Hjem Nyheter Nyheter Genéve: Selvkjørende Nissan Qashqai på markedet i 2017

Nyheter Genéve: Selvkjørende Nissan Qashqai på markedet i 2017

Tekst og foto: David K Andersen

Nissan har ikke premiere på noen helt ny produksjonsmodell i Genéve. Istedet viser de fremtiden med den selvkjørende konseptbilen IDS, og ikke minst en Qashqai med selvkjørende teknologi som kommer på markedet allerede neste år.

Qashqai først ut
Mye vil skje med autonome, eller selvkjørende biler, de neste fire årene, sier Nissan. Først ut er en oppdatert Qashqai som kommer neste år og har Piloted Drive 1.0.

Som vi vet finnes allerede en hel del av de systemene som må til for en selvkjørende bil på plass i dag. Dette i form av aktivt sikkerhetsutstyr som autobrems, filholder og så videre, eller som komfortutstyr som around-view monitor hvor kameraer rundt bilen viser den i fugleperspektiv ovenfra.

I tillegg til å ha Piloted Drive, viser Nissan med denne konsept-Qasqaien en ny premiumlinje hvor du får betydelige valgmuligheter for å gjøre bilen mer personlig. Utstyrsnivå og interiørkvalitet står også sentralt.

Qashqai skal i første rekke kjøre av seg selv i sin egen fil i tykk trafikk på større veier. I tillegg til at teknologi som allerede er på plass i bilene i dag benyttes, får den betydelig flere sensorer og et mye mer avansert styringssystem som samkjører alt og dermed gjør bilen i stand til å kjøre selv.

Sjef for Nissan Europa, Paul Willcox, sier at Qashqai alltid har vært en nyskaper, så det er naturlig at det er den første bilen som viser veien videre med selvkjørende teknologi. – Det er er bil folk er glad i, og som de stoler på. Den var pionéren i crosssover-boomen, og nå blir den spydspissen i Nissans satsing på autonome kjøreferdigheter. På nytt gjør vi teknologi vanligvis bare funnet i premiumbiler tilgjengelig for millioner av bilister, sier Willcox.

IDS viser mulighetene
Frem mot 2020 vil Nissan lansere en serie biler med autonome egenskaper. Inkludert her, skal være biler som på egenhånd kan takle store kryss i byen på en sikker måte. For å vise hva fremtiden kan by på, gjorde IDS Concept europeisk premiere i Genéve.

Nissan sier konseptbilen representerer fabrikkens visjon for hva fremtidens elektriske og selvkjørende biler er. Dette er en avansert elbil med neste generasjons teknologi, den har avansert aerodynamikk og betydelige fartsressurser. IDS skal ha en rekkevidde på opp til 55 mil.

Nissan tenker lenger
På plass i Genéve var også informasjonssjef i Nissan Norge, Marina Maneas Bakkum. Etter en prat med henne, og en nærmere kikk på hva Nissan hadde å vise frem på messen, er det vanskelig å ikke la seg imponere over hvor langsiktig Nissan nå satser.

Ikke bare autonom teknologi får mye plass – Nissan kikker nærmere på mobilitet generelt, og dessuten linken mellom samfunn og transportmidler. Det jobbes med en nærmere kontakt mellom biler og infrastruktur som kan føre til mindre kø, mer effektiv bildeling og forbedret energiutnyttelse.

Noe av det mest spennende er hvordan man planlegger å utnytte energien som er lagret i elbiler som ikke er i bruk. I takt med at antallet elbiler øker, vil det snart være slik at all den strømmen som er lagret i batteriene på parkerte biler, er av betydning, og kan lånes av eksempelvis andre biler eller dekke andre energibehov mellom kjøreøktene. Spennende saker!