktsvekkende bra ut, den er rett og slett fet. Det er ikke så ofte en stasjonsvogn i denne klassen får folk til å snu seg på gata.

Design har også stått sentralt på innsiden. Du ser det allerede på de store forsetene med skinn i sidestøttene og et mykt stoffmateriale med kul tekstur i midten. Minner meg om eldre franske storbiler – kult.

Dashbordtopp som et deksel over det hele med underliggende paneler i ulike materialer, blant annet skinn, setter en fin standard for hva du ser på plass i førersetet. Den stående skjermen og de digitale instrumentene gir hightech-dimensjonen.

Litt annerledes
Kvalitetsfølelsen er blant de beste i klassen med utstrakt bruk av myke overflater og mange fine materialer. Noen smådetaljer virker ikke like gjennomført, men noe må man ofre.

Ergonomi og brukervennlighet er generelt god. Renault har noen småting som skiller seg fra andre merker, for eksempel rattstyringen av lyd montert i en pod bak rattet og cruisekontrollenbryteren som sitter mellom setene. De er imidlertid enkle å finne og raske å venne seg til. Volumhjul står imidlertid på ønskelista – bedre enn knapper.

R-Link 2 infotainmentsystemet har stor og tydelig 8,7-tommers skjerm i portrettformat og kan styres både via touch og joystick mellom setene. Sistnevnte får du bare i Talisman, ikke i Megane (systemenene minner ellers mye om hverandre), og jeg merker at jeg ofte bruker joysticken mens jeg kjører og trykker på skjermen når jeg står stille.

Jeg finner systemet bra nok generelt, men menyene er ikke spesielt logisk lagt opp og ofte kreves flere trykk en nødvendig for å gjennomføre ønsket handling. Jeg hadde også tidvise problemer med å få medieavspilling via blåtann til å fungere, men det kan ha vært min telefon og ikke bilen.

Multi-sense er et system for valg av kjøremodus og kan nås via hurtigknapp bak joysticken. Her kan du stille inn motstanden i styringen og funksjonen på firehjuls-styringen, gassrespons og girkasse, demperne og motorlyden. Du kan enten velge ferdige programmer som sport, komfort, nøytral eller eco, eller du kan bygge ditt eget. Instrumentene i TFT-skjermen foran deg endres også i takt med valg av modus, det samme gjelder fargen på stemningsbelysningen.

Forsetene har fine justeringsmuligheter og jeg setter pris på at de kan senkes langt ned. De er forholdsvis myke i puten og gir fin sittekomfort. Sidestøtten er dessuten akkurat passe for å gi et fint forhold mellom sport og komfort. For meg hadde det vært ønskelig at øvre del av ryggstødet var mer foroverlent enn nedre, jeg må sitte mer rett opp og ned enn jeg pleier for å få støtte i øvre del. Er du rett i ryggen eller foretrekker å sitte med rett ryggstød, vil du antakelig ikke merke dette.

Førersetet har massasjefunksjon i ryggstødet. Du kan stille inn frekvens og intensitet i bevegelsene eller velge mellom tre ulike program. Fungerer fint for å myke opp litt etter en time eller to bak rattet, men samtidig er det ikke «ekte» massasje på linje med hva du finner i enkelte dyrere biler.

Gjennomtenkt
Sport Tourer er nær perfekt når det kommer til det praktiske. Det er godt med oppbevaringsrom og plasser å legge fra seg småting i. Telefonen kan ligge foran girspaken, dørlommene er påkostede med innvendig teppe både foran og bak, og har utforming som passer flasker. Plassen under midtarmelenet er god, og du har til og med et kjølerom innenfor der igjen hvor det er plass til en halvlitersflaske bak en vippevegg som også gjør det mulig å bestemme om hele rommet eller bare det innerste flaskerommet skal avkjøles.

Plassen i baksetet er god og setet har riktig plassering og god utforming slik at både knevinkel og sittekomfort blir god. Det er også ganske høyt plassert så barn fint kan se ut. Solgardiner er integrert i sidepanelene, midtarmelenet har to koppholdere og eget oppbevaringsrom under det skinnkledde armelenet, og du har to USB-uttak. Den mangler imidlertid varme i baksetet.

Bagasjerommet tar 572 liter, 492 om du regner bort rommene under golvet. Tallet er ikke det høyeste i klassen, men utformingen har i praksis mer å si enn noen liter hit eller dit, og i Talisman er den fin med et firkantet rom med rette vegger. Ekstra pluss for praktiske sidelommer bakerst, godt med surrekroker, to lys i varerommet, halvautomatisk bagasjeromstrekk med to innstillinger og 12-volts uttak.

Med unntak av at koppholderne mellom forsetene er altfor grunne og at hyllen inne i midtarmelenet må settes tilbake riktig vei for å passe, scorer Talisman vanvittig bra på plass og praktisk bruk.

Raffinert diesel
Motoren i testbilen er en 1,6-liters diesel med to turboer og 160 hk. Med 380 Nm og 6-trinns dobbeltclutch-automat klarer den 0-100 km/t på 9,6 sekunder og føles sterk og kjapp i alle situasjoner.

Dieselen er eksepsjonelt godt støyisolert og vibrasjonsdempet, dette er en imponerende motor. Gassresponsen er tilfredsstillende og forbruket ligger på drøyt 0,6 gjennom vår testperiode som inkluderer en god del hard kjøring. Meget bra – en perfekt motor til denne bilen.

Automatkassen opererer utmerket i de aller fleste situasjoner. Den girer raskt og bestemt med samtidig umerkelig. Ved treg køkjøring og mange stopp og start er den noen ganger litt treg på clutchen ved igangsetting, men ellers er det lite å utsette. Jeg kunne gjerne tatt girhendler bak rattet, men kan fint leve med å bruke girspaken ved manuell giring siden den er godt plassert og man girer «riktig vei» på den (bakover for opp og forover for ned).

Valgfritt
Med Multi-sense i Sportsmodus blir responsen i motoren bedre og girkassen bruker lavere gir. Demperne får også bedre demping og styringen blir tyngre. 4Control firehjulsstyringen fungerer slik at den i hastigheter under 60 km/t styrer motsatt av forhjulene for lette håndtering i byen og på parkeringsplassen, mens den over samme hastighet styrer bakhjulene ørelitegrann med forhjulene for å bedre stabiliteten i svingene. I Sport-modus øker denne grensen til 80 km/t.

Jeg må innrømme at det ikke er veldig lett å merke at bakhjulene styrer med forhjulene i raske svinger, men bilen er i alle fall svært stabil, så kanskje det delvis er på grunn av det. De andre parameterne merkes desto mer og du er nødt til å ha bilen i Sport for å få det meste ut av den på svingete veier. Da tar demperne fint unna og responsen i motoren settes pris på.

Fordi Talisman har halvstiv bakaksel og ikke multilink uavhengig bakhjulsoppheng slik de fleste konkurrentene har, føles den ikke like raffinert i måten fjæringen håndterer skarpe ujevnheter midtsvings på, men så lenge veien ikke er for dårlig er dette virkelig en bra kjøremaskin som kan gi deg mye kjøreglede på svingete veier.

I mer komfortorientert kjøring, foretrekker jeg nøytral-modus i Multi-sense. I komfort blir dempereffekten for liten i forhold til stivheten i fjærene, slik at den blir litt huskete samtidig som ujevnheter lettere når gjennom til karosseriet. Nøytralt modus leverer imidlertid finfin komfort, og det er dette jeg bruker ved all kjøring unntatt den sportslige.

Chassiset mangler litt dybde i kunnskapene for å kunne sies å være best i klassen, jeg tror nok kanskje multilink bakstilling hadde vært like greit som firehjulsstyring. Samtidig sørger Multi-sense for fin fleksibilitet og god bredde i kjøreferdighetene siden du kan sette den opp både mot komfort og mot sport.

Utstyr og pris
Med denne motoren kommer Talisman kun i toppnivået Intens og koster 463 900 kroner. Inkludert er da utstyr som stor Bose stereo med Active Noise Control, det store infotainmentsystemet, stemningslys, adaptiv cruise og mye annet. 4Control firehjulsstyring er ikke inkludert i pakken og koster 26 000 ekstra (elektronisk justerbare dempere, 18-tomshjul og tonede ruter bak følger med i prisen). Skal du spekke bilen helt opp med denne motoren blir den ikke spesielt rimelig, men siden den er så bra som den er, er egentlig det greit.

Du får ellers Talisman fra 363 900 kroner, da med 110-hester diesel. Bensinalternativene på 150 og 200 hester er for øvrig interessante. De er priset litt under og litt over testbilen.

Konklusjon
Talisman er en revolusjon for Renault i dette segmentet. Den ser helt fantastisk ut og leverer glimrende på komfort, plass, utstyr og praktisk bruk. Den sportslige siden er også godt ivaretatt, så dette er virkelig en flott allrounder. Sport Tourer tåler lett sammenligning med konkurrentene. Og som jeg sier hver gang jeg kjører en bil i denne klassen: Før du går å kjøper deg SUV eller Crossover, vær så snill å ta en bil som dette på en prøvetur – den er så uendelig mye bedre!

Data:
Motor R4 diesel med to turboer, 1598 ccm. 160 hk v/4 000 o/min, 380 Nm v/1750 o/min.. Forhjulstrekk, 7-trinns dobbeltclutchautomat. Lengde 4866, bredde 1870 mm, høyde 1465 mm, akselavstand 2808 mm. Bagasjerom 572-1681 liter, egenvekt 1615 kg, tilhengervekt 1850 kg. 0-100 km/t 9,6 sekunder, topphastighet 213 km/t, forbruk blandet kjøring 0,46 km/t, utslipp CO2 120 g/km.